Νέα
  • ΓΔ: 1390.49 +0.56%
  • Τζίρος: 110,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις συμπληγάδες της ακρίβειας το οικονομικό επιτελείο - Αναζητούνται αναχώματα

χρήματα σε πορτοφόλι Πηγή: pixabay
Πηγή: pixabay

Την ισορροπία μεταξύ του επίμονου πληθωρισμού, της έκρηξης της ακρίβειας και της ανάγκης για επιστροφή σε δημοσιονομική ισορροπία αναζητεί το οικονομικό επιτελείο, που δέχεται ασφυκτική πίεση από το πρωτοφανές ράλι τιμών στο ρεύμα, τα καύσιμα και τα τρόφιμα.

Η εξίσωση είναι δύσκολη και στο ζύγι μπαίνουν από τη μία η ανάγκη για στήριξη στα νοικοκυριά που δοκιμάζονται από πολλαπλές κρίσεις και από την άλλη η υποχρέωση για μείωση του υψηλού ελλείμματος και η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, την ώρα μάλιστα που θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Οι συνθήκες μπορεί να γίνουν ακόμα πιο εκρηκτικές, εάν ληφθούν υπόψη η κατάσταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και οι συνέπειες που μπορεί να προκληθούν αλλά και η αλλαγή στάσης των κεντρικών τραπεζών που αποφασίζουν αυξήσεις επιτοκίων, βάζοντας τέλος στην εποχή του φθηνού χρήματος.

Με δεδομένο ότι στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι η ακρίβεια μπορεί να προκαλέσει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, αναζητούνται αναχώματα τα οποία θα μπορούν να λειτουργήσουν πυροσβεστικά ως έναν βαθμό. Από μείωση της φορολογίας έως παρεμβάσεις στην αγορά.

Πόσο εφικτό, όμως, είναι αυτό;

Αυξήσεις σε πάνω από 20 κατηγορίες προϊόντων

Το καλάθι της νοικοκυράς εβδομάδα με την εβδομάδα γίνεται πιο βαρύ. Αρκεί να επισκεφτεί κάποιος ένα σούπερ μάρκετ ή τη λαϊκή αγορά για να διαπιστώσει ότι οι τιμές έχουν πάρει φωτιά.

Μέσα στον Ιανουάριο, πέρασαν στις τιμές καταναλωτή αυξήσεις σε πάνω από 20 βασικές κατηγορίες προϊόντων, όπως άλευρα, τυροκομικά, αλλαντικά, βούτυρα/μαργαρίνες, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζυμαρικά, καφέ, ζάχαρη, ελαιόλαδο, αρτοσκευάσματα, αυγά, αλλά και σε απορρυπαντικά και χαρτικά. 

Την ίδια ώρα, στην υψηλότερη τιμή τουλάχιστον των τελευταίων 21 ετών σκαρφάλωσε ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Δεκέμβριο του 2021, γεγονός που προοιωνίζεται νέο κύμα ακρίβειας το επόμενο διάστημα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έως τα μέσα Φεβρουαρίου έρχεται ένα νέο κύμα ανατιμήσεων. Επιπλέον η ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για υποχώρηση των τιμών. Σε περίπτωση στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας, θα προκληθούν νέα κύματα αναταραχής.

Tα στοιχεία ερευνών αγοράς IRI, για την εβδομάδα που τελείωσε στις 16 Ιανουαρίου 2022, ήταν 5% υψηλότερα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Στα τρόφιμα, οι ανατιμήσεις αυτή την εβδομάδα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 ήταν της τάξης του 1% μεσοσταθμικά, με σημαντικές, όμως, ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά (3%) και στα συσκευασμένα τρόφιμα (3%), καθώς και στα αναψυκτικά και ροφήματα (2%). Οι επόμενες εβδομάδες προμηνύονται ακόμα πιο δύσκολες.

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε σε 5,5% έναντι ετήσιας μεταβολής 4,4% τον Δεκέμβριο του 2021.Αυτό δείχνει ότι ο εθνικός δείκτης που θα ανακοινωθεί σε λίγες ημέρες δεν αποκλείεται να προσεγγίσει το 6%. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται πλέον στις χώρες της Ευρωζώνης με τις μικρότερες αυξήσεις τιμών, κάτι που αποτελούσε μέχρι πρόσφατα βασικό επιχείρημα αρκετών κυβερνητικών στελεχών, με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, των τροφίμων και των υγρών καυσίμων να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.

Εφιάλτης και οι λογαριασμοί ρεύματος

Oι τιμές στο ρεύμα δεν υποχωρούν. Χθες, Σάββατο, η τιμή χονδρική ρεύματος διαμορφώθηκε στα 234,04 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σε σχέση με την προηγούμενη μέρα η τιμή αυξήθηκε κατά 1,57%.Οι λογαριασμοί ρεύματος που φτάνουν στα νοικοκυριά κινούνται τουλάχιστον σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι και μάλιστα με τον συνυπολογισμό των επιδοτήσεων.

Φωτιά στην τσέπη των οδηγών βάζει η βενζίνη. Σύμφωνα με το δελτίο επισκόπησης τιμών καυσίμων του παρατηρητηρίου του υπουργείου Ανάπτυξης, η πανελλαδική μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έφτασε τα 1,841 ευρώ το λίτρο, σπάζοντας το ρεκόρ όλων των εποχών που κρατούσε από τον Αύγουστο του 2012 (1,838€/lt). Η υψηλότερη μέση τιμή στη χώρα καταγράφεται για ακόμα ημέρα στις Κυκλάδες με 2,040 ευρώ το λίτρο και ακολουθούν τα Δωδεκάνησα με 1,980 ευρώ και η Ευρυτανία με 1,937 ευρώ.  

Oι απώλειες στο μέσο εισόδημα των νοικοκυριών είναι μεγάλες. Σε ετήσια βάση, με συντηρητικούς υπολογισμούς, η μείωση της αγοραστικής δύναμης ξεπερνά τα 81,3 ευρώ τον μήνα, εάν προσμετρηθεί η επίπτωση του πληθωρισμού στη μέση καταναλωτική δαπάνη ανά νοικοκυριό η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώθηκε το 2020 σε 17.738 ευρώ ή 1.478,22 ευρώ τον μήνα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ