Ολιστικό σχέδιο για την καταγραφή και αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Υπερταμείο, με κεντρικό στόχο την επενδυτική αξιοποίησή της.
Σχετική αναφορά - προαναγγελία έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε στο 22ο Συνέδριο της Prodexpo για την Ανάπτυξη και την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.
Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ένα στρατηγικό σχέδιο προστασίας, διαχείρισης και επενδυτικής αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, το οποίο θα αφορά τόσο το Δημόσιο τομέα όσο και τις εταιρείες Δημοσίου συμφέροντος. Παράλληλα θα προχωρήσει σε μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις και στον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό των ακινήτων του Δημοσίου, ενώ διερευνάται το ενδεχόμενο κινητοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων στο πλαίσιο συνεργασιών, μέσω των ΣΔΙΤ, των ΑΕΕΑΠ κ.ά., με στόχο την ταχύτερη ωρίμανση και τη βέλτιστη αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου.
«Ξεκινάμε μια σοβαρή προσπάθεια αποτίμησης των ακινήτων του Υπερταμείου, με τη συνεργασία κλάδων του Ιδιωτικού Τομέα», ανέφερε από την πλευρά του, ο κ. Γρηγόρης Δ.Δημητριάδης, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας.
Η προσπάθεια αυτή θα γίνει σε συνεργασία με την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου και θα προσκληθεί και ο ιδιωτικός τομέας ως αρωγός, με στόχο την σωστή εκτίμηση της αξίας τους και την αναγνώριση των προβλημάτων τους, με στόχο να μπορέσουν να αξιοποιηθούν στον καλύτερο δυνατό βαθμό
Υπουργείο Οικονομικών και Υπερταμείο σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζουν τη δημιουργία μίας ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας για την αξιοποίηση του συνόλου των ακινήτων που διαθέτουν. Οι βάσεις του σχεδίου αναμένεται να τεθούν έως το τέλος του έτους, ενώ κεντρική επιδίωξη είναι η ορθολογική διαχείριση της περιουσίας του Δημοσίου, με στόχους την εξασφάλιση σημαντικών και σταθερών εσόδων σε μακροχρόνια βάση, την απομείωση του χρέους και τη δημιουργία πρόσθετου αναπτυξιακού οφέλους.
Η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου
Στα υπό αξιοποίηση ακίνητα εξετάζεται να ενταχθούν τα ακίνητα που διαθέτουν υπουργεία, δημόσιοι οργανισμοί, το Υπερταμείο και οι θυγατρικές του και η ΕΤΑΔ που διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο 71.000 τίτλων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου.
Παράλληλα, στην εταιρεία ανήκουν 277 τουριστικά ακίνητα ανά την Ελλάδα, όπως τα πρώην ξενοδοχεία Ξενία, μαρίνες, κάμπινγκ, γκολφ, χιονοδρομικά κέντρα, μουσεία, σπήλαια, τουριστικά περίπτερα, ιαματικές πηγές, σημαντικού μεγέθους και προοπτικών εκτάσεις προς τουριστική αξιοποίηση, αλλά και 12 ολυμπιακά ακίνητα. Ειδικά για τα ολυμπιακά ακίνητα, φαίνεται ότι μετά από χρόνια εγκατάλειψης και απραξίας έχει φτάσει η στιγμή για την αξιοποίηση τους, καθώς αναμένεται να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για αυτά.
Πάντως από την πλήρη καταγραφή που θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα υπουργεία για την καταγραφή των ακινήτων που διαθέτουν και μπορούν να αξιοποιηθούν, θα προκύψει και ο ακριβής αριθμός που η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραχωρήσει έναντι μικρού τιμήματος σε νέα ζευγάρια για να τα στηρίξει στο ξεκίνημα της ζωής τους.
Παράλληλα,θα δημιουργηθεί ψηφιακή πλατφόρμα η οποία θα «τρέχει» ταυτόχρονα με τη συστηματική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης των ακινήτων σε όλη την Ελλάδα, ώστε να υπάρχει καθαρή εικόνα από την οποία θα προκύπτει ποια ακίνητα βρίσκονται σε ώριμη κατάσταση για να καταστούν αξιοποιήσιμα. Όποια κρίνεται ότι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θα εντάσσονται αυτομάτως στην πλατφόρμα.
Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, από τη μία πλευρά «θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιοποίησης των δημοσίων ακινήτων αφού θα έχουμε πλέον ώριμα ακίνητα χωρίς προβλήματα που θα εντάσσονται στην πλατφόρμα, η οποία θα επικαιροποιείται συνεχώς παρέχοντας άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση σε όλους όσους σχετίζονται με τη δημόσια ακίνητη περιουσία αλλά και στους υποψήφιους επενδυτές».
Σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η αποτύπωση των ακινήτων σε ενιαίο γεωγραφικό πληροφοριακό σύστημα (GIS), κάτι που η ΕΤΑΔ έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή.
Αντίστοιχα κινείται και το Υπερταμείο με σκοπό την αποτύπωση της ακίνητης περιουσίας των θυγατρικών της, συνδυαστικά με τα δίκτυα που αυτές διαχειρίζονται. Έτσι, για πρώτη φορά θα υπάρξει μία αποτύπωση της περιουσίας μεγάλων οργανισμών που θα επιτρέψει τον υπολογισμό της αξίας τους.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!