«Οι κυβερνήσεις πρέπει να κερδίσουν τον αγώνα για τον εμβολιασμό των πολιτών, να ανταποκριθούν με ευελιξία στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες και να προετοιμάσουν το έδαφος για μια πιο «πράσινη», δικαιότερη και ανθεκτική ανάκαμψη. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ της παροχής βραχυπρόθεσμης υποστήριξης και διατήρησης του χρέους σε διαχειρίσιμο επίπεδο μακροπρόθεσμα.
Η ανάπτυξη αξιόπιστων πολυετών πλαισίων για έσοδα και δαπάνες είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά σε περιπτώσεις που το χρέος είναι υψηλό και η χρηματοδότηση περιορισμένη», αναφέρει το ΔΝΤ σε άρθρο που υπογράφουν οι Raphael Lam, Paolo Mauro and Mehdi Raissi, και δημοσιεύτηκε το πλαίσιο της αναθεωρημένης έκδοσης του Budget Monitor .
Το άρθρο υπογραμμίζει ότι δεδομένης της ασυνήθιστα υψηλής αβεβαιότητας, οι πολιτικές θα πρέπει να ανταποκρίνονται ευέλικτα στις μεταβαλλόμενες οικονομικές και πανδημικές συνθήκες και να διαφοροποιούνται κατάλληλα. Στο πλαίσιο αυτό οι χώρες θα πρέπει να κάνουν περισσότερα με λιγότερα, λαμβάνοντας υπόψη τους ολοένα και πιο στενούς περιορισμούς στους προϋπολογισμούς.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εστιάζουν στα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας αλλά και στις επιχειρήσεις που είναι πιθανό να παραμείνουν βιώσιμες μετά την κρίση ή είναι συστημικά σημαντικές για την οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτοί οι προτεραιότητες των κυβερνήσεων θα πρέπει, σύμφωνα με το άρθρο, να περιλαμβάνουν:
- Επενδύσεις σε συστήματα υγείας (συμπεριλαμβανομένων των κέντρων εμβολιασμού), εκπαίδευση και υποδομές.
- Ενίσχυση των εργαζόμενων ώστε να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας, εάν χρειαστεί μέσω επιδοτήσεων, ενισχυμένης κατάρτισης και προγραμμάτων αναζήτησης εργασίας.
- Ενίσχυση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας για την αντιμετώπιση της ανισότητας και της φτώχειας.
- Επανεξέταση των φορολογικών συστημάτων για την προώθηση μεγαλύτερης δικαιοσύνης και παροχή κινήτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.
- Μείωση αχρείαστων δαπανών, ενίσχυση της διαφάνειας και βελτίωση των πρακτικών διακυβέρνησης.