Στα έσοδα από τον τουρισμό στηρίζεται η αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου για δημιουργία σημαντικού δημοσιονομικού χώρου που θα βοηθήσει σε έναν γύρο μέτρων ενίσχυσης των νοικοκυριών από το φθινόπωρο αλλά και σε ένα δίχτυ ασφαλείας απέναντι στις αυξήσεις των τιμολογίων του ρεύματος.
Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις και την ανησυχία που προκάλεσε ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, η εικόνα που διαμορφώνεται δείχνει ότι τα τουριστικά έσοδα όχι μόνο θα φτάσουν τα επίπεδα ρεκόρ του 2019 αλλά ενδέχεται ακόμα να τα ξεπεράσουν κατά 10%.
Τα τρία μέτρα που είναι στο τραπέζι
Εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη, τα έσοδα θα καταγράψουν άλμα πέριξ των 20 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μπορεί να δημιουργηθεί ένας δημοσιονομικός χώρος 1 έως 1,5 δισ. ευρώ, που θα βοηθήσει στην υλοποίηση μέτρων όπως:
- ένας τρίτος γύρος του Fuel Pass,
- ένα ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης τον χειμώνα, αλλά και
- μία νέα επιταγή ακρίβειας προς τους πιο ευάλωτους.
Με δεδομένο ότι θα υπάρξει υπέρβαση του στόχου που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών στον προϋπολογισμό, όταν προέβλεπε έσοδα στο 80% του 2019, θα υπάρξει θετική έκπληξη για το ΑΕΠ για το σύνολο του έτους και άρα θα υπάρχει και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για θετικά μέτρα. Τα περίπου 7 δισ. ευρώ που χωρίζουν τα τουριστικά έσοδα του 2019 (18,2 δισ. ευρώ) από τα περσινά (11 δισ. ευρώ) φαίνεται ότι θα καλυφθούν σχετικά εύκολα.
Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε χθες ότι εκτιμά πως τον Σεπτέμβριο «θα δούμε τι θα κάνουμε με τα καύσιμα, να δούμε τι θα γίνει με το ρεύμα, που αν ανέβει κι άλλο, θα έχουμε κι άλλες παρεμβάσεις και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης».
Σε ερώτηση για το αν τα μέτρα θα είναι πριν ή μετά τις εκλογές, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως «ο σχεδιασμός είναι σχεδιασμός τετραετίας».
Η δυναμική του τουρισμού
Η μεγάλη δυναμική του τουρισμού στην οικονομία αρχίζει και γίνεται εμφανής σε όλα τα στοιχεία. Με βάση μάλιστα τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα έσοδα από τον τουρισμό τον Απρίλιο ήταν αυξημένα κατά 19% σε σχέση με τα έσοδα του 2019.
Την προωθητική δύναμη του τουρισμού για την οικονομία αναδεικνύει η τελευταία έκθεση της Eurobank.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τα πρόσφατα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών Απριλίου 2022, ποσοστό ανεργίας και απασχόληση Απριλίου 2022, κατά κεφαλήν ΑΕΠ 2021) αλλά και η ανακοίνωση του Eurogroup στις 16 Ιουνίου 2022, σύμφωνα με την οποία την οποία η ενισχυμένη εποπτεία δεν θα παραταθεί πέραν της προγραμματισμένης λήξης στις 20 Αυγούστου 2022, εκπέμπουν σημαντικά μηνύματα για τις βραχυχρόνιες προοπτικές και τις μεσομακροπρόθεσμες προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τη Eurobank, η ανάκαμψη του τουρισμού τονώνει τη ζήτηση στην οικονομία και η απασχόληση παρουσιάζει ανθεκτικότητα στην ενεργειακή κρίση. Το τελευταίο αποτέλεσμα συνδέεται και με τα μέτρα στήριξης (ποσοστό ανεργίας στο 12,5%).
Οι αγορές-βαρόμετρο
Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Πολωνία αναδεικνύονται σε αγορές-βαρόμετρο για την πορεία της σεζόν και τη διαμόρφωση των τελικών μεγεθών του τουριστικού κλάδου.
Υψηλές παραμένουν, την ίδια στιγμή, οι προσδοκίες για τις αφίξεις από τη Γαλλία και τη Γερμανία, δύο παραδοσιακές δεξαμενές τουριστών για την Ελλάδα, που φέτος ποντάρουν σταθερά στο ελληνικό καλοκαίρι.
Η σημασία των πέντε αγορών για τον ελληνικό τουρισμό αποτυπώνεται στο γεγονός ότι το 2019 οι ταξιδιώτες από ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία και Πολωνία αντιπροσώπευαν πάνω από το 1/3 των τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα μας, ενώ οι αντίστοιχες ταξιδιωτικές εισπράξεις ήταν λίγο κάτω από το 50% των συνολικών τουριστικών εσόδων που είχαν διαμορφωθεί σε 18,18 δισ. ευρώ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!