H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα το ελληνικό πρόγραμμα, ύψους 2,27 δισ. ευρώ, για την παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ και τη συμπαραγωγή ρεύματος και θερμότητας.
Σε ανακοίνωσή της, η Κομισιόν σημειώνει ότι το πρόγραμμα θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χωρίς να διαστρεβλώνεται ο ανταγωνισμός και θα συμβάλει στον νέο ευρωπαϊκό στόχο για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το 2050.
Το ελληνικό σχέδιο αφορά τη στήριξη παραγωγής ρεύματος από διάφορες ΑΠΕ, όπως από εγχώριες αιολικές, φωτοβολταϊκές, αιολικές και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις με εξοπλισμό αποθήκευσης, από βιοαέριο, βιομάζα, αέρια εκλυόμενα από χώρους υγειονομικής ταφής καθώς και από υδροηλεκτρικούς, γεωθερμικούς και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με συγκεντρωτικά κάτοπτρα. Το καθεστώς θα στηρίξει επίσης υψηλής απόδοσης συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας.
Μέσω διαγωνισμών η στήριξη για αιολική και ηλιακή ενέργεια
Για τις εγχώριες αιολικές και ηλιακές εγκαταστάσεις, η βοήθεια θα δίνεται μέσω κοινού διαγωνισμού για να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και να μειωθεί το κόστος της ανανεώσιμης ενέργειας για τους Ελληνες καταναλωτές, τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική χώρα.
Αν δεν επιτυγχάνεται μία ελάχιστη διαφοροποίηση της τεχνολογίας από τις κοινές δημοπρασίες, η Ελλάδα θα έχει το δικαίωμα να κάνει ξεχωριστές δημοπρασίες για εγχώρια αιολική και ηλιακή ενέργεια, ώστε να αντιμετωπιστεί το τεχνολογικό έλλειμμα. Η Ελλάδα σχεδιάζει, επίσης, να χρηματοδοτήσει έργα εκτός της Ελλάδας.
Απευθείας βοήθεια για άλλες ενεργειακές τεχνολογίες
Η στήριξη στην παραγωγή ρεύματος από άλλες ενεργειακές τεχνολογίες για ΑΠΕ θα δίνεται απευθείας, ενώ θα υπάρχουν συγκεκριμένα όρια, πάνω από τα οποία θα πρέπει να γίνονται διαγωνισμοί.
Αναφορικά με τη στήριξη στην παραγωγή ρεύματος που θα δίνεται μέσω διαγωνισμών, όπου η τιμή του είναι χαμηλότερη από μία τιμή αναφοράς που έχει προκύψει από δημοπρασία, το κράτος θα πληρώνει στον παραγωγό τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής τιμής και της τιμής αναφοράς. Αντίθετα, όπου η τιμή του ρεύματος είναι υψηλότερη από την τιμή αναφοράς, ο παραγωγός της ενέργειας θα πληρώνει στο κράτος τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής τιμής και της τιμής αναφοράς.
Οσον αφορά τις ενισχύσεις για τη στήριξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τεχνολογίες εκτός δημοπρασιών, θα εφαρμόζεται παρόμοιος μηχανισμός με τη διαφορά ότι η τιμή αναφοράς θα ευθυγραμμίζεται με το κόστος παραγωγής της εν λόγω τεχνολογίας.
Το ελληνικό πρόγραμμα έχει συνολικό μέγιστο προϋπολογισμό τα 2,27 δις. ευρώ για να στηριχτεί η εγκατάσταση δυναμικότητας 4,2 GW και θα είναι ανοιχτό έως το 2025, ενώ η βοήθεια θα μπορεί να καταβάλλεται για μία περίοδο έως και 20 ετών.
Δήλωση της Επιτρόπου για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ
«Το συγκεκριμένο ελληνικό πλαίσιο θα παράσχει σημαντική στήριξη σε ευρύ φάσμα τεχνολογιών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ. Θα στηρίξει τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας, συμβάλλοντας στην ουσιαστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η επιλογή των δικαιούχων μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών για τις κύριες υποστηριζόμενες τεχνολογίες θα διασφαλίσει την καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής για τα χρήματα των φορολογουμένων και θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού»
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!