Εκτοξεύτηκαν χθες οι τιμές φυσικού αερίου, καθώς ανεβαίνουν οι τόνοι με τη Ρωσία ενόψει πιθανής κλιμάκωσης των σχέσεών της με την Ουκρανία και η νέα γερμανική κυβέρνηση παγώνει τον Nord Stream 2.
Σημειώνεται ότι το κλίμα στις σχέσεις Ρωσίας - Ευρώπης έχει επιδεινωθεί από τον Νοέμβριο, καθώς ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και την κατεχόμενη Κριμαία και φαινομενικά είναι έτοιμες να εισβάλουν στην Ουκρανία.
Η υπόσχεση Σολτς
Ταυτόχρονα, ο νέος καγκελάριος Ολαφ Σολτς υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του «θα κάνει τα πάντα» για να διασφαλίσει ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να ρέει μέσω της Ουκρανίας και θα εμποδίσει τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 για να πλήξει την οικονομία της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας.
Μετά τις δηλώσεις, οι ευρωπαϊκές και βρετανικές τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν σε νέα υψηλά δύο μηνών το πρωί της Δευτέρας, καθώς ενισχύθηκαν οι ανησυχίες για καθυστέρηση των ρωσικών εισροών στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 2.
Ειδικότερα, το βρετανικό συμβόλαιο φυσικού αερίου άμεσης παράδοσης TRGBNBPWKD σημείωνε άνοδο 13 πένες στις 2,81 λίρες, το ημερήσιο συμβόλαιο TRGBNBPD1 κέρδισε 19,10 πένες στις 2,811 λίρες, ενώ το αντίστοιχο ολλανδικό σημείωσε άνοδο κατά 11,05 ευρώ στα 114,65 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) -και τα δύο συμβόλαια έφτασαν στο υψηλότερο που έχουν υπάρξει από τις 6 Οκτωβρίου.
Το ευρωπαϊκό συμβόλαιο αναφοράς front-month TTF TRNLTTFMc1 αυξήθηκε κατά 10,85 ευρώ στα 116,20 ευρώ/MWh.
Κοινές αγορές φυσικού αερίου
Στο περιβάλλον αυτό, η πρόταση των χωρών του Νότου της Ευρώπης για κοινές αγορές φυσικού αερίου γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ. Νεότερα αναμένονται αύριο, Τετάρτη 15/12, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να δημοσιεύσει την επικαιροποίηση των κανόνων της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου σε μια προσπάθεια των Βρυξελλών να ενισχύσουν τα συστήματα αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ.
Οπως αναφέρει, το σύστημα κοινών αγορών θα αποτελεί μέρος των συντονισμένων μέτρων της ΕΕ για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης: «Στο πλαίσιο της κοινής συνεργασίας, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να είναι σε θέση να βασίζονται μεταξύ τους και στα κοινά αποθέματα αερίου σε περίπτωση ανάγκης», σημειώνεται από την Κομισιόν.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!