Νέα
  • ΓΔ: 1392.45 -0.37%
  • Τζίρος: 40,64 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Λαγκάρντ: Ποιοι και γιατί την κατηγορούν για την αναταραχή στα ομόλογα

Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της ΕΚΤ / Πηγή: AP Photos

Ευθύνες στην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, αποδίδουν αναλυτές μεγάλων τραπεζών για το μέγεθος της αναταραχής που προκάλεσε στην αγορά ομολόγων, η οποία πλήττει κυρίως την Ελλάδα και δευτερευόντως την Ιταλία. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συνέντευξη που έδωσε η Λαγκάρντ την περασμένη Πέμπτη μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ήταν αποτυχημένη επικοινωνιακά καθώς ανέδυε κλίμα πανικού και οι επενδυτές κατάλαβαν ότι η κεντρική τράπεζα θα συσφίξει σύντομα την πολιτική της, οδηγώντας έτσι σε μεγάλη άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων. 

Η Λαγκάρντ επιχείρησε στη συνέχεια να καθησυχάσει τις αγορές, πρώτα με ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη Δευτέρα και στη συνέχεια την Παρασκευή με συνέντευξη που έδωσε σε γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης. Ωστόσο, οι νέες δηλώσεις της δεν καθησύχασαν τις αγορές, με τις αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων να κινούνται περίο το 2,5% και των ιταλικών να έχουν περάσει το 1,9%. 

Οι νέες δηλώσεις της Λαγκάρντ

Στη συνέντευξή της στη Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) τόνισε ότι αν η ΕΚΤ προχωρούσε σε αύξηση των επιτοκίων άμεσα δεν θα μείωνε τον πληθωρισμό - ρεκόρ στην Ευρωζώνης, ενώ θα αποδυνάμωνε την ανάκαμψή της. 

«Αυτό δεν θα έλυνε κανένα από τα σημερινά προβλήματα. Αντίθετα, αν ενεργούσαμε πολύ βιαστικά τώρα, η ανάκαμψη των οικονομιών μας θα μπορούσε να εξασθενίσει σημαντικά και οι θέσεις εργασίας θα κινδύνευαν», δήλωσε στον γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης, Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Σημείωσε επίσης ότι θα αποσύρει τη μεγάλη στήριξη που παρέχει στην οικονομία με τα αρνητικά επιτόκια μόνο σταδιακά και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

«Τώρα, μπορούμε να προσαρμόσουμε – ήρεμα, βήμα – βήμα – τα μέσα της νομισματικής πολιτικής μας. Και όταν τα οικονομικά δεδομένα το επιτρέψουν, θα το κάνουμε», είπε. 

Από την υπομονή στον πανικό

«Ενα μόνο συμπέρασμα μπορεί να υπάρχει: η επικοινωνιακή αποστολή απέτυχε. Από την υπομονή περάσαμε στον πανικό», έγραψε ο οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski, στο Twitter. Ο ίδιος αντιπαρέβαλε τη Λαγκάρντ με τον προκάτοχό της Μάριο Ντράγκι, ο οποίος το 2012 προσγείωσε τις προσδοκίες για διάλυση της Ευρωζώνης με τις τρεις γνωστές λέξεις - 'whatever it takes'. 

Σύμφωνα με το Reuters, η Λαγκάρντ αντιμετωπίζει πρόσθετες δυσκολίες από την αβεβαιότητα που υπάρχει λόγω της πανδημίας και από την επιθυμία της να υπάρχει μία δημόσια κοινή γραμμή των μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, τα 'γεράκια' της ΕΚΤ, που αποτελούν μία σημαντική μειοψηφία στο Δ.Σ., ήθελαν να ανακοινωθεί μείωση της στήριξης από την περασμένη Πέμπτη. «Η Λαγκάρντ πανικοβλήθηκε και στράφηκε προς την πλευρά των γερακιών για να αποφύγει την επάνοδο των δημόσιων διαφωνιών που σημειώνονταν την περίοδο του Ντράγκι», δηλωσε ο επικεφαλής οικνοομικός σύμβουλος της UniCredit, Erik Nielsen.«Αν η τράπεζα καθοδηγείται από μία πρόεδρο που ταλαντεύεται μεταξύ των πλευρών, είναι δύσκολο να δώσει ένα συνεπές μήνυμα», πρόσθεσε. 

Είναι η δεύτερη φορά που αναλυτές αποδίδουν σε κακούς χειρισμούς της Λαγκάρντ μία αναστάτωση στην αγορά ομολόγων. Η πρώτη φορά ήταν τον Μάρτιο του 2022, όταν η Λαγκάρντ είχε πει ότι δεν είναι θέμα της ΕΚΤ το πώς διαμορφώνονται τα spreads των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, προκαλώντας αύξηση της απόδοσης των ελληνικών 10ετών στο 2,7%. Τότε, η Λαγκάρντ έδωσε διευκρινιστική συνέντευξη για να καθησυχάσει τις αγορές. 

 

 

.

 

 

ν Μάρτιο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ