Σε δύο άξονες θα κινηθεί η πολιτική της κυβέρνησης και ειδικά του υπουργείου Οικονομικών για την τόνωση της οικονομίας το επόμενο έτος, το οποίο οι αναλυτές θεωρούν κομβικής σημασίας για τη χώρα.
Ο ένας είναι να ανοίξουν οι τράπεζες την κάνουλα της χρηματοδότησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο άλλος να διατηρηθεί το θετικό momentum στον ελληνικό τουρισμό, παρακάμπτοντας τις όποιες τρικλοποδιές μπαίνουν στην πορεία, όπως για παράδειγμα το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι η ανάπτυξη για το 2022 θα είναι πέριξ του 5%, ποσοστό αρκετά ικανοποιητικό, ειδικά μάλιστα εάν εφέτος υπερκαλυφθεί ο κρυφός στόχος, που είναι αύξηση του ΑΕΠ πάνω από το 7%.
Στο υπουργείο Οικονομικών εντείνουν τις πιέσεις προς το τραπεζικό σύστημα, έτσι ώστε να ξεκινήσει η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων που αποτελούν και την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Οπως σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών, η χρηματοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων δεν είναι το ζητούμενο και αυτό διότι αυτές έχουν τον τρόπο να βρίσκουν και ικανοποιητική και χαμηλού κόστους χρηματοδότηση.
Πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα
Το ζητούμενο είναι οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, που ενώ είναι δυναμικές δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, εξαιτίας του ότι δεν πληρούν κάποιους αυστηρούς όρους που θέτουν οι ευρωπαϊκές αρχές.
Από την πλευρά τους οι τράπεζες δηλώνουν ότι είναι έτοιμες να παράσχουν δανεισμό, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι έχουν όλα εκείνα τα απαραίτητα κριτήρια. Επίσης, μεγάλη ανάσα μπορεί να δοθεί και από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τα προγράμματα που θα βγάλουν οι τράπεζες, η χρηματοδότηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων θα μπορεί να είναι ικανοποιητική.
Ο άλλος άξονας είναι ο τουρισμός. Η επικράτηση της νέας μετάλλαξης Ομικρον και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, σε σχέση με τους άμεσους ανταγωνιστές Ισπανία, Πορτογαλία και Μάλτα δημιουργούν έντονο προβληματισμό στην αγορά και στους παράγοντες του τουρισμού, αφού φοβούνται από την μία τη συνέχιση των μέτρων και πέρα από το χειμώνα, αλλά και την επιλογή των τουριστών για πιο ασφαλείς προορισμούς.
Το ενδεχόμενο αυτό ίσως και να βάρυνε στην απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα και προς τις άλλες ηλικίες.
Στόχος τα 15 δισ. έσοδα το 2022
Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα μέχρι στιγμής, οι προκρατήσεις κινούνται με ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να κλάδου να χαμογελούν, αφού υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι το 2022 μπορεί να είναι μία χρονιά, ακόμη καλύτερη από το 2021.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα του 2022 θα κινηθούν στο 80% - 85% αυτών του 2019, φτάνοντας σε απόλυτο αριθμό περίπου τα 15 δισ. Μάλιστα, η αύξηση σε σχέση με φέτος, αν βέβαια επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη, θα είναι της τάξεως του 50%.
Σε ό,τι αφορά την χρονιά που οδεύει προς το τέλος της, ο οίκος αξιολόγησης DBRS αναφέρει, ότι η ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού φέτος ήταν κατά πολύ πιο δυναμική σε σχέση με άλλες ανταγωνίστριες χώρες και προορισμούς.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!