Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενέργεια: Νέο ράλι για το φυσικό αέριο-Σενάριο για εκτίναξη του πετρελαίου στα 200 δολάρια

Πετρέλαιο
Πηγή: Pexels

Νέο ράλι σημειώνουν οι τιμές του φυσικού αερίου μετά την απαίτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να πληρώνουν το ρωσικό αέριο σε ρούβλι τα «μη φιλικά» προς τη Ρωσία κράτη.

Ειδικότερα, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF) ενισχύεται κατά περίπου 6%, με τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου να διαμορφώνονται κοντά στα 124 ευρώ μετά το χθεσινό «άλμα» 15% που κατέγραψε την Τετάρτη.

Μετά το υψηλό κλείσιμο την Καθαρά Δευτέρα στα 227 ευρώ, η τιμή του TTF ακολούθησε πτωτική τάση, και έπεσε στις αρχές της εβδομάδας κάτω από 100 ευρώ. Το σχέδιο της Μόσχας όμως για «αποδολαριοποίηση» της αγοράς ενέργειας, οδήγησε σε νέο γύρο αυξήσεων.

►Διαβάστε επίσηςΦυσικό αέριο: Οι συνέπειες της απόφασης Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλι

«Πετάει» το ρούβλι

Η απόφαση Πούτιν σύμφωνα με τους ειδικούς θα οδηγήσει σε τεχνητή άνοδο της ισοτιμίας του ρουβλίου αφού θα δημιουργηθεί ζήτηση για το ρωσικό νόμισμα το οποίο δέχθηκε βαρύ πλήγμα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Την Τετάρτη το απόγευμα, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης του Κρεμλίνου το ρούβλι ανατιμήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 2 Μαρτίου με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 107,8 ρούβλια ανά ευρώ, ενώ συνεχίζει να διατηρεται σε υψηλά επίπεδα και σήμερα (93 ρούβλια ανά ευρώ).

Η ρωσική κρατική εταιρεία αερίου Gazprom δεν απάντησε αν τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια που έχει με πελάτες της επιτρέπουν τη μετατροπή τους σε ρούβλια και ανακοίνωσε πως συνεχίζει να προμηθεύει κανονικά με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, ωστόσο η αναταραχή που δημιουργήθηκε στην αγορά ενέργειας διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τις τιμές του φυσικού αερίου. 

►Διαβάστε επίσης - ΕΕ-ΗΠΑ: Κοντά σε συμφωνία για μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο

Σενάριο τρόμου για εκτόξευση του πετρελαίου στα 200 δολάρια το βαρέλι

Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο για κλιμάκωση των κυρώσεων της Δύσης προς τη Ρωσία που θα αποφασιστούν στις διεθνείς συσκέψεις που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο, διατηρεί σε υψηλά επίπεδα και τις τιμές του πετρελαίου, με το βαρέλι το Brent να πλησιάζει τα 118 δολάρια και το αμερικανικό αργό (WTI) πάνω από 114 δολάρια.

Το νέο ράλι ξεκίνησε την Τετάρτη μετά τις ζημιές που προκλήθηκαν από καταιγίδα στον τερματικό σταθμό CPC του Καζακστάν στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς πετρελαίου στον κόσμο με αποτέλεσμα να σταματήσουν πλήρως οι εξαγωγές μέσω της συγκεκριμένης διόδου. Η Μόσχα ισχυρίζεται πως οι ζημιές μπορεί να κάνουν μήνες να αποκατασταθούν. Ο αγωγός CPC μεταφέρει περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα της κύριας ποιότητας αργού πετρελαίου του Καζακστάν, που αντιπροσωπεύει το 1,2% της παγκόσμιας ζήτησης.

Αγωγός Καζακστάν
map: Transneft

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τον πόλεμο και την κόντρα Δύσης-Ρωσίας γύρω από αυτό, οι προβλέψεις για το που θα φτάσουν οι τιμές του πετρελαίου είναι ιδιαιτέρως δυσοίωνες. 

«Δεν είναι απίθανο οι τιμές να εκτοξευθούν στα 200 δολάρια το βαρέλι μέχρι το καλοκαίρι, ενισχύοντας σημαντικά την παγκόσμια ύφεση και να κατρακυλήσουν στη συνέχεια προς το τέλος του έτους στα 50 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε στο Yahoo Finance ο αναλυτής της Capital Economics, Μάικλ Τραν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «αυτό δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο, ωστόσο είναι μέσα σε αυτά που εξετάζονται».

Ο βετεράνος trader εμπορευμάτων, Doug King, εκτίμησε από την πλευρά του ότι η τιμή του Brent θα φθάσει πιθανόν τα 150 δολάρια το βαρέλι φέτος καθώς από τη μία πλευρά υπάρχει η μείωση της προσφοράς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και από την άλλη η ζήτηση είναι ανθεκτική με τον κόσμο να θέλει να ταξιδέψει μετά τη χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό.

Υπάρχουν λίγες επιλογές για την αύξηση της παραγωγής αργού, ενώ δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η κατανάλωση θα μειωθεί σημαντικά, είπε ο διαχειριστής του Merchant Commodity Fund, το οποίο είχε απόδοση 28% στο πρώτο δίμηνο του έτους.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ