Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και οι συζητήσεις στη Δύση για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο εκτίναξαν στην στρατόσφαιρα τις τιμές της ενέργειας σήμερα, ενώ καταβαράθρωσαν τα χρηματιστήρια μετοχών.
Tα συμβόλαια Απριλίου του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF) εκτινάχθηκαν πάνω από τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα και πριν λίγο διαμορφώνοντας στα 311 ευρώ με άνοδο 61,5% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (192,5 ευρώ).
Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ πλησίασε τα 140 ευρώ το βαρέλι, ενώ πριν λίγο διαμορφωνόταν στα 127 δολάρια, με άνοδο 8% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (118 δολάρια).
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 έκανε πριν λίγο βουτιά 3,4%, ενώ οι δείκτες DAX στη Φρανκφούρτη και CAC στο Παρίσι υποχωρούσαν πάνω από 4%. Μικρότερες απώλειες 2,2% κατέγραφε ο βρετανικός δείκτης FTSE 100.
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, τη νέα αναταραχή στις αγορές προκάλεσε κατά μείζονα λόγο η χθεσινή δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, σε συνέντευξή του στο CNN ότι οι ΗΠΑ είναι σε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους συμμάχους της για την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση «συζητούν ενεργά» την πιθανότητα να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ως απάντηση για την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν.
Παράθυρο για κυρώσεις στο ρώσικο πετρέλαιο
«Συζητάμε με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας ώστε να εξετάσουμε, συντονισμένα, την ιδέα απαγόρευσης εισαγωγής του ρωσικού πετρελαίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι επαρκούν τα αποθέματα στις παγκόσμιες αγορές», είπε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Μπλίνκεν.
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν δέχεται πολιτικές πιέσεις για να διευρύνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ιδίως στον τομέα της ενέργειας. Μέχρι στιγμής ο τομέας αυτός δεν έχει πληγεί ιδιαίτερα από τα μέτρα που επέβαλε η Δύση, ώστε να μην αποσταθεροποιηθούν οι αγορές.
Αμερικανοί γερουσιαστές, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, παρουσίασαν την Πέμπτη ένα νομοσχέδιο στόχος του οποίου είναι να απαγορευτούν οι εισαγωγές. Ο Μπάιντεν είχε δηλώσει την προηγουμένη ότι «δεν αποκλείει τίποτα» σε αυτό το θέμα.
Όταν ρωτήθηκε σήμερα από το CNN, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εμφανίστηκε πιο επιφυλακτική. Λέγοντας ότι ο στόχος είναι «να καταστεί αδύνατον για τον Πούτιν να χρηματοδοτεί τους πολέμους του», σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. «Συζητάμε λοιπόν στην ΕΕ μια στρατηγική προσέγγιση ώστε να αυξήσουμε τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να διαφοροποιήσουμε τον ενεργειακό εφοδιασμό μας», είπε, χωρίς να αναφερθεί στην απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών υδρογονανθράκων.
Οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος που ακολουθούσαν μια πορεία μικρής αποκλιμάκωσης τις πρώτες εβδομάδες του 2022 εκτοξεύονται ξανά σε νέα ιστορικά υψηλά.
Μέχρι το ιστορικό υψηλό της Παρασκευής, η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου είχε αυξηθεί 1.200% σε ένα χρόνο.
Τον Μάρτιο πέρσι η τιμή του φυσικού αερίου ήταν 16,6 ευρώ η μεγαβατώρα, τον Οκτώβριο έφτασε στα 59 ευρώ και τον Δεκέμβριο στα 133 ευρώ η μεγαβατώρα. Τον Φεβρουάριο η τιμή έπεσε στα 72 ευρώ και μετά την έναρξη του πολέμου εκτινάχθηκε πάνω από τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα. Αυτό ήταν το νέο ιστορικό υψηλό μέχρι σήμερα, καθώς οι αγορές ξύπνησαν με άγριες διαθέσεις με αποτέλεσμα το φυσικό αέριο να ξεπεράσει τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα!
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!