Οι αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος προκαλούν πονοκέφαλο στους καταναλωτές, καθώς αναγκάζονται να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να καλύψουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς λόγω της ανόδου των τιμών στην ενέργεια.
Ψάχνοντας για εναλλακτική λύση, αρκετοί έχουν καταφύγει στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.
Η απάντηση, όπως υποστηρίζουν ειδικοί, ονομάζεται ενεργειακός συμψηφισμός. Με τον όρο Net Metering, εννοείται ο συμψηφισμός της παραγόμενης ενέργειας από το φωτοβολταϊκό σύστημα με την καταναλισκόμενη ενέργεια.
Το να εξελιχθείς από καταναλωτής σε παραγωγός, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικερδής κίνηση, λέει ο Γιάννης Ταγγοζίδης, ο οποίος πουλάει την ενέργεια που παράγουν τα φωτοβολταϊκά που έχει εγκαταταστήσει στο σπίτι του και πληρώνει το ρεύμα που καταναλώνει. Ωστόσο, όπως λέει στην ΕΡΤ, αυτή την περίοδο η τιμή είναι χαμηλή.
Πάντως, όπως λένε οι ειδικοί, η απόφαση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών δεν είναι απλή υπόθεση και οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να κάνουν μεγάλη έρευνα αγοράς.
Φωτοβολταϊκά στις στέγες
Το νέο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες» εντάχθηκε σε τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση των κοινοτικών Οδηγιών για την ενεργειακή απόδοση, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Όπως αναφέρεται στο αντίστοιχο άρθρο της τροπολογίας, με την υπουργική απόφαση που θα ακολουθήσει, θα καθοριστούν μεταξύ άλλων οι δικαιούχοι, η μέγιστη χρονική διάρκεια του Ειδικού Προγράμματος, η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων ανά εγκατάσταση, η αδειοδοτική διαδικασία στην οποία περιλαμβάνονται o τρόπος υποβολής των σχετικών αιτήσεων και τα αναγκαία δικαιολογητικά, o τύπος και το περιεχόμενο των συμβάσεων συμψηφισμού ηλεκτρικής ενέργειας.
Το πρόγραμμα θα αφορά οικιακά φωτοβολταϊκά, συνδεδεμένα σε αντίστοιχη παροχή οικιακής χρήσης. Τα συστήματα αυτά θα αμείβονται με σταθερή τιμή, μέσω συμβάσεων 25ετούς διάρκειας. Το ποσό αμοιβής για την παραγόμενη ηλεκτροπαραγωγή θα είναι 87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (8,7 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα), όσο δηλαδή προβλεπόταν σε υπουργική απόφαση του 2020.
Όπως εκτιμούν ειδικοί, για ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 10 kWp, η αμοιβή των 87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα θα αποφέρει ετήσιο έσοδο ύψους 1.200 ευρώ. Το κόστος ενός τέτοιου συστήματος προσδιορίζεται περίπου στα 10.000 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι μετά την απόσβεση (περίπου 8 χρόνια), ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού θα έχει ένα ετήσιο έσοδο της τάξης των 1.200 ευρώ, για την υπόλοιπη διάρκεια ισχύος της σύμβασης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!