Αναταραχές καταγράφονται στην αγορά του φυσικού αερίου εξαιτίας της κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης, με τις τιμές να παίρνουν ανιούσα και πολλές χώρες, να εξετάζουν εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού σε περίπτωση διαταραχής της ροής του αερίου.
Η Ελλάδα δεν μένει ανεπηρέαστη από τις εξελίξεις, η οποία προμηθεύεται από τη Ρωσία περίπου το 40% με 45% του συνόλου του φυσικού αερίου που εισάγει. Το ελληνικό σύστημα διαθέτει σήμερα τέσσερα σημεία εισόδου φυσικού αερίου. Είναι το Σιδηρόκαστρο που κάλυψε πέρυσι το 45,5 % των εισαγωγών, η Ρεβυθούσα (31,8 %), η διασύνδεση με τον αγωγό ΤΑΡ στη Νέα Μεσημβρία (17,51 %) και ο ελληνοτουρκικός αγωγός (Κήποι Έβρου) που κάλυψε το 5,17 %.
Όπως θα δείτε και στο παρακάτω γράφημα του OPEN, το ρωσικό φυσικό αέριο διοχετεύεται στην Ελλάδα μέσω του αγωγού Turkstream που διέρχεται από την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Ο αγωγός δεν περνάει από το κέντρο της έντασης που είναι η Ουκρανία, συνεπώς μέχρι στιγμής η ροή από τη συγκεκριμένη οδό δεν επηρεάζεται άμεσα.
Σε περίπτωση που συμβεί το απευκταίο και όχι πιθανό με τα σημερινά δεδομένα, σενάριο που θέλει τη Ρωσία να κλείνει τη στρόφιγγα, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα το οποία θα χρειαστεί να το καλύψει μέσω αύξησης των φορτίων LNG από τον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) της ΔΕΣΦΑ, όπου «αδειάζουν» τα δεξαμενόπλοια με φορτία LNG από ΗΠΑ, Κατάρ και Αλγερία. Στο τραπέζι, σε περίπτωση ελλείψεων, υπάρχει σχέδιο συμφωνίας της ΔΕΠΑ εμπορίας με την κρατική εταιρεία Sonatrach της Αλγερίας για extra LNG.
Μια πιθανή λύση παράλληλα, θα ήταν η αύξηση της ροής μέσω του TAP που μεταφέρει αζέρικο άεριο στην Ιταλία μεσω Ελλάδας. Ο αγωγός ξεκινά από το Αζερμπαιτζάν, και περνά μέσω της Γεωργίας και της Τουρκίας για να φτάσει στην Ελλάδα – μέσω των Κήπων. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρχουν τα απαραίτητα αποθέματα αζερίκου αερίου, δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει αυτή η δυνατότητα ενώ παράλληλα θα πρέπει να συνηγορήσει και η Ιταλία σε αυτό.
Μέχρι στιγμής πάντως αυτό το σενάριο, να σταματήσει δηλαδή τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και την Ελλάδα η Ρωσία δεν έχει ρεαλιστική βάση. Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε επιστολή του προς τη διάσκεψη για την ενέργεια που πραγματοποιείται στην Ντόχα, διαβεβαίωσε πως η Ρωσία θα εξακολουθήσει να παρέχει χωρίς διακοπή φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές.
Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ επεσήμανε ότι η Μόσχα σκοπεύει να συνεχίσει να εξάγει φυσικό αέριο χωρίς προβλήματα. «Επιζητούμε ισορροπία στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου», υπογράμμισε.
ΥΠΕΝ: Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο
Σύμφωνα με το υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η διαταραχή του εφοδιασμού με φυσικό αέριο ρωσικής προέλευσης δεν είναι το πιθανότερο σενάριο, ωστόσο δεν αποκλείεται αν κλιμακωθεί η κρίση να υπάρξουν επιπτώσεις στις τιμές. Σε κάθε περίπτωση η χώρα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα και στο πλαίσιο αυτό:
- Γίνεται προγραμματισμός για διασφάλιση εφοδιασμού των εγκαταστάσεων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα με συνεχή εκφόρτωση πλοίων. Η χρήση της Ρεβυθούσας είναι ήδη αυξημένη εφέτος και αν χρειαστεί θα αναζητηθούν περισσότερα φορτία ΥΦΑ.
- Υπάρχει ετοιμότητα για τροφοδοσία με πετρέλαιο ντίζελ των μονάδων φυσικού αερίου που έχουν τεχνικά αυτή τη δυνατότητα. Έτσι αν χρειαστεί θα μειωθεί η ζήτηση για φυσικό αέριο με προορισμό την ηλεκτροπαραγωγή αλλά και θα διασφαλιστεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Μέχρι στιγμής, εικόνα που μεταφέρεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι πως δεν έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής διαταραχή στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο.
Στα ύψη το φυσικό αέριο
Την ίδια ώρα οι τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζουν το ξέφρενο ράλι φθάνοντας σήμερα έως τα 84,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ πριν λίγο διαμορφωνόταν στα 83,5 ευρώ με άνοδο 4,8%.
Μάλιστα η αύξηση στο φυσικό αέριο έφτασε και το 13% το μεσημέρι της Τρίτης, μετά την απόφαση της Γερμανίας να «παγώσει» τον Nord Stream 2 ως «αντίποινα» στην απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει τα αποσχιστικά εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της Ουκρανίας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!