Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή καταιγίδα: Ψάχνουν πόρους για τη στήριξη των νοικοκυριών - Σενάρια και ποσά

Διάδρομος 400kV
Πηγή: admie.gr

Τριακόσια με 400 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον από τα αρχικό ποσό που είχε προϋπολογιστεί αναζητά το οικονομικό επιτελείο για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την απόλυτη καταιγίδα που θα προκαλέσoυν στα εισοδήματα των νοικοκυριών οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Τα σενάρια για την αύξηση των κονδυλίων

Το απίστευτο ράλι που καταγράφεται μέρα με τη μέρα στις τιμές στην ενέργεια προμηνύει έναν πολύ δύσκολο χειμώνα και καταρρίπτει τις αρχικές εκτιμήσεις ότι το φαινόμενο δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια. Με την κατάσταση να μοιάζει ανεξέλεγκτη, καθώς καθημερινά οι τιμές «σπάνε» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, στο υπουργείο Οικονομικών επιχειρούν να διευρύνουν το πλέγμα των παρεμβάσεων, με αύξηση των σχετικών κονδυλίων πέραν των 200 εκατομμυρίων που έχουν υπολογιστεί για την επιδότηση των λογαριασμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και των 100 εκατομμυρίων για την επιδότηση θέρμανσης.

Scope Ratings: Καμπανάκια για την Ελλάδα - Τι λέει για το χρέος και τις τράπεζες

Ανοιξαν 13.984 επιχειρήσεις στην Αττική μέσα στην πανδημία - «Πρωταθλητές» λιανεμπόριο και εστίαση

Ο προϋπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης, από τα 80 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι και τα 100 εκατ. που αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο, εξετάζεται πλέον να υπερδιπλασιαστεί, ξεπερνώντας ακόμη και τα 200-250 εκατ. ευρώ αν συμπεριληφθεί και η επιδότηση του φυσικού αερίου που έχει ήδη ψηφιστεί. Στα υπουργικά γραφεία σβήνουν και γράφουν επιδοτήσεις και κονδύλια, ενώ μεταξύ των πηγών αναζήτησης περιλαμβάνονται τα έσοδα των ρύπων, όπως και τα επιπλέον κεφάλαια που συγκεντρώνει ο ειδικός λογαριασμός για την πράσινη ενέργεια από τις υψηλότερες αποζημιώσεις των παραγωγών ΑΠΕ που παίρνουν από την αγορά. Παράλληλα, υπάρχει και εισήγηση για χρήση μικρού μέρους από τον λογαριασμό των διαθεσίμων.

Με δεδομένο ότι τα διαθέσιμα αγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα πολύ μικρό μέρος ως ανάχωμα στις αρνητικές συνέπειες από την ενεργειακή ακρίβεια.

Μια λύση για το οικονομικό επιτελείο είναι να βγει να δανειστεί από τις αγορές. Στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, άλλωστε, εξετάζουν το σενάριο μιας τελευταίας ομολογιακής έκδοσης.

Εγκριση από θεσμούς

Η αύξηση των κονδυλίων θα πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, λόγω της επιβάρυνσης που προκαλούν στο έλλειμμα. Το ζήτημα θα μπει στην ατζέντα της 12ης αξιολόγησης που σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων εκκινεί την προσεχή εβδομάδα, όπου στόχος της ελληνικής πλευράς είναι οι πρόσθετες παρεμβάσεις, όπως και στην περίπτωση της πανδημίας, να περάσουν ως προσωρινά μέτρα για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων στην οικονομία.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα κάποια άμεση ευρωπαϊκή παρέμβαση που θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν το μείζον πρόβλημα. Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, στη συνάντηση κορυφής στις 22 Οκτωβρίου είναι απίθανο να υπάρξει μια συμφωνία για παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν άμεσα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τις αυξήσεις, ενώ η πιο αισιόδοξη εκτίμηση είναι ότι θα δοθεί το «πράσινο φως» στις κυβερνήσεις να υλοποιήσουν μέτρα κοινωνικής πολιτικής, αντίστοιχα με αυτά που σχεδιάζει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση.

Ράλι τιμών

Η τιμή του φυσικού αερίου κατέγραψε χθες νέα ιστορικά ρεκόρ στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω της ισχυρής ζήτησης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, κυρίως στην Ασία, αλλά επίσης λόγω της περιορισμένης προσφοράς και των χαμηλών αποθεμάτων παγκοσμίως.

Η ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), κατέγραψε άνοδο 25,14%, στα 145,19 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η αύξηση από τις αρχές του χρόνου φτάνει το... 400%.  Ανεξέλεγκτη πλέον είναι η άνοδος των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού, η οποία ακολουθεί το τρελό ράλι των τιμών του φυσικού αερίου, που απειλούν συνδυασμένα με συνθήκες ενεργειακής φτώχειας την Ευρώπη.

Στην αγορά ρεύματος, οι τάσεις δείχνουν πως τις αυξήσεις 40% στα τιμολόγια Οκτωβρίου, πιθανώς να διαδεχθούν ανάλογες ανατιμήσεις και τον Νοέμβριο. Το brent σκαρφάλωσε έως τα 83,47 δολ. το βαρέλι, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ