Συστάσεις και αιχμές από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα προς τις Εταιρείας Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (servicers) που διαχειρίζονται δάνεια και απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα 100 δις ευρώ και συγκροτούν τον τρίτο πυλώνα του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης τους (ΕΕΔΑΠΔ) ο διοικητής της ΤτΕ κάλεσε τις 25 εταιρείες του κλάδου που διαχειρίζονται δάνεια ονομαστικής αξίας 67 δις ευρώ που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος να διαχειριστούν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται το απόθεμα Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων υπογραμμίζοντας ότι το χρέος ιδιωτών και επιχειρήσεων παραμένει και δεν εξαφανίζεται μέσω της μεταφοράς τους από τους ισολογισμούς των τραπεζών στις Εταιρείες Διαχείρισης (servicers).
H αποτελεσματικότητα διαχείρισης προϋποθέτει, είπε ο διοικητής, την πλήρη αξιοποίηση του Εξωδικαστικού των υπόλοιπων διατάξεων του νόμου περί Ρύθμισης Οφειλών και 2ης ευκαιρίας, τη λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων (σ.σ εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμος σε ένα χρόνο) αλλά και προσπάθεια για επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης όπου εκκρεμούν σχετικές διαδικασίες και αποφάσεις.
Η ΤτΕ λαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό καταγγελιών από ιδιώτες και επιχειρήσεις αναφορικά με τις πρακτικές που εφαρμόζουν οι Εταιρείες Διαχείρισης, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό όπως είπε ο Γιάννης Στουρνάρας σημειώνοντας ότι «τα θέματα διαφάνειας των διαδικασιών και των όρων των συναλλαγών (conduct of business) είναι μία περιοχή την οποία λαμβάνουμε σοβαρά και αξιολογούμε στο πλαίσιο των εποπτικών μας δραστηριοτήτων» και ζήτησε την ουσιαστική τήρηση του πρόσφατα αναθεωρημένου Κώδικα Δεοντολογίας, που αποτελεί υποχρεωτικό θεσμικό πλαίσιο τόσο για τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και για τους servicers. Ανέφερε εξάλλου ότι, έως τώρα, καμία από τις εταιρείες διαχείρισης δεν έχει κάνει αίτημα για λήψης άδειας –κατά τα προβλεπόμενα στο Ν. 4354/2015- που θα επιτρέπει την αναχρηματοδότηση επιχειρήσεων. Διότι, όπως είπε ο διοικητής της ΤτΕ σε αρκετές περιπτώσεις βιώσιμων επιχειρήσεων, η παροχή ρευστότητας στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης οφειλών είναι απαραίτητη.
Πανούσης: Μόνο τον τελευταίο χρόνο μεταφέρθηκαν εκτός τραπεζικών ισολογισμών 22 δισ. ευρώ
Νωρίτερα από το ίδια βήμα ο πρόεδρος της Ενωσης των servicers, Τάσος Πανούσης, έδωσε αναλυτικά απολογιστικά στοιχεία του κλάδου υπογραμμίζοντας ότι «Έχουμε αναδεχθεί το βάρος του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κληροδότησε η πολυετής κρίση στο τραπεζικό μας σύστημα. Χωρίς την ταχεία αντιμετώπισή του δεν θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε σε ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας, σε ισχυρούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και σε τροχιά ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα.»
Μόνο τον τελευταίο χρόνο όπως είπε ο πρόεδρος της Ενωσης, μεταφέρθηκαν εκτός τραπεζικών ισολογισμών χαρτοφυλάκια 22 δις ευρώ και βρίσκονται σε διαδικασία μεταφοράς άλλα 13 δις ευρω δανείων.
Σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν περιέλθει στους servicers με τη διαδικασία των τιτλοποιήσεων αποτελεί προτεραιότητα η αναβίωση τους, δηλαδή να καταστεί ο δανεισμός και πάλι βιώσιμος και εξυπηρετούμενος. Ειδικότερα, μόνο για το 2020-2021 οι servicers έχουν αναδιαρθρώσει δάνεια ύψους 4,7 δις ευρώ, προσφέροντας λύσεις που στην πλειοψηφία τους περιλαμβάνουν και άφεση χρέους.
«Πέρα από το άμεσο όφελος για τους σημερινούς κατόχους των δανείων (επενδυτές) αλλά και τους δανειολήπτες, η αναβίωση δανεισμού ως βιώσιμου, ανοίγει ένα νέο ενάρετο κύκλο. Στο μέλλον θα είναι δυνατή, δηλαδή, η επαναπώληση και επιστροφή τέτοιων χαρτοφυλακίων από τους σημερινούς κατόχους τους προς τα τραπεζικά ιδρύματα μέσω των Εταιρειών Διαχείρισης. Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες θα αυξήσουν το υγιές δανειακό τους χαρτοφυλάκιο, ενώ χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα, που σήμερα είναι εκτός τραπεζικού συστήματος λόγω του ότι έχουν εκκρεμείς οφειλές εκτός ρύθμισης, θα μπορέσουν να επιστρέψουν και να ανακτήσουν την πρόσβασή τους στην τραπεζική χρηματοδότηση, με υγιείς πλέον όρους.» υπογράμμισε ο Τάσος Πανούσης.
Αναφορικά με τα δάνεια που παραμένουν στους τραπεζικούς ισολογισμούς, την ίδια περίοδο (2020-2021) ρυθμίστηκαν δάνεια ύψους 3,8 δις ευρώ, αναταξινομήθηκαν ως εξυπηρετούμενα και επανήλθαν σε στα υγιή χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Επίσης από την έναρξη της πανδημίας οι servicers προχώρησαν σε αναστολές πληρωμών για λογαριασμό των τραπεζών ύψους 15 δις ευρώ και υποστήριξαν του δανειολήπτες που επλήγησαν εντάσσοντας στο πρόγραμμα Γέφυρα Ι δάνεια ύψους άνω των, 3,5 δις ευρώ και στο πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ δάνεια ύψους άνω των 1,5 δις ευρώ.
Καθημερινά προσφέρουμε, είπε ο Τάσος Πανούσης, σε όλους τους δανειολήπτες που συνεργάζονται ευέλικτες και ουσιαστικές λύσεις συμβατές με τα οικονομικά τους. Ωστόσο «δεν έχουμε συμπάθεια ή κατανόηση για εκείνους που μπορούν αλλά δεν θέλουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και προσπαθούν να φορτώσουν τα βάρη σε άλλους και τελικά στο κοινωνικό σύνολο και την οικονομία. Ο στρατηγικός κακοπληρωτής επιδεικνύει αντικοινωνική συμπεριφορά.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ενωσης των Εταιρειών Διαχείρισης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!