Καμπή στο ράλι της ακρίβειας στην Ελλάδα καταγράφουν τα στοιχεία για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό τον Ιούνιο, καθώς για πρώτη φορά από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν άρχισε αυτός ο εφιάλτης, οι αυξήσεις των τιμών ήταν μεγάλες στο σύνολο των προϊόντων και των υπηρεσιών και όχι μόνο στην ενέργεια και τα τρόφιμα, όπως συνέβαινε έως και τον προηγούμενο μήνα.
Αυξήσεις 6,5% στις τιμές των υπηρεσιών
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι τιμές των υπηρεσιών, οι οποίες αυξήθηκαν 6,5% σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο έναντι αύξησης 3,8% τον Μάιο, ενώ αντίθετα στο σύνολο της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκαν στο 3,4% από 3,5% τον Μάιο.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων, όπου ο ρυθμός αύξησής τους επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα στο 5% από 3,6% τον Μάιο. Στην Ευρωζώνη, όμως, καταγράφηκε την ίδια περίοδο μία οριακή μόνο μεταβολή του ρυθμού αύξησης στο 4,3% από 4,2% τον Μάιο.
Στο 60,6% η αύξηση των τιμών ενέργειας έναντι 41,9% στην Ευρωζώνη
Οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας ως σύνολο ήταν και τον Ιούνιο με διαφορά οι υψηλότερες στην Ελλάδα και παρέμειναν πολύ υψηλότερες σε σχέση με την Ευρωζώνη, αλλά δεν ήταν αυτές που έδωσαν νέα ώθηση στον πληθωρισμό για να εκτιναχτεί στο 12% από 10,5% τον Μάιο, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε πολύ λιγότερο- στο 8,6% από 8,1% αντίστοιχα.
Οι τιμές αυτές αυξήθηκαν 60,6% έναντι 61% τον Μάιο, δηλαδή οριακά λιγότερο και επομένως δεν ήταν αυτές που έπαιξαν άμεσα τον ρόλο του επιταχυντή. Στην Ευρωζώνη, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 41,9% έναντι αύξησης 39,1% τον Μάιο, αλλά και πάλι η αύξησή τους είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την Ελλάδα.
Ο πληθωρισμός τροφοδοτείται πλέον από παντού
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ενώ τον Μάιο τα δύο τρίτα περίπου του πληθωρισμού οφείλονταν στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και μόλις το ένα τρίτο στο σύνολο όλων των άλλων προϊόντων και υπηρεσιών, τον Ιούνιο η συμμετοχή των δύο αυτών δεικτών στον πληθωρισμό ήταν της ίδιας τάξης, δηλαδή 50%.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών εξαιρουμένων της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού - ο λεγόμενος και πυρήνας του πληθωρισμού – αυξήθηκε τον Ιούνιο 6% όταν ο γενικός δείκτης αυξήθηκε 12%, ενώ τον Μάιο είχε αυξηθεί μόλις 3,7% με τον γενικό δείκτη να έχει αυξηθεί 10,5%.
Βαριές οι επιπτώσεις για τους πολίτες και την οικονομία
Η εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία είναι ότι ο πληθωρισμός αποκτά μία νέα δυναμική στη χώρα μας που δεν εξαρτάται πλέον μόνο ή κυρίως από την ενέργεια και για αυτό θα είναι πιο δύσκολο να καμφθεί.
Οι συνέπειες θα είναι πλέον πιο έντονες τόσο στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, κυρίως των μισθωτών και των συνταξιούχων, όσο και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας και οικονομίας γενικότερα, καθώς η διαφορά με τον μέσο πληθωρισμό της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα τις πιο αναπτυγμένες οικονομίες της αυξάνεται σταθερά και σημαντικά.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!