Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη μειώθηκε σημαντικά τον Ιανουάριο, λόγω των νέων lockdown για την ανάσχεση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έρευνας της IHS Markit.
Για έναν ακόμη μήνα, οι περιορισμοί έπληξαν κυρίως τον τομέα των υπηρεσιών, καθώς οι επιχειρήσεις στους κλάδους φιλοξενίας και διασκέδασης ήταν κλειστές στις περισσότερες χώρες της περιοχής, ενώ ο τομέας της μεταποίησης επιβεβαίωσε την ανθεκτικότητά του.
Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI), που αντανακλά την κατάσταση της οικονομίας της Ευρωζώνης, υποχώρησε περαιτέρω κάτω από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, και συγκεκριμένα στις 47,5 μονάδες από τις 49,1 τον Δεκέμβριο. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να υποχωρήσει στις 47,6 μονάδες.
«Μια διπλή ύφεση για την οικονομία της ευρωζώνης φαίνεται ολοένα και πιο αναπόφευκτη καθώς οι αυστηρότεροι περιορισμοί για την COVID-19 έχουν περαιτέρω αντίκτυπο στις επιχειρήσεις τον Ιανουάριο», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit, προσθέτοντας:
«Κάποια ενθάρρυνση έρχεται από το γεγονός ότι η κάμψη είναι λιγότερο σοβαρή σε σχέση με την περυσινή άνοιξη, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη σχετική ανθεκτικότητα της μεταποίησης, την αυξανόμενη ζήτηση για εξαγωγικά προϊόντα και τα μέτρα του lockdown που ήταν λιγότερο αυστηρά κατά μέσο όρο σε σχέση με πέρυσι».
Ο μεταποιητικός τομέας παραμένει ισχυρός
Η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 0,6% αυτό το τρίμηνο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και θα επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα εντός δύο ετών εν μέσω ελπίδων ότι η κυκλοφορία των εμβολίων θα επιτρέψει την αποκατάσταση κάποιου είδους ομαλότητας.
Ο PMI για τον τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στις 45,0 από τις 46,4 μονάδες, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν μείωση στις 44,5 και απέχοντας από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα στην αρχής της πανδημίας.
Η δραστηριότητα στα εργοστάσια παρέμεινε ισχυρή και ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση διατηρήθηκε άνετα πάνω από το όριο των 50 μονάδων, στις 54,7, αν και χαμηλότερα συγκριτικά με τις 55,2 μονάδες του Δεκεμβρίου. Αναλυτές στην έρευνα του Reuters ανέμεναν μείωση στις 54,5 μονάδες.
Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 54,5 από τις 56,3 μονάδες.
Ωστόσο, παρά την ισχυρή ζήτηση τα εργοστάσια μείωσαν και πάλι το προσωπικό τους, όπως κάνουν κάθε μήνα από τον Μάιο του 2019. Ο δείκτης απασχόλησης μειώθηκε στις 48,9 από τις 49,2 μονάδες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!