Βασική προϋπόθεση για να ισχύσει το αυτό το σενάριο είναι η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων (μέχρι μέσα β’ τριμήνου) χωρίς νέα ισχυρή έξαρση πανδημίας και όπως είπε ο γενικός διευθυντής του ιδρύματος, Νίκος Βέττας, να προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα με γρήγορους ρυθμούς έως το τέλος Απριλίου ώστε να μην χαθεί η τουριστική χρονιά. Με αυτές τις προϋποθέσεις τα έσοδα από διεθνείς τουριστικές υπηρεσίες θα κυμανθούν στο 45-50% του 2019, από 24% του 2019 που ήταν πέρυσι.
Στο δυσμενές σενάριο η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 0,5 – 1%, ενώ στο αντίστοιχο ευνοϊκό 5,0% έως 5,2%. Σε κάθε περίπτωση, για το πρώτο τρίμηνο του 2021, η ύφεση είναι δεδομένη, σημείωσε.
Η ανεργία το 2020 προβλέπεται ότι θα κινηθεί στο 16,5% κοντά στα προ της κρίσης επίπεδα καθώς τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης έχουν περιορίσει τις απώλειες θέσεων εργασίας και έχουν μειωθεί αυτοί που αναζητούν εργασία.
Για το 2021 το βασικό σενάριο του ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η ανεργία θα κυμανθεί από 15,5% έως 16,0%, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί με ρυθμό +2,5% έως +3,5%.
Μόλις διαφανεί το τέλος του υγειονομικού προβλήματος, αναμένεται έκρηξη ζήτησης, αλλά η επίδρασή της κάθε άλλο παρά ομοιόμορφη θα είναι. Τομείς δραστηριότητας θα υποχωρήσουν έντονα και άλλοι θα αναπτυχθούν κατακόρυφα, τονίζεται.
Σε ό,τι αφορά τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, επισημαίνεται ότι είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθούν κυρίως για δομικές αλλαγές που θα εκφράσουν ένα νέο υπόδειγμα μιας περισσότερο ανοικτής οικονομίας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!