Νέα
  • ΓΔ: 1538.01 -0.10%
  • Τζίρος: 62,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντείνεται η πίεση στο ευρώ όσο η οικονομία πλησιάζει στην ύφεση

ευρωζώνη
Πηγή: Unsplash

Το ευρώ, που έχει ήδη πέσει φέτος στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, παραμένει ένα μη αγαπητό νόμισμα, το οποίο δέχεται αδυσώπητη πίεση καθώς η οικονομία σκοντάφτει προς την ύφεση.

Οπως αναλύει το Bloomberg, το ευρώ παραμένει λίγο πάνω από την ισοτιμία με το δολάριο, έπειτα από μια σύντομη πτώση κάτω από αυτό το επίπεδο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, για πρώτη φορά σε περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Το ευρώ τροφοδοτεί την αυξανόμενη απαισιοδοξία για την οικονομία της ευρωζώνης. Έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10% έναντι του δολαρίου φέτος, και πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν η πορεία του θα είναι καθοδική.

Η διακοπή του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη, η οποία απειλεί ιδιαίτερα τη γερμανική βιομηχανία, ενισχύει τη ζοφερή εικόνα της οικονομίας.

Η Credit Suisse βλέπει πιθανότητες 50% να πέσει η Ευρωζώνη σε ύφεση τους επόμενους έξι μήνες. Η Goldman Sachs αναφέρει ότι πιθανόν η ύφεση είναι ήδη εδώ.

Βραχνάς η Ιταλία

Η Ιταλία είναι επίσης μια μεγάλη πηγή ανησυχίας εν μέσω πολιτικής αναταραχής που οδήγησε στην αποχώρηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.

Η S&P Global Ratings μείωσε τις προοπτικές της για το χρέος της χώρας και ένας βασικός δείκτης κινδύνου, η διαφορά των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων έναντι αυτών της Γερμανίας, είναι περίπου η υψηλότερη από το 2020.

Η νευρικότητα που προκαλεί η πιθανότητα εξόδου της Ιταλίας από την Ευρωζώνη καθρεφτίζεται στις ανταλλαγές πιστωτικής αθέτησης (CDS), αν και θεωρείται ως ένας πολύ απομακρυσμένος κίνδυνος.

Από άποψη τιμής, το ευρώ είναι σε χειρότερη θέση από το 2012, όταν η ισοτιμία του νομίσματος έφθασε στα 1,20 δολάρια ΗΠΑ.

Τώρα έφθασε  να διαπραγματεύεται στα 1,02 δολάρια ΗΠΑ, αφού διολίσθησε στα 99,52 σεντς ΗΠΑ στις 14 Ιουλίου.

Η JPMorgan Chase και η Rabobank αναμένουν ότι θα υποχωρήσει στα 95 σεντς ΗΠΑ, δεδομένης της έκθεσης της Ευρώπης στην ενεργειακή κρίση.

Η τιμολόγηση των δικαιωμάτων προαίρεσης θέτει τις πιθανότητες σε πτώση στην ισοτιμία έως το τέλος του έτους σε περίπου 70%.

Το Bloomberg από την πλευρά στην πρόβλεψη του για το τέλος του έτους, βλέπει την ισοτιμία να είναι 1,06 δολάρια.

Υπαρξιακή κρίση για Ευρωζώνη;

Ωστόσο, παρ' όλη την αρνητικότητα, ελάχιστες συζητήσεις αναφέρουν ότι η Ευρωζώνη οδεύει προς μια ακόμη υπαρξιακή κρίση, όπως πριν από μια δεκαετία, όταν τα υψηλά επίπεδα χρέους και οι ραγδαίες αποδόσεις των ομολόγων οδήγησαν σε εικασίες ότι η περιοχή θα όδευε προς διάλυση. Ο Μάριο Ντράγκι - τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – είχε πει πως θα έκανε «ό,τι χρειαστεί» για να προστατεύσει το ευρωπαϊκό νόμισμα. Ένα σχίσμα στην Ευρωζώνη αποτελεί μια περιθωριακή σκέψη τώρα και η ΕΚΤ έχει κινηθεί πιο γρήγορα για να κρατήσει υπό έλεγχο τις αγορές, τονίζει το Bloomberg.

Στασιμότητα της Οικονομίας

Ο Θέμος Φιωτάκης, παγκόσμιος επικεφαλής της FX & EM Macro Strategy της Barclays Plc, τονίζει ότι η σημερινή κατάσταση «είναι λιγότερο επιβλαβής για την ακεραιότητα του ευρώ ως νομίσματος. Αλλά οικονομικά, η ανάπτυξη θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγαλύτερο ζήτημα από τότε».

Μεγάλο μέρος της υποτίμησης του νομίσματος συνδέεται με αυτό το φτωχό οικονομικό περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από ένα μείγμα επιβράδυνσης της ανάπτυξης και απότομης πληθωρισμού. Την περασμένη Παρασκευή, τα στοιχεία έδειξαν ότι η Γερμανία - η νούμερο ένα οικονομία της Ευρώπης - παρέμεινε στάσιμη ενώ ο πληθωρισμός στο νομισματικό μπλοκ των 19 μελών εκτινάχθηκε σε νέο ρεκόρ 8,9%, ξεπερνώντας τις προβλέψεις.

Επίσης στο μείγμα προστίθεται η απόκλιση της νομισματικής πολιτικής. Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, αλλά η Federal Reserve πρόσθεσε άλλες 75 μονάδες βάσης στο σημείο αναφοράς της την Τετάρτη.

Προβλέψεις διάλυσης της Ευρωζώνης

Οι προβλέψεις διάλυσης της ευρωζώνης δεν έχουν εξαφανιστεί εντελώς. Ο ιδρυτής του μακροοικονομικού αμοιβαίου κεφαλαίου αντιστάθμισης κινδύνου EDL Edouard de Langlade υποστηρίζει ότι είναι εφικτό να συμβεί σε πιθανή ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στα 80 σεντς.

Ωστόσο, η ΕΚΤ δρα προληπτικά έναντι τέτοιων κινδύνων, όσο απομακρυσμένοι κι αν είναι. Μαζί με την αύξηση των επιτοκίων αυτόν τον μήνα, παρουσίασε ένα νέο εργαλείο που αποσκοπεί στην πρόληψη του κατακερματισμού, όπου υπάρχει μια αδικαιολόγητη απόκλιση στα περιθώρια χρέους των μελών του ευρώ.

«Σήμερα, ο κύριος κίνδυνος είναι ο πληθωρισμός», δήλωσε ο Nicolas Forest, επικεφαλής του τομέα παγκόσμιου σταθερού εισοδήματος της Candriam. «Το πιο σημαντικό μήνυμα ήταν πώς η ΕΚΤ μπορεί να ομαλοποιήσει την κατάσταση, χωρίς να δημιουργήσει κρίση χρέους. Η ιδέα τώρα είναι να αποφύγουμε κάτι, όχι να διορθώσουμε κάτι».

Με πληροφορίες από Bloomberg
 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ