Οι οικονομικές κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας διευρύνονται τις τελευταίες ημέρες για να συμπεριλάβουν και τα κρυπτονομίσματα.
«Διασφαλίζεται ότι το ρωσικό κράτος και οι ελίτ του δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κρυπτονομίσματα για να παρακάμψουν τις κυρώσεις», δήλωσε η πρόεδρος της Κομσιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Παρασκευή, παρουσιάζοντας το τέταρτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ. «Θα σταματήσουμε την ομάδα που βρίσκεται κοντά στον Πούτιν και τους αρχιτέκτονες του πολέμου του από το να χρησιμοποιούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να μεγαλώσουν και να μεταφέρουν τον πλούτο τους», πρόσθεσε.
Αντίστοιχα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την Παρασκευή νέες οδηγίες, απαιτώντας από τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων, που έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ, να μην προχωρούν σε συναλλαγές με όσες ρωσικές εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα βρίσκονται στη λίστα των κυρώσεων.
Τη Δευτέρα ακολούθησε και η Ιαπωνία, με τις Αρχές της χώρας να ζητούν από τα ανταλλακτήρια crypto να μην διεκπεραιώνουν συναλλαγές που αφορούν σε ρωσικά assets για τα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις.
Οι κινήσεις αυτές οφείλονται στους φόβους ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα crypto για να παρακάμψει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα καθώς και σε πολίτες και εταιρείες της.
Παράκαμψη των capital controls στην Κύπρο
Σύμφωνα με το ιαπωνικό περιοδικό Nikkei Asia, που επικαλείται αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας της χώρας, δεν θα ήταν η πρώτη φορά που τα κρυπτονομίσματα θα χρησιμοποιούνταν για τον σκοπό αυτό. Όπως ανέφερε ο παράγοντας αυτός, πλούσιοι Ρώσοι που είχαν καταθέσεις στην Κύπρο το 2013 τις μετέτρεψαν σε bitcoin, όταν η Λευκωσία είχε επιβάλει capital controls και «κούρεμα» των καταθέσεων. «Αυτή ήταν μία από τις πρώτες σημαντικές περιπτώσεις που τα crypto χρησιμοποιήθηκαν για ξέπλυμα χρήματος. Η Δύση φοβάται ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν ήδη την ίδια μέθοδο».
Πώς θα εφαρμοστούν οι κυρώσεις;
Πώς ακριβώς, όμως, μπορεί να εφαρμοστούν οι κυρώσεις κατά της Δύσης και πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι; Λεπτομέρειες για τα μέτρα δεν έχουν γίνει γνωστές, αλλά θεωρείται ότι η ΕΕ μπορεί να δώσει εντολή στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και τις εταιρείες που εμπλέκονται στην έκδοσή τους ή παρέχουν σχετικές υπηρεσίες να μην κάνουν συναλλαγές με Ρώσους.
Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα τέτοιων κυρώσεων είναι αμφίβολη. Κατ’ αρχήν, οι συναλλαγές που γίνονται εκτός των ανταλλακτηρίων είναι απίθανο να εντοπισθούν. Επίσης, τα μεγάλα ανταλλακτήρια, όπως το Binance και το FTX, δεν έχουν κάποια κεντρικά γραφεία και αυτό επιτρέπει να διαφεύγουν από ρυθμιστικούς κανόνες.
Το Binance ήταν απρόθυμο να μπλοκάρει τις συναλλαγές Ρώσων πελατών του, αλλά έχει δηλώσει ότι θα συμμορφωθεί αν υπάρξει συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη.
Με πληροφορίες από Reuters και Nikkei Asia
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!