Tράπεζες και ιδιώτες αξιολογητές θα περάσουν από «κόσκινο» τα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια που θα διεκδικήσουν δανειοδότηση από τα σχεδόν 13 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.
H φερεγγυότητα των δανειοληπτών και η αξιοπιστία των επενδύσεων θα ελέγχεται από το τρίτο μέρος που θα συμμετέχει στην επένδυση –εκτός του ιδιώτη και του κράτους - είτε την ελληνική ή ευρωπαϊκή τράπεζα που θα χρηματοδοτήσει την επένδυση κατά 30% είτε τον ιδιώτη αξιολογητή στην περίπτωση που το 30% των κεφαλαίων προέρχεται από κάποιο fund ή άλλα επιχειρηματικά κεφάλαια.
Τα βήματα της διαδικασίας είναι τα ακόλουθα:
- Σε πρώτη φάση θα εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση της επένδυσης από τράπεζες ή άλλους επενδυτές κατά 30%, με τα κεφάλαια του ιδιώτη να αποτελούν τουλάχιστον το 20% του μείγματος. Αυτό αποτελεί και το βασικό προαπαιτούμενο προκειμένου στη συνέχεια να προχωράει ο έλεγχος της επιλεξιμότητας της επένδυσης, για να προχωρήσει η δανειοδότηση από τους ευρωπαϊκούς πόρους.
- Σε δεύτερο χρόνο, θα ειδοποιούνται οι επενδυτές να υποβάλουν το σχέδιο τους. Τα business plan θα «σκανάρονται» εξονυχιστικά με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, από αρμόδια τραπεζικά στελέχη και πιστοποιημένους ιδιωτικούς συμβούλους. Ο ρόλος τους θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμος καθώς καλούνται να εντοπίσουν τυχόν τρωτά σημεία του υποψήφιου προς δανειοδότηση έργου. Τα κριτήρια αξιολόγησης μεταξύ άλλων θα είναι η ικανότητα και συνέπεια στις συναλλαγές του δυνητικού δικαιούχου της ενίσχυσης, ο επιχειρησιακός και τεχνικός σχεδιασμός της επένδυσης, η διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και το πιθανό αποτύπωμα στην ανάπτυξη. Εφόσον τα σχέδια κρίνονται βιώσιμα από τις τράπεζες ή τους ιδιωτικούς συμβούλους, θα ανάβει το «πράσινο» φως για να προχωρήσει η διαδικασία.
- Τα επενδυτικά σχέδια θα μεταβιβάζονται στο αρμόδιο γραφείο προκειμένου να δίδεται η έγκριση και να προχωράει η δανειοδότηση του σχεδίου από τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Οπως είναι σαφές, βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης, σε μια ιδιωτική επένδυση είναι η εξής: ο ιδιώτης να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως το 30% της χρηματοδότησης της επένδυσης. Το 50% που αναλογεί στον ιδιώτη θα διαμορφώνεται τόσο από ίδια κεφάλαια όσο και με τις συμμετοχές τρίτων, όπως είναι τα δάνεια τραπεζών ή κεφάλαια ιδιωτών.
Ετσι, για την προώθηση των έργων θα υπάρχει τριπλή συμμετοχή: επιχειρήσεων με ίδια κεφάλαια, τραπεζών και κράτους. «Απευθυνόμαστε σε επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν επενδύσεις και όχι σε εκείνους που θέλουν να πάρουν επιδοτήσεις» λένε τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.