H επιμονή της Μόσχας να πληρώνεται σε ρούβλια για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει προκαλέσει κινητοποίηση των χωρών με υψηλή εξάρτηση από αυτές, καθώς προβάλλει η απειλή μίας μείωσης ή διακοπής τους, με δεδομένη τη συμφωνία της G7 να απορρίψει το αίτημα αυτό.
Εκτός από τη Γερμανία, η οποία ενεργοποίησε το πρωί σχέδιο έκτακτης ανάγκης, στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των φορέων της αγοράς ενέργειας υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.
Ιταλία και Ολλανδία περιμένουν τη Ρωσία
Ανησυχία επικρατεί και στην Ολλανδία και την Ιταλία, δύο άλλες χώρες με μεγάλες εισαγωγές ρωσικού αερίου, αν και αυτές θα περιμένουν πριν ενεργοποιήσουν έκτακτα σχέδια.
Η ολλανδική κυβέρνηση θα ζητήσει από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν λιγότερο αέριο, αλλά δεν ενεργοποιεί το έκτακτο σχέδιό της. «Εν όψει της απόφασης της Γερμανίας, εξετάσαμε το σχέδιό μας για την ασφάλεια αναφορικά με το φυσικό αέριο. Δεν πρόκειται να ενεργοποιήσουμε το σχέδιο αυτό, επειδή θα λάβουμε ένα τέτοιο μέτρο μόνο όταν υπάρξει μία πραγματική έλλειψη ή μία οξεία απειλή ότι θα επέλθει αυτή», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Οικονομίας.
Η Ιταλία θα περιμένει να δει, αν η Gazprom στείλει τροποποιήσεις των συμβολαίων στους διαχειριστές αερίου πριν λάβει την όποια απόφαση για την επιβολή κατάστασης συναγερμού για την προμήθεια αερίου, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. «Η Ιταλία θα παρακολουθεί τις εξελίξεις πριν λάβει την όποια απόφαση», ανέφερε η πηγή.
Ο επικεφαλής της ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Γαλλίας, η οποία εξαρτάται λιγότερο από το ρωσικό αέριο σε σχέση με τη Γερμανία, δήλωσε ότι η χώρα δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα προσφοράς. «Όλα θα είναι εν τάξει, οι αποθήκες αερίου έχουν καλή πληρότητα, θα τα καταφέρουμε έως το τέλος του χειμώνα», δήλωσε ο Jean-François Carenco στον σταθμό BFM TV.
«Οι αγορές αερίου είναι ακόμη ανήσυχες εν αναμονή ξεκάθαρων κανόνων την Πέμπτη αναφορικά με τις πληρωμές σε ρούβλια. Οι δύο πλευρές διαφωνούν για την προοπτική αλλαγής του νομίσματος των συμβάσεων που είναι σε δολάρια και ευρώ, περιμένοντας η μία την άλλη να υποχωρήσει πρώτη», δήλωσε αναλυτής της Rystad Energy.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!