Η Ελλάδα έχει αλλάξει επίπεδο και αυτό φαίνεται ακόμη και σε μία περίοδο με ιδιαιτερότητες και πολλές αντίξοες καταστάσεις. Η χθεσινή εικόνα με την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, ήταν αν μη τι άλλο μία πρώτης τάξεως έκπληξη και μάλιστα θετική.
Στο υπουργείο Οικονομικών δεν το έκρυβαν ότι περίμεναν πως θα πήγαινε καλά, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν περίμεναν οι προσφορές να φτάσουν τόσο ψηλά. Και μπορεί να ήταν ελκυστικό το γεγονός ότι ελάχιστες εκδόσεις στην Ευρωζώνη έχουν πλέον θετική απόδοση, αλλά από μόνο του το γεγονός αυτό δεν λέει τίποτε.
Ο υπουργός Οικονομικών σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της έκδοσης το χαρακτήρισε ως ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Και μπορεί να είναι μία τετριμμένη έννοια, ωστόσο για την χθεσινή εξέλιξη είναι πέρα ως πέρα αληθινή.
Αλμα στις προσφορές
Αν σκεφτεί κανείς πως μερικούς μήνες πριν, στην ανάλογη έκδοση του Σεπτεμβρίου είχαν συγκεντρωθεί περί τα 18 δισ. και χθες κινήθηκαν κοντά στα 32 δισ., δείχνει ότι κάτι αλλάζει στην χώρα, σε ότι αφορά το χτίσιμο μίας σχέσης εμπιστοσύνης με τις αγορές, που είχε πληγεί ιδιαίτερα λίγο πριν μπει η Ελλάδα στα μνημόνια.
Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια, επειδή κανείς δεν ήθελε να την δανείσει ή για την ακρίβεια την δάνειζε με ληστρικά επιτόκια, απόρροια της ανυποληψίας της.
Η ανυποληψία αυτή φαίνεται σταδιακά να διαλύεται και αν όλα κυλήσουν ομάδα, του χρόνου τέτοιον καιρό η Ελλάδα μπορεί να έχει αποκτήσει ξανά επενδυτική αξιολόγηση και να έχει επιτόκια δανεισμού ανάλογα με αυτά που έχει η Πορτογαλία, μία χώρα που μπήκε σε μνημόνιο μετά την Ελλάδα και βγήκε από αυτό νωρίτερα.
Το 0,80% που ήταν το επιτόκιο δανεισμού χθες είναι ιστορικά χαμηλό για τα δεδομένα της χώρας, ωστόσο είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό που δανείζεται η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος, χώρες που για μία περίοδο ήταν στην ίδια κακή κατάσταση με την Ελλάδα.
Όπως είχαμε γράψει χθες, δύο ήταν τα στοιχήματα για την χθεσινή έκδοση αφού λίγο πολύ το επιτόκιο ήταν προδιαγεγραμμένο και ιστορικά χαμηλό.
Το ένα ήταν οι προσφορές που όπως αναφέρεται πιο πάνω, κερδήθηκε και με το παραπάνω και το άλλο ήταν η ποιότητα των επενδυτών που συμμετείχαν στην έκδοση.
Ποιοι ήταν οι επενδυτές
Με βάση τα στοιχεία από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στην χθεσινή έκδοση συμμετείχαν:
- Το 57% ήταν εταιρίες asset management.
- Το 28% ήταν τράπεζες
- Το 7% ασφαλιστικά Ταμεία
- Το 5% Hedge Funds
Ένα στοιχείο που έχει την αξία του, είναι ότι στην αντίστοιχη έκδοση του Σεπτεμβρίου, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια (Hedge Funds), είχαν συμμετοχή στο 8% και τώρα αυτή μειώθηκε.
Υπάρχει ακόμη ανήφορος
Χθες η Ελλάδα πήρε μία ψήφο εμπιστοσύνης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει και πολλά, αν στο επόμενο χρονικό διάστημα δεν δώσει αποδείξεις ότι αξίζει αυτής της ψήφου. Και δυστυχώς οι αγορές δεν έχουν συναίσθημα.
Τα κλειδιά για να το αποδείξει η χώρα, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον είναι:
- Να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς να βάζει την πανδημία ως άλλοθι, ώστε να υπάρξουν καθυστερήσεις σε κομβικής σημασίας θέματα, όπως για παράδειγμα η ενεργητική αντιμετώπιση της «ωρολογιακής βόμβας» που ονομάζεται «κόκκινα δάνεια».
- Να διατηρηθεί σε ικανοποιητικό ύψος το «μαξιλάρι ρευστότητας» που στην πράξη αποτελεί ένα είδος collateral για τον δανεισμό της χώρας από τις αγορές.
- Να μπορέσει να ισορροπήσει ανάμεσα στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και στην δημοσιονομική πειθαρχία. Δηλαδή να μην ξεφύγει ούτε το χρέος, ούτε τα ελλείμματα έστω και οι συνθήκες που διανύουμε δεν είναι φυσιολογικές.
Η επόμενη έκδοση της Ελλάδος θα είναι λίγο πριν το Πάσχα, κάπου στις αρχές με μέσα Απριλίου και εκτός απροόπτου θα είναι μακροχρόνιας διάρκειας (20ετές ή 30ετές ομόλογο), το πρώτο μετά την είσοδο της Ελλάδος στο μνημόνιο. Μέχρι τότε οι ισορροπίες μπορεί να ανατραπούν και αυτό το γνωρίζουν άριστα στο υπουργείο Οικονομικών και τον ΟΔΔΗΧ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!