Βουτιά σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου μετά μετά τις αναφορές πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα εισηγηθούν στον ΟΠΕΚ την αύξηση της παραγωγής αλλά και η διαφαινόμενη πρόοδος στις συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας, εξελίξεις οι οποίες φαίνεται να λειτουργούν κατευναστικά για τις αγορές.
Η τιμή του πετρελαίου Brent που εκτινάχθηκε κοντά στα 140 δολάρια την Καθαρά Δευτέρα υποχωρεί κατά 12,5% στα 112 δολάρια το βαρέλι ενώ νωρίτερα έφθασε να υποχωρεί ως τα 105,6 δολάρια καταγράφοντας πτώση άνω του 17%, η μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2020 σύμφωνα με το CNBC. Η τιμή του αμερικανικού αργού βούτηξε 12% στα 108 δολάρια το βαρέλι.
►Διαβάστε επίσης - Πέφτουν φυσικό αέριο - πετρέλαιο: Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην αποκλιμάκωση των τιμών
Οι ΗΠΑ ζητούν από τις πετρελαϊκές εταιρείες της χώρας να αυξήσουν την παραγωγή
Την ίδια ώρα, η αμερικανίδα υπουργός Ενέργειας ζήτησε από τις πετρελαϊκές εταιρείες της χώρας της να παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα για να ανακουφίσουν την αγορά, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και το αμερικανικό εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές αργού.
«Χρειαζόμαστε περισσότερες προμήθειες», είπε η Τζένιφερ Γκράνχολμ, κατά τη διάρκεια παρέμβασής της στην εκδήλωση CERAWeek, στο Χιούστον του Τέξας. «Βρισκόμαστε επί ποδός πολέμου», συνέχισε απευθυνόμενη σε κοινό αποτελούμενο από ηγετικά στελέχη εταιρειών του τομέα. «Αυτό σημαίνει ότι αντλούμε από τα στρατηγικά διαθέσιμα (πετρελαίου) σε όλο τον κόσμο». «Και αυτό σημαίνει για εσάς ότι πρέπει να παραγάγετε περισσότερο σήμερα, εάν έχετε τέτοια δυνατότητα», επέμεινε.
Την Τρίτη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου και υποπροϊόντων του από τη Ρωσία στις ΗΠΑ. Παρά την ανάφλεξη των τιμών, οι πετρελαϊκοί όμιλοι, μέχρι στιγμής, αρνούνται να αυξήσουν στ’ αλήθεια την παραγωγή τους, λέγοντας πως φοβούνται την επιστροφή σε ένα περιβάλλον πλεονάζουσας προσφοράς. Η κυρία Γκράνχολμ εξάλλου διαβεβαίωσε ότι η ανάγκη για μεγαλύτερο εφοδιασμό με ορυκτά καύσιμα βραχυπρόθεσμα δεν θέτει εν αμφιβόλω τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν για την ενεργειακή μετάβαση.
«Είμαστε σοβαροί όσον αφορά την απεξάρτηση» της αμερικανικής οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα, τόνισε η υπουργός. «Μπορούμε να κάνουμε και τα δύο ταυτόχρονα». Ωστόσο «σήμερα, έχουμε ανάγκη αυξημένη παραγωγή αερίου και πετρελαίου για να καλυφθεί η ζήτηση», επανέλαβε. Η κατανάλωση καυσίμων αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ σε σχέση με την προηγούμενη, χωρίς, για την ώρα τουλάχιστον, να μοιάζει να επηρεάζεται από την άνοδο των τιμών στα πρατήρια. Αυτές κατέγραψαν χθες νέο ρεκόρ στη χώρα, με το γαλόνι (3,78 λίτρα) να φθάνει τα 4,25 δολάρια, τιμή αυξημένη κατά 22% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!