Ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνει τους κινδύνους από το πρωτοφανές επίπεδο του χρέους σε παγκόσμιο επίπεδο, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εν όψει της εαρινής συνόδου του Ταμείου την επόμενη εβδομάδα, όπου το θέμα του χρέους θα είναι ένα από τα κεντρικά που θα συζητηθούν.
Οι διευθυντές του Ταμείου, Vitor Gaspar and Ceyla Pazarbasioglu, τονίζουν ότι τα προβλήματα στη διαχείριση του χρέους, το οποίο αυξήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας όσο στους δύο παγκόσμιους πολέμους του 20ού αιώνα, επανέρχονται στο επίκεντρο της προσοχής καθώς οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν σε αυξήσεις των επιτοκίων τους για να αντιμετωπίσουν τον πολύ υψηλό πληθωρισμό και έχει αυξηθεί η αίσθηση του κινδύνου για τους επενδυτές.
«Ζούμε σε επικίνδυνους καιρούς», αναφέρουν, προσθέτοντας:
«Υπάρχει κίνδυνος ότι τα συνεχώς υψηλότερα επίπεδα χρέους θα οδηγήσουν στη διεύρυνση των spreads των επιτοκίων για τις χώρες με πιο αδύναμα οικονομικά μεγέθη, κάνοντας δυσκολότερο τον δανεισμό τους.
Επιπλέον, αν και η πληθωριστική έκπληξη μπορεί να μειώσει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, ο διαρκής πληθωρισμός – και η μεταβλητότητά του – μπορεί τελικά να αυξήσει το κόστος δανεισμού. Αυτή η διαδικασία μπορεί να συμβεί γρήγορα σε χώρες που έχουν μικρή διάρκεια λήξη του χρέους τους», αναφέρεται στο άρθρο.
Στο 256% του ΑΕΠ το παγκόσμιο χρέος
Σημειώνεται ότι το παγκόσμιο χρέος - δημόσιο και ιδιωτικό - εκτινάχθηκε 28 ποσοστιαίες μονάδες στο 256% του ΑΕΠ το 2020, με το δημόσιο χρέος να ευθύνεται πε΄ριπου για το μισό της αύξησης αυτής, ενώ το υπόλοιπο οφείλεται στις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Το δημόσιο χρέος αντιστοιχεί τώρα στο 40% του συνολικού παγκόσμιου χρέους, το υψηλότερο ποσοστό σχεδόν έξι δεκαετιών.
Η κατάσταση αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη οι Αρχές να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στη διακυβέρνηση, να βελτιώσουν τη διαφάνεια του χρέους και να ενισχύσουν τις πολιτικές διαχείρισης του χρέους και τα πλαίσια για τη μείωση των κινδύνων, σημειώνουν τα στελέχη του ΔΝΤ.
Τονίζουν, επίσης, ότι είναι αναγκαία η παγκόσμια συνεργασία για «τη συντεταγμένη επίλυση των προβλημάτων χρέους και την αποτροπή αχρείαστων χρεοκοπιών» και ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη με ισορροπημένο τρόπο τα συμφέροντα των οφειλετών και των πιστωτών.
Ρογκόφ: Τέλος «στο μέρισμα ειρήνης»
Σε άρθρο του καθηγητή του Χάρβαρντ, Κένεθ Ρογκόφ, για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, το οποίο αναρτήθηκε στο site του ΔΝΤ, επισημαίνεται ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να ανατρέψει τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική στις αναπτυγμένες οικονομίας.
Ο πόλεμος, σημειώνει, εξαλείφει το «μέρισμα ειρήνης» που είχε συμβάλει στη μεγαλύτερη χρηματοδότηση κοινωνικών αντί αμυντικών δαπανών, προσθέτοντας ότι η αναδιάταξη των δημοσιονομικών προτεραιοτήτων, με μεγαλύτερη έμφαση στις αμυντικές δαπάνες «μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη ακόμη και στις αναπτυγμένες οικονομίες».
Οι κίνδυνοι της αποπαγκοσμιοποίησης σημειώνει ο Ρογκόφ έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά την εισβολή στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι αυτή η τάση μπορεί να εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις για μία παρατεταμένη περίοδο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!