Την πεποίθησή του ότι η G20 (η ομάδα των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου), που συνεδριάζει από σήμερα στη Βενετία, θα στηρίξει τη διεθνή συμφωνία για τη φορολογία των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ.
Η διεθνής συμφωνία, που εγκρίθηκε από τη G7 στις αρχές Ιουνίου και στη συνέχεια, την περασμένη εβδομάδα, από 131 χώρες που συμμετέχουν σε σχετικό φόρουμ του ΟΟΣΑ, προβλέπει ελάχιστο εταιρικό φόρο 15% και τη φορολογία μέρους των κερδών των μεγάλων πολυεθνικών στις χώρες που δημιουργούνται.
Μόνο 8 χώρες στο φόρουμ του ΟΟΣΑ αρνήθηκαν να στηρίξουν τη συμφωνία, μεταξύ αυτών και η Ιρλανδία, η οποία εξέφρασε ανησυχία ότι οι νέοι μηχανισμοί θα την εμποδίσουν να χρησιμοποιεί τη χαμηλή φορολογία για να προσελκύει επενδύσεις.
Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχισθούν το καλοκαίρι με στόχο να οριστικοποιηθεί η συμφωνία τον Οκτώβριο.
«Είμαι πεπεισμένος και θεωρώ ότι μπορούμε να έχουμε μία ριζοσπαστική συμφωνία για τη διεθνή φορολογία. Η Γαλλία επιδιώκει ελάχιστο φορολογικό συντελεστή υψηλότερο από το 15%», δήλωσε ο Λεμέρ στο Bloomberg.
ΟΙ ΗΠΑ ζητούν απόσυρση του ψηφιακού φόρου
Για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία, οι ΗΠΑ έχουν θέσει ως προϋπόθεση να αποσυρθεί ο ψηφιακός φόρος που επιβάλλουν ήδη ορισμένες χώρες και ο οποίος θεωρούν ότι πλήττει κυρίως τις μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες.
Η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζάνετ Γέλεν, θα συμμετάσχει τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου αναμένεται να συζητήσει το θέμα αυτό, καθώς η Ουάσιγκτον ανησυχεί εν όψει της ανακοίνωσης που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στον Ιούλιο για νέους φόρους που θα χρηματοδοτήσουν την αποπληρωμή των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, μεταξύ των οποίων φέρεται να είναι και ένας ψηφιακός φόρος.
Ο Λεμέρ υποβάθμισε το θέμα, λέγοντας ότι ο ψηφιακός φόρος είναι μόνο μία από αρκετές επιλογές φόρων που συζητά η ΕΕ. «Υπάρχουν πολλά εργαλεία στο τραπέζι και θα συζητήσουμε αυτά τα εργαλεία. Ας είμαστε ανοικτοί, ας ακούσουμε τις ανησυχίες της αμερικανικής κυβέρνησης», είπε.
H ατζέντα της G20
Οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες της G20 θα συνεδριάσουν σήμερα στη Βενετία με φυσική παρουσία, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, με τη διεθνή εταιρική φορολογία να είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα.
Η G20 αναμένεται να εγκρίνει τη συμφωνία, από την οποία λείπουν ακόμη αρκετές λεπτομέρειες. Στις χώρες της G20 αντιστοιχεί πάνω από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 75% του παγκόσμιου εμπορίου και το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Αν οριστικοποιηθεί η συμφωνία, οι νέοι φορολογικοί κανόνες θα εφαρμοσθούν από το 2023. Οι υπουργοί της G20 μπορεί να ζητήσουν τη διαβεβαίωση της Γέλεν ότι η συμφωνία θα εγκριθεί από το αμερικανικό κογκρέσο, με τους Ρεπουμπλικάνους και επιχειρηματικά λόμπι να πολεμούν την πρόταση του Μπάιντεν για αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και τους πλούσιους Αμερικανούς.
Εκτός από τη φορολογία, οι υπουργοί της G20 θα συζητήσουν για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία είναι πολύ άνιση, με τις πλούσιες δυτικές χώρες να ανακάμπτουν ισχυρά ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Ορισμένες αντιπροσωπείες στη σύνοδο αναμένεται να εκφράσουν ανησυχίες ότι η αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων στις ΗΠΑ μπορεί να δημιουργήσουν ανισορροπία στην παγκόσμια οικονομία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!