“Kάναμε το καλύτερο δυνατό στις δεδομένες συνθήκες πληθωρισμού» ήταν ουσιαστικά η απάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη για την υποχρεωτικότητα ασφάλισης νέων κατοικιών σε επικίνδυνες περιοχές μέσα στο νομοσχέδιο για το κλίμα. Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος είχε επικρίνει την περιορισμένη ασφαλισιμότητα μόνο στις δύσκολες περιοχές τονίζοντας ότι αντιβαίνει τις ασφαλιστικές διαδικασίες.
Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, η κυβέρνηση δεν επέδειξε έλλειψη ικανότητας εφαρμογής αποφάσεων φιλικών προς την ασφαλιστική αγορά, απαριθμώντας τις αποφάσεις που πάρθηκαν και οι οποίες υλοποιήθηκαν.
Για το νομοσχέδιο που περνάει σήμερα από το κοινοβούλιο αναγνώρισε ότι «δεν είναι το καλύτερο, θα θέλατε να έχουμε ένα νόμο που θα έκανε υποχρεωτικά τα πάντα, αλλά για πολιτικούς λόγους αυτό δεν είναι εφικτό σε περίοδο υψηλού πληθωρισμού».
Αναγνώρισε μάλιστα ότι πέρα από πολιτικούς λόγους, σε μια περίοδο όπου ο κόσμος δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς ενέργειας θα ήταν δύσκολο να υιοθετηθεί υποχρεωτικότητα ασφάλισης παντού. «Η διαδικασία όμως ξεκίνησε», είπε.
Αναφέρθηκε μάλιστα στην υπόσχεση που είχε δώσει ο ίδιος στον κλάδο προτού ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με την οποία θα υπήρχε έκπτωση φόρου σε ασφαλιστικές για κάλυψη φυσικών καταστροφών. Κάνοντας χρήση μιας λατινικής φράσης σύμφωνα με την οποία «οι συμφωνίες τηρούνται εφόσον οι συνθήκες παραμένουν ίδιες», υπενθύμισε ότι οι κυβερνητικές προτεραιότητες άλλαξαν με τον ερχομό της πανδημίας.
Οι συνθήκες της πανδημίας δεν ευνόησαν διαφορετικές εξελίξεις
«Προκλήθηκε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, με την πανδημία, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να χρηματοδοτήσουμε την οικονομία με 45 δισεκατομμύρια ευρώ, ήταν αδύνατο να πιέσουμε για να περάσει αυτή η έκπτωση φόρου», τόνισε.
Πρόσθεσε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα και παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία λαμβάνει όλη την προσοχή της επικαιρότητας, «δεν ξέρουμε ακόμα τι θα γίνει με τον κορωνοϊό το φθινόπωρο, είχα συνάντηση με τον κ. Μπουρλά της Pfizer και κανείς δεν γνωρίζει». «Συνολικά και επι της ουσίας, όμως κρατάμε την υπόσχεση που δώσαμε, θέλουμε να το κάνουμε».
Σε περιόδους αβεβαιότητας ευνοείται η ιδιωτική ασφάλιση
Συμπλήρωσε ότι σε περιόδους αβεβαιότητας, η άλλη πλευρά λέει ότι ο κόσμος θέλει να ασφαλίζεται και αυτό καθίσταται πιο σημαντικό και επομένως «τα επόμενα χρόνια θα είναι καλά για την αγορά».
«Πρέπει όμως να μην ξεπερνάμε τα όρια της δικαιοδοσίας που μας έδωσε ο ελληνικός λαός, πρέπει να καταλαβαίνουμε τα αληθινά όρια, δεν θα τα ξεπεράσουμε αλλά θα φτάσουμε κοντά σε αυτά, δεν πρέπει ποτέ να γυρίσουμε στο 2010 και να βάλουμε την οικονομία μας σε κίνδυνο, έχουμε δει τι συνέβη στο παρελθόν».