Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δώρο Πάσχα» αντίδοτο στην ακρίβεια - Προς έκτακτο επίδομα στα ευάλωτα νοικοκυριά

Πηγή: Eurokinissi

Yπό την πίεση της ακρίβειας που εξαερώνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, η κυβέρνηση επιταχύνει τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος πριν από το Πάσχα στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά: χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους, αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό.

Πηγή του οικονομικού επιτελείου απέκλεισε χθες την εφαρμογή οριζοντίων μέτρων στήριξης, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί έκτακτο βοήθημα στους ευάλωτους. «Η οικονομία δεν πρέπει να μπει σε κύκλο πληθωριστικών προσδοκιών. Θέλουμε να παρέμβουμε στοχευμένα και να βοηθήσουμε κοινωνικά ευάλωτους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πότε θα ληφθεί η τελική απόφαση

Ο ασφυκτικός κλοιός που βρίσκονται τα νοικοκυριά λόγω των δραματικών ανατιμήσεων σχεδόν στο σύνολο προϊόντων και υπηρεσιών ωθεί την κυβέρνηση να επισπεύσει τη διαδικασία για τον χρόνο αλλά και κριτήρια βάσει των οποίων θα δοθεί μια έκτακτη βοήθεια σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί εφόσον υπάρξει σαφής εικόνα για τη διαμόρφωση των εσόδων του Φεβρουαρίου και ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ του 2021, που θα δείξει τα δημοσιονομικά περιθώρια για μεγαλύτερη ευελιξία. Επίσης στην κυβέρνηση θα περιμένουν να ξεκαθαρίσει και η κατάσταση στην Ουκρανία. Αν και τα έσοδα του Ιανουαρίου φρέναραν λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα» και της πανδημίας, για τον Φεβρουάριο τα νέα είναι ενθαρρυντικά, καθώς μέχρι στιγμής εμφανίζονται να είναι 500 εκατομμύρια ευρώ άνω του στόχου. Ακόμα ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2021 που όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι κινήθηκε σε επίπεδα πάνω από 8% αλλά και το χαμηλότερο συγκριτικά με το στόχο κατά 2 δισ. ευρώ πρωτογενές έλλειμμα το 2021 δείχνουν να προσφέρουν στο οικονομικό επιτελείο μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία για στήριξη των νοικοκυριών.

Η ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που δοκιμάζονται περισσότερο από τις συνεχείς ανατιμήσεις των τροφίμων και την ενεργειακή ακρίβεια θα δοθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με τον αριθμό των δικαιούχων και το ποσό που θα λάβουν να διαμορφώνεται ανάλογα με τον τελικό δημοσιονομικό χώρο που θα εξασφαλιστεί. Σημειώνεται ότι το επίδομα που δόθηκε τα Χριστούγεννα σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ υγειονομικούς και δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ανήλθε σε 335 εκατ. ευρώ. Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο ξεκαθαρίζουν ότι σε καμία περίπτωση το ποσό που θα κατευθυνθεί στη στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού δεν θα επηρεάσει τον στόχο για έλλειμμα 1,4%.

Αναθεωρείται ο προϋπολογισμός

Σε τροχιά αναθεώρησης βρίσκεται και ο προϋπολογισμός. Στην κατάθεση του νέου Προγράμματος Σταθερότητας στην Κομισιόν, στα τέλη Απριλίου, η κυβέρνηση θα ενσωματώσει ένα νέο σενάριο βάσης για τον προϋπολογισμό του 2022 που θα στηρίζεται, όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή, σε τρεις παράγοντες: στις τιμές της ενέργειας, τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2021 κινήθηκε σε επίπεδα πάνω από 8%, έναντι εκτίμησης στον προϋπολογισμό για 6,9%, ενώ η πληθωριστική ανάφλεξη αυξάνει την αξία του σε ονομαστικούς όρους. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το χαμηλότερο πρωτογενές έλλειμμα το 2021 προσφέρει στο οικονομικό επιτελείο μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία για ενεργοποίηση πρόσθετων μέτρων χωρίς επιπτώσεις στο έλλειμμα.

Xθες εκδόθηκε από το Γενικό Λογιστήριο η εγκύκλιος για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2023-2026, όπου σε πρώτη φάση οι φορείς (Υπουργεία, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, εποπτευόμενοι φορείς, ΑΔΑ) καλούνται να εξειδικεύσουν το βασικό σενάριο της περιόδου που καλύπτει: α) το τρέχον έτος (2022), β) το έτος του επόμενου προϋπολογισμού (2023) και γ) τα τρία επόμενα έτη (2024-2026).

Ως βασικό σενάριο ορίζεται η διενέργεια προβλέψεων εσόδων και εξόδων ανά έτος για όλη την περίοδο 2022-2026, λαμβάνοντας υπόψη τα κατωτέρω:
α. Τα πραγματοποιηθέντα μεγέθη του 2020 και του 2021, εξαιρώντας την επίδραση επί των μεγεθών αυτών της πανδημίας και των μέτρων αντιμετώπισής της.
β. Τις ενδεικτικές μακροοικονομικές προβλέψεις για τη συγκεκριμένη περίοδο (ρυθμός ανάπτυξης, πληθωρισμός, ανεργία, κλπ), λαμβάνοντας υπόψη ότι ενδέχεται να επικαιροποιηθούν κατά την εκπόνηση του τελικού μακροοικονομικού σεναρίου.
γ. Τις επικαιροποιημένες αποδόσεις των παρεμβάσεων δαπανών και εσόδων που ίσχυαν μέχρι τώρα.
δ. Τη γνώση ή τις βάσιμες εκτιμήσεις περί διαφοροποιήσεων που είναι δρομολογημένες ή ιδιαίτερα πιθανό να συμβούν κατά τα επόμενα έτη (π.χ. διακοπή μίας μίσθωσης ακινήτου).

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι από το έτος 2023 αναμένεται η απενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που επέτρεψε την προσωρινή απόκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες τα έτη 2020-2022. Ως εκ τούτου η χώρα μας, όπως και οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ, θα δεσμευθεί εκ νέου στην εφαρμογή δημοσιονομικών κανόνων και την επίτευξη συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων για την περίοδο 2023-2026.

Προοπτικές ανάπτυξης

Τα στοιχεία για την πορεία του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων το 2021, σύμφωνα με τα οποία ο κύκλος εργασιών τους ανήλθε σε 332,4 δισ. ευρώ το 2021, από 316,9 δισ. ευρώ το 2019 (ήτοι αυξημένος κατά 15,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019), σηματοδοτούν τις προοπτικές ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα. Όπως επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 4,7% το γ' τρίμηνο του 2021, καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην ευρωζώνη. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ΕΚΤ η Ελλάδα παρουσίασε, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τη μεγαλύτερη -μεταξύ όλων των χωρών της ευρωζώνης- μείωση της ανεργίας, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον η χώρα με το υψηλότερο ευρωπαϊκό ποσοστό ανεργίας. Στα παραπάνω προστίθενται η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας το 2021, η σημαντική αύξηση των καταθέσεων, η σταθερή ανοδική πορεία στη βιομηχανία, την οικοδομή και τη μεταποίηση, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος κ.ά.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ