Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Scope Ratings: Καμπανάκια για την Ελλάδα - Τι λέει για το χρέος και τις τράπεζες

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα
Πηγή: Pexels

«Καμπανάκια» για την ελληνική οικονομία χτυπά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings με έκθεσή του.

Ο οίκος, ο οποίος τον περασμένο μήνα αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε BB+ με σταθερές προοπτικές, τονίζει την ανάγκη να μειωθεί το ελληνικό χρέος που κινείται στο 200% του ΑΕΠ, να ανακεφαλαιοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα και να εξαλειφθούν προβλήματα από την πλευρά της προσφοράς, προκειμένου να μειωθούν οι υφιστάμενοι περιορισμοί για την περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας.

Στο 199,1% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος

Για το δημόσιο χρέος, ο Scope αναφέρει ότι αναμένει να μειωθεί στο 199,1% του ΑΕΠ στο τέλος του 2021 από 205,6% το 2020, αλλά θα παραμείνει σημαντικά υψηλότερο από το προ κρίσης επίπεδο του 180,5%. Εκτιμά, μάλιστα, ότι το 2026 θα ανέρχεται ακόμη στο 186% στην περίπτωση σταθερής ανάπτυξης της οικονομίας έως τότε.

Το υψηλό ελληνικό χρέος αφήνει την κυβέρνηση ευάλωτη στην όποια επαναξιολόγηση των αγορών μετά την πανδημία σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι «αυτή η ευαισθησία σε μία διόρθωση της αγοράς παραμένει βασικός περιορισμός για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας».

Για να έχει διάρκεια η ανάκαμψη, αναφέρει ο Scope, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα διαρθρωτικά οικονομικά προβλήματα που παραμένουν, όπως να συνεχισθεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των τραπεζών, «παρά την αναγνώριση της πρόσφατης σημαντικής προόδου στον τομέα αυτό», δήλωσε ο αναλυτής της Scope, Dennis Shen.

Περαιτέρω πρόοδος χρειάζεται για τα κόκκινα δάνεια

Tα υψηλά κόκκινα δάνεια (21,3% στο τέλος Ιουνίου, μειωμένα από 40% στο τέλος του 2019) επηρεάζουν την κερδοφορία του τραπεζικού συστήματος και τη δυνατότητά του να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη, σύμφωνα με τον οίκο, που σημειώνει τις κινήσεις των τραπεζών για να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους και να καλύψουν το κόστος των επικείμενων τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων.

Ο δείκτης κεφαλαίων (tier 1) του τραπεζικού συστήματος μειώθηκε στο 13,8% το πρώτο τρίμηνο του 2021 από 16,4% στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, αντανακλώντας τη χαμηλή κερδοφορία και ποιότητα του ενεργητικού τους. «Από την άποψη αυτή, με βάση το δυσμενές σενάριο των φετινών stress test της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής οι κεφαλαιακοί δείκτες των τριών από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες υποχώρησαν στο 8% ή χαμηλότερα – κάτι που υποδηλώνει ότι παραμένουν αδυναμίες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Αντιμετώπιση προβλημάτων στην προσφορά

Ο Shen σημείωσε ότι θα χρειαστεί περαιτέρω πρόοδος σε κάποιους τομείς – όπως της φορολογικής συμμόρφωσης, των δυσκαμψιών στην αγορά εργασίας, των υψηλών ληξιπρόθεσμων χρεών του ιδιωτικού τομέα και των χαμηλών επενδύσεων και των δαπανών για τις συντάξεις και τους μισθούς στον δημόσιο τομέα που είναι υψηλότεροι από ότι στον μέσο όρο της Ευρωζώνης – για να αυξηθεί η εμπιστοσύνη στην σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας σε σενάρια μελλοντικής κρίσης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ