Νέo άλμα έκανε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο καθώς διαμορφώθηκε στο 1,9% έναντι μείωσης 1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019, γνωστοποίησε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ προκαλώντας μεγάλες ανατιμήσεις σε τρόφιμα, καύσιμα αλλά και τη στέγαση.
Ενδεικτικά οι ανατιμήσεις έναντι του 2020 φτάνουν το 91% στο φυσικό αέριο, το 28,9% στο πετρέλαιο θέρμανσης, το 21,5% στα νωπά λαχανικά, το 17,6% σε βρώσιμα έλαια και το 7,1% στο ελαιόλαδο. Καταγράφεται επίσης άνοδος 17,4% σε καύσιμα και λιπαντικά, 12,2% σε αρνί και κατσίκι, 11,4%, σε ξενοδοχεία, 8% στα ψάρια, 4,2%, στα φρούτα, 4,5% στα πουλερικά και 3,4% στα τυριά.
Aναλυτικά, οι αυξήσεις των δεικτών διαμορφώνονται σε :
- 3% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: δημητριακά για πρωινό, μοσχάρι, χοιρινό, γιαούρτι.
- 4,4% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
- 6,7% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
- 0,2% στην ομάδα «Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία, εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία.
- Μειώσεις έχουμε :
- 0,4% στην ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κρασιά.
- 2,6% στην ομάδα «Ενδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
- 0,5% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά -Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές.
- 0,5% στην ομάδα «Υγεία», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.
- 2,6% στην ομάδα «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
- 0,7% στην ομάδα «Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής.
- 1,1% στην ομάδα «Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο κατά 3%, έχοντας ξεκινήσει από -2% τον Ιανουάριο και φτάνοντας στο 1% τον Ιούνιο και 1,4% τον Ιούλιο τη στιγμή που όλο το προηγούμενο 12μηνο κινούνταν σε αρνητικά επίπεδα.
Εκτιμήσεις σοκ για τον πληθωρισμό έως το τέλος του έτους
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα ξεπεράσει το 2,5% έως το τέλος του έτους ύψος όπου είχε φτάσει το 2011, απειλώντας τους οικογενειακούς προυπολογισμούς...
Η άνοδος του πληθωρισμού και το νέο κύμα ακρίβειας «καίει» τα εισοδήματα, και θέτει εμπόδια στον δρόμο της ανάκαμψης. Για αυτό τον λόγοι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ θα περιλαμβάνουν μια δέσμη παρεμβάσεων για τον έλεγχο της ακρίβειας και τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά. Αν και οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι το φαινόμενο είναι προσωρινό, πιθανολογείται ότι η σταθεροποίηση των τιμών θα έλθει σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα προ COVID.
Το κύμα ανατιμήσεων έχει φτάσει από τον Ιούλιο στην αγορά. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, το 23,6% των επιχειρήσεων έχει προχωρήσει ήδη σε ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών ενώ το 22,2% δηλώνει πως θα προχωρήσει σε αύξηση τιμών το προσεχές διάστημα. Η συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων φαίνεται ότι έχει περιορισμένες δυνατότητες να απορροφήσει τις εισαγόμενες αυξήσεις τιμών, αφού το 42,4% δηλώνει ότι έχει ταμειακά διαθέσιμα το πολύ για ένα μήνα, ενώ το 21,4% δεν διαθέτει καθόλου ρευστότητα
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!