Στις αρχές Απριλίου θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα «τρέξουν» τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης και στις αρχές Μαϊου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι πρώτες συμβασιοποιήσεις, με την τιμολόγηση των δανείων να είναι πολύ ανταγωνιστική.
Εκτιμάται ότι το επιτόκιο θα διαμορφώνεται ακόμα και κάτω από 3% για τους επενδυτές με υψηλή αξιολόγηση.
Στόχος είναι το συνολικό ύψος των συμβάσεων που θα υπογραφούν μέχρι το τέλος του χρόνου να διαμορφωθούν στο 1-1,5 δισ. ευρώ και οι εκταμιεύσεις στα περίπου 400 εκατ. ευρώ, καθώς οι επενδύσεις έχουν πλάνο υλοποίησης τουλάχιστον ένα χρόνο, αν πρόκειται για μια γραμμή παραγωγής ή 2-3 χρόνια αν πρόκειται για ξενοδοχειακή μονάδα. Αυτό σημαίνει ότι η εκταμίευση θα γίνεται σταδιακά, ανάλογα τον βαθμού υλοποίησης.
«Μάχη» και για τις τράπεζες
Οπως τονίζουν τραπεζικές πηγές, αν οι ανάγκες για δάνεια που θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις σε βάθος 4ετίας είναι 10 δισ. ευρώ, το Ταμείο Ανάκαμψης θα καλύψει τις 3-4 δισ. και οι τράπεζες θα πρέπει να παλέψουν για το ποια θα πάρει μεγαλύτερο κομμάτι από μια μικρότερη «πίτα», σε μια περίοδο που μπορούν και θέλουν να δώσουν δάνεια.
Αυτός ο ανταγωνισμός θα λειτουργήσει υπέρ των πελατών/επενδυτών, όμως τελικά αυτό που θα καθορίσει το ύψος της επένδυσης είναι το είδος της και το προφίλ του επενδυτή, καθώς «στο τέλος της ημέρας, αυτό που θέλει η κάθε τράπεζα είναι να αποπληρωθεί το δάνειο». Και γι’ αυτό το λόγο είναι ξεκάθαρο ότι η βιωσιμότητα των projects -που σε κάθε περίπτωση πρέπει να πληρούν τους όρους και τις στοχεύσεις του προγράμματος «Ελλάδα 2.0»- αποτελεί κλειδί για τις τράπεζες.
Τα τραπεζικά επιτελεία εδώ και πολλούς μήνες, έχουν κάνει πολύ σημαντική προεργασία, «σκανάροντας» τα υποψήφια προς ένταξη επενδυτικά σχέδια στο ΤΑΑ, ωστόσο, όπως σημειώνουν στις περισσότερες περιπτώσεις η επενδυτική απόφαση είναι ανεξάρτητη από την ένταξη ή μη στο ΤΑΑ. Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό ότι σχεδόν κατά το ήμισυ η επένδυση θα χρηματοδοτηθεί με 0,35% που αφορά το σκέλος του ΤΑΑ.
Για το επιτόκιο
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για τον ορισμό στο 0,35% του ελάχιστου επιτοκίου χορήγηση δανείων στο πλαίσιο του ΤΑΑ αναφέρεται ότι «ο συγκεκριμένος όρος, σε σχέση με το ύψος του επιτοκίου, ισχύει για όσες δανειακές συμβάσεις συναφθούν μεταξύ των τραπεζών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και των δικαιούχων επενδυτών. Διευκρινίζεται πως το επιτόκιο δύναται, κατά περίπτωση, να είναι υψηλότερο».
Aυτό σημαίνει ότι αν κινηθεί ανοδικά το euribor, τότε αυτό μπορεί να αποτυπωθεί και στο επιτόκιο που, όμως, για φέτος «κλειδώνει» στο 0,35%.
Μέχρι στιγμής, στο δανειοδοτικό σκέλος του "Ελλάδα 2.0" συμμετέχουν τα εξής πιστωτικά ιδρύματα: Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Optima Bank και Παγκρήτια Τράπεζα.
Προσεχώς, αναμένεται να εκδοθεί νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περισσότερων τραπεζών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!