Αδίκως ανέμενε το οικονομικό επιτελείο χθες βράδυ την ετυμηγορία της Standard and Poor’s για την ελληνική οικονομία. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης δεν ανανέωσε την εκτίμησή του για το ελληνικό αξιόχρεο, όπως ήταν προγραμματισμένο
Μια αναβάθμιση θα επρόκειτο για ένα από τα σκαλοπάτια που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του κεντρικού κυβερνητικού στόχου για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.
Η Standard & Poor's έχεικατατάξει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην κατηγορία ΒΒ, δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική. Στην ίδια κλίμακα (ΒΒ) διαμορφώνεται και η αξιολόγηση του οίκου Fitch.
Διαβάστε επίσης
►Η χώρα στο κυνήγι επενδυτικής βαθμίδας – Τα «κλειδιά» που οδηγούν πιο γρήγορα στο στόχο
Η επόμενη αξιολόγηση που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον έχει προγραμματιστεί τον Νοέμβριο από τη Moody’s, η οποία έχει διατηρήσει σταθερές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, την οποία κατατάσσει τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, στην κατηγορία Ba3.
Μέχρι στιγμής το αξιόχρεο της χώρας έχει αναβαθμιστεί τέσσερις φορές εν μέσω της υγειονομικής κρίσης.
Τι λένε οι αναλυτές
Ο Standard & Poor's είχε διατηρήσει αμετάβλητη την βαθμολογία της τον περασμένο Απρίλιο, αναβαθμίζοντας ωστόσο ως «θετικές» τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι μια σειρά στοιχείων μπορεί να οδηγήσουν στην πολυπόθητη αναβάθμιση. Οι αναλυτές θεωρούσαν εφικτό αυτόν τον στόχο, δεδομένης της σημαντικής βελτίωσης που έχουν σημειώσει οι οικονομικές προοπτικές της χώρας το τελευταίο διάστημα λόγω των πολιτικών που εφαρμόζει η νέα κυβέρνηση στα μέτωπα της διαχείρισης του χρέους, της μείωσης των κόκκινων δανείων των τραπεζών και της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και των ισχυρών ρυθμών ανάκαμψης που καταγράφονται.
►Χρ. Σταϊκούρας: Οι έξι στόχοι της οικονομικής πολιτικής την επόμενη διετία
Παράλληλα, επισημαίνουν πως ήδη οι αγορές βαθμολογούν την Ελλάδα πολύ υψηλότερα από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!