Ο πληθωρισμός κατά κύριο λόγο και κατά δεύτερον η Ομικρον αποτελούν μία πραγματική απειλή για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και βέβαια αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά η Ελλάδα.
Ωστόσο, στην χώρα μας υπάρχει το «μαξιλάρι ασφαλείας» που ακούει στο όνομα τουρισμός και στην περίπτωση που η πανδημία έχει υποχωρήσει σημαντικά μέχρι το καλοκαίρι, τότε μπορεί να δώσει την χείρα βοηθείας στην ανάπτυξη και να καλύψει το χαμένο έδαφος που θα προκύψει από την ακρίβεια που καλπάζει.
Σε επίπεδο Ευρωζώνης οι εκτιμήσεις είναι ζοφερές, αφού οι δύο βασικές αιτίες που προκαλούν τον πληθωρισμό παραμένουν ενεργές. Δηλαδή και οι τιμές της ενέργειας δεν δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης, ενώ επίσης και η παραγωγική διαδικασία δεν έχει ομαλοποιηθεί, με αποτέλεσμα οι ελλείψεις να συνεχίζουν να υπάρχουν στην αγορά.
Επιβράδυνση της οικονομίας στην Ευρωζώνη
Με βάση αυτά τα δεδομένα η μετάλλαξη Ομικρον που έχει επιφέρει επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη συμφόρηση του συστήματος της παγκόσμιας προμηθευτικής αλυσίδας, προκαλούν ασφυξία στην οικονομία και φέρνουν εμπόδια στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Οι χρόνοι παραλαβής των πρώτων υλών και εξαρτημάτων δεν έχουν βελτιωθεί ιδιαίτερα κάτι που έχει ως συνέπεια να παραμένουν υψηλά οι τιμές και να μην διαφαίνονται στον ορίζοντα τάσεις αποκλιμάκωσης. Επίσης το κόστος της ενέργειας παραμένει σε ιστορικά υψηλά.
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι γεωπολιτικά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, με τους φόβους για ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη Ρωσίας – Ουκρανίας να αυξάνονται, το κόστος της ενέργειας ενδεχομένως να δούμε ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στο ενεργειακό κόστος.
Επίσης οι περιορισμοί για την ανάσχεση της μετάλλαξης που έχει επιφέρει χτύπημα στην κατανάλωση συνέβαλε στο να αυξηθεί λιγότερο από το αναμενόμενο η ζήτηση.
Οι συνθήκες για τον κλάδο παραγωγής αγαθών σε όλη την Ευρώπη έχουν βελτιωθεί, παρά το ότι οι τιμές πρώτων υλών διογκώνονται.
Η αποκατάσταση την τροφοδοσία
Οι πρώιμες ενδείξεις της άμβλυνσης των προβλημάτων στο σύστημα τροφοδοσίας σε συνδυασμό με τη συσσώρευση παραγγελιών στη μεταποίηση και στον κλάδο παροχής υπηρεσιών, δεικνύουν έναν ζωηρό βηματισμό τους επόμενους μήνες και μια συνεχιζόμενη τάση των επιχειρήσεων να προσλάβουν επιπλέον εργαζομένους.
Οι περιορισμοί και οι πιο διστακτικοί καταναλωτές συνέβαλαν στο να αυξηθεί λιγότερο από το αναμενόμενο η ζήτηση.
Ο δείκτης διευθυντών προμηθειών στην Ευρωζώνη υποχώρησε λόγω της αποδυνάμωσης στον τομέα παροχής υπηρεσιών. Ειδικότερα, το μήνα Ιανουάριο διαμορφώθηκε στις 52,4 μονάδες από τις 53,3 μονάδες τον Δεκέμβριο, δηλαδή εξασθένησε περισσότερο από τις προβλέψεις για 52,6 μονάδες των αναλυτών του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. Κι αυτή η εξέλιξη οφείλεται στις υπηρεσίες, των οποίων ο επιμέρους δείκτης είχε μια κάμψη από τις 53,1 μονάδες τον Δεκέμβριο στις 51,2 μονάδες τον Ιανουάριο.
Να σημειωθεί ότι στη Γερμανία, όπου η ανάκαμψη είναι δυναμική, αν και κάπως πιο βραδεία από άλλες χώρες, η επαναφορά του ΑΕΠ αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο του 2022, όταν συνολικά η Ευρωζώνη το αποκατέστησε το τελευταίο τρίμηνο του 2021.
Στήριγμα από τον τουρισμό
Στην Ελλάδα η εικόνα μπορεί να είναι σημαντικά διαφορετική και αυτό εξαιτίας του τουρισμού. Η πρώτη εικόνα από τις προκρατήσεις δείχνει ότι το φετινό καλοκαίρι μπορεί να υπάρξει η υπέρβαση και να ξεπεραστούν οι αρχικές προβλέψεις που θέλουν τα έσοδα να υπερβαίνουν τα 15 δισ. ευρώ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!