Εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 49,5% σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές στη Γαλλία το 2020 καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων δέκα ετών με τη συνολική αξία τους να διαμορφώνεται στα 1,8 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα και ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών (3,9 δισ. ευρώ) να ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 5ετίας αυξημένος κατά 8,6% σε σχέση με το 2019.
Η ετήσια έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι αποτυπώνει πλήρως τη θεαματική πορεία των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. Οι ελληνικές εξαγωγές με όχημα τον κλάδο των φαρμάκων κορυφώνουν την ανοδική τροχιά τους εν μέσω πανδημίας καθώς από την αύξηση κατά 31% το 2018 και την περαιτέρω ενίσχυση (17,5%) το 2019 διπλασιάστηκαν την περσινή χρονιά.
Η Γαλλία πλέον κατατάσσεται στην 4η θέση των πελατών των ελληνικών εξαγωγών από την 8η θέση, που είχε καταλάβει το 2019, απορροφώντας μερίδιο 5,8% επί των συνολικών ελληνικών εξαγωγών. Αντίστοιχα, το Παρίσι είναι ο 6ος προμηθευτής της χώρα μας με τις γαλλικές εισαγωγές, μετά την αύξηση κατά 11,3% το 2019, να σημειώνουν μείωση 11,6% το 2020 ανερχόμενες σε 2,1 δισ. Ευρώ.
Αυξημένες κατά 131% οι εξαγωγές ελληνικών φαρμάκων στη Γαλλία
Όσον αφορά στη σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γαλλία το 2020, την πρώτη θέση μεταξύ των κατηγοριών εξαγόμενων προϊόντων καταλαμβάνουν τα φαρμακευτικά προϊόντα, με μερίδιο σημαντικά αυξημένο σε 52% (από 33,6%) επί των συνολικών εξαγωγών προς την χώρα και αξία 929,6 εκ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 131%.
Με βάση την κατάταξη των κυριότερων ελληνικών εξαγωγών σε επίπεδο οκταψήφιας ανάλυσης Συνδυασμένης Ονοματολογίας μετά τα συσκευασμένα φάρμακα στη 2η θέση βρίσκονται τα βαριά λάδια από πετρέλαιο με αξία εξαγωγών 70 εκ. ευρώ και μερίδιο 3,9%, έχοντας υπερτριπλασιαστεί (+256%), και ακολουθούν οι νωπές τσιπούρες με αξία 32,7 εκ. ευρώ και μερίδιο 1,8%, οι ευθείς σωλήνες από χαλκό με αξία 29 εκ. ευρώ και μερίδιο 1,6% και η φέτα με αξία 26,7 εκ.ευρώ και μερίδιο 1,5%. Τα πέντε πρώτα προϊόντα κατέχουν μερίδιο 59% επί των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη Γαλλία, ενώ τα 20 πρώτα αντιπροσωπεύουν το 73% των εξαγωγωγών.
Οπως αποδεικνύεται, τα παραδοσιακά εξαγώγιμα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα έχουν ενισχύσει τελευταία την παρουσία τους στη γαλλική αγορά, με προεξέχοντα τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας, την φέτα και τα παρασκευάσματα φρούτων και λαχανικών. Σημαντική βελτίωση παρατηρείται επίσης και στις εξαγωγές γιαουρτιών και ελιών. Ωστόσο, αρκετά προϊόντα παρουσιάζουν ακόμη σχετικά μικρή διείσδυση στην αγορά, γεγονός που οφείλεται στον έντονο ανταγωνισμό, που αντιμετωπίζουν, τόσο από τα γαλλικά προϊόντα, αλλά και από προϊόντα, που εισάγονται στην γαλλική αγορά από τις γειτονικές χώρες(Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία), καθώς και από τρίτες χώρες της Βόρειας Αφρικής, με τις οποίες η Ε.Ε. έχει συνάψει προτιμησιακές εμπορικές συμφωνίες.
Εισάγουμε φάρμακα, μοσχάρια και ιστιοπλοϊκά
Αντίστοιχα, όσον αφορά στις κυριότερες εισαγωγές της χώρας μας από τη Γαλλία, την πρώτη θέση κατέχουν τα συσκευασμένα φάρμακα με αξία εισαγωγών 168,4 εκ. ευρώ και μερίδιο 7,8%. Στη 2η θέση, με σημαντική διαφορά, βρίσκονται τα μπροστινά τέταρτα βοοειδών με αξία εισαγωγών 62,2 εκ. ευρώ και μερίδιο 2,9%, τα ιστιοφόρα πλοία με αξία εισαγωγών 46,5 εκ. ευρώ και μερίδιο 2,2%, τα κρέατα βοοειδών σε ολόκληρα ή μισά σφάγια με αξία 40,6 εκ. ευρώ και μερίδιο 1,9% και τα προϊόντα ομορφιάς με αξία εισαγωγών 39,8 εκ. ευρώ και μερίδιο1,8%, δραματικά μειωμένα κατά 40,5% σε σχέση με το 2019.
Συνολικά, στα 5 πρώτα εισαγόμενα προϊόντα από τη Γαλλία αντιστοιχεί μερίδιο 16,7%, ενώ στα 20 πρώτα μερίδιο 32,3% επί των συνολικών εισαγωγών της Ελλάδας από τη Γαλλία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!