Νέα
  • ΓΔ: 1390.93 -0.48%
  • Τζίρος: 26,13 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Οι νέες προτάσεις της για την ενέργεια - Ανώτατη τιμή στο φυσικό αέριο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο: την πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου. Παράλληλα, μελετά μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας και οι προτάσεις της θα ανακοινωθούν στις 18 Μαΐου και θα συζητηθούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου, όπου θα αποφασιστεί ποια μέτρα θα εφαρμοστούν.

Σύμφωνα με προσχέδιο το οποίο είναι σε γνώση της ΕΡΤ, η Κομισιόν πέρα από την εργαλειοθήκη που είχε παρουσιάσει το φθινόπωρο, θα προτείνει βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία θα είναι προσωρινά και θα μπορούν να εφαρμοστούν μέχρι την 1η Μαΐου 2023.

Στο προσχέδιο γίνεται αναφορά στην προετοιμασία για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου. Ειδικότερα, για την αντιμετώπιση ενός σοκ στον εφοδιασμό, υπάρχουν τα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης τα οποία έχουν αναπτυχθεί υπό τον κανονισμό για την εφοδιαστική ασφάλεια, εθνικά και περιφερειακά μέτρα, ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία και συμφωνίες αλληλεγγύης.

Ανώτατη τιμή

Όμως, σε περίπτωση που επηρεαστούν πολλά κράτη-μέλη μαζί θα μπορούσαν να ληφθούν επιπλέον μέτρα όπως μια μέγιστη τιμή για το φυσικό αέριο που παραδίδεται στους Ευρωπαίους καταναλωτές και τις εταιρείες για την κάλυψη της περιόδου έκτακτης ανάγκης. Επίσης, όσον αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, η Επιτροπή θεωρεί ότι τα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών μπορούν να παραταθούν πέραν της 30ής Ιουνίου 2022 για να καλυφθεί η επόμενη περίοδος θέρμανσης.

Επικαιροποιημένες οδηγίες στους προμηθευτές

Παράλληλα, σύμφωνα με το Βloomberg, σε νέα οδηγία της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πει στις εταιρείες ότι πρέπει να κάνουν μία σαφή δήλωση πως θεωρούν εκπληρωμένες τις υποχρεώσεις τους μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια, όπως προβλέπουν οι τρέχουσες συμβάσεις.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του πρακτορείου, η Κομισιόν ενημέρωσε τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών ότι η εν λόγω οδηγία δεν εμποδίζει τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank και θα τους επιτρέψει να αγοράζουν φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε στις 31 Μαρτίου ότι όλες οι πληρωμές από «φιλικές χώρες» για το φυσικό αέριο θα πρέπει να γίνονται εφεξής σε ρούβλια, αλλιώς θα σταματήσουν οι εξαγωγές.

Λίγες ημέρες αργότερα διευκρινίστηκε ότι η διαδικασία θα προβλέπει το άνοιγμα ενός διπλού λογαριασμού στην Gazprombank, μέσω του οποίου θα κατατίθενται οι πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια όπως προβλέπουν οι τα συμβόλαια που είναι σε ισχύ, αλλά θα μετατρέπονται εσωτερικά στην τράπεζα σε ρούβλια.

Αρχικά η ΕΕ είχε εκτιμήσει ότι ο μηχανισμός πληρωμών που ζήτησε ο Πούτιν παραβίαζε τα υφιστάμενα συμβόλαια, αλλά κυρίως παρέκαμπτε τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει στη Μόσχα.

Σύμφωνα όμως με το δημοσίευμα, σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών την Παρασκευή η Κομισιόν είπε στα κράτη- μέλη πως η επικαιροποιημένη οδηγία της θα διευκρινίζει ότι οι εταιρείες μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό σε ευρώ ή δολάρια στη Gazprombank, όπως είχε ζητήσει το Κρεμλίνο.

Οι λογαριασμοί σε ρούβλια είναι νόμιμοι στην ΕΕ;

Ωστόσο, το Bloomberg επισημαίνει ότι η Επιτροπή δεν προσδιόρισε και το εάν η ύπαρξη λογαριασμού και σε ρούβλια - όπως προβλέπει το ρωσικό διάταγμα - είναι σύμφωνη με τους κανονισμούς της ΕΕ.

Προηγουμένως, αξιωματούχοι είχαν υποστηρίξει ανεπίσημα ότι το άνοιγμα ενός τέτοιου λογαριασμού θα παραβίαζε τις κυρώσεις. Όπως είπαν δε οι πηγές του πρακτορείου, η επικαιροποιημένη οδηγία, με τον τρόπο που παρουσιάστηκε στα κράτη - μέλη, αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει αυτό το συγκεκριμένο σημείο.

Ένα άλλο βασικό σημείο στην οδηγία είναι ότι εφόσον οι ευρωπαϊκές εταιρείες πραγματοποιήσουν μια πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια και δηλώσουν ότι η υποχρέωσή τους ολοκληρώθηκε, δεν πρέπει να απαιτούνται από τη ρωσική πλευρά περαιτέρω ενέργειες αναφορικά με την πληρωμή.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής βρήκε τις κυβερνήσεις διαιρεμένες, σύμφωνα με έναν από τους ανθρώπους που μίλησαν στο Bloomberg υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Ενώ η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Γαλλία ενέκριναν σε γενικές γραμμές το σχέδιο της Κομισιόν, η Πολωνία υποστήριξε οτι αποτυγχάνει να προσφέρει νομική σαφήνεια και ζήτησε να παραπεμφθεί το θέμα στους πρεσβευτές της ΕΕ. Άλλα κράτη είχαν μπερδευτεί από την απουσία συγκεκριμένης οδηγίας για το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια.

Η Γερμανία ανέφερε στη συνάντηση ότι συμβουλεύτηκε τις εταιρείες της για την πρόταση και έλαβε θετικά σχόλια, πρόσθεσε η πηγή. Το Βερολίνο διευκρίνισε επίσης ότι οι κυρώσεις της ΕΕ δεν απαγορεύουν το άνοιγμα πολλαπλών λογαριασμών στην Gazprombank.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ