Η ανακοίνωση της παραγωγής Ιανουαρίου-Μαΐου 2021 δεν ήταν ικανοποιητική για την ασφαλιστική αγορά και ειδικά για τον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου, ο οποίος δείχνει μείωση 2% σε σχέση με το περσινό πεντάμηνο, όταν πέρυσι είχαμε ενάμιση μήνα περίπου lockdown.
Ο μόνος κλάδος που έχει αυξημένη ζήτηση είναι ο κλάδος των ασφαλιστικών-επενδυτικών προϊόντων, των γνωστών unit linked, τα οποία λειτουργούν περισσότερο ως επενδυτικά στην παρούσα συγκυρία και εκμεταλλεύονται τα μηδενικά επιτόκια στις καταθέσεις και το ράλι των χρηματιστηριακών αγορών. Όμως η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη. Ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης έχει τις περισσότερες πολυεθνικές απ' οποιονδήποτε άλλο επιχειρηματικό κλάδο στην Ελλάδα. Είναι τραγικό, οι ασφαλιστικοί κολοσσοί να ανταγωνίζονται ποιος θα μειώσει περισσότερο ασφάλιστρα για να πάρει παραγωγή. Αυτό που πρέπει να αλλάξει στην ιδιωτική ασφάλιση είναι να αποκτήσει ρόλο στην διαχείριση ιδιωτικών συντάξεων (3ος πυλώνας), να έχει συνεργασίες με το κράτος στις φυσικές καταστροφές.
Τι έδειξε η παραγωγή 5μήνου 2021
Αύξηση παραγωγής της τάξης του 10,4% στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2021 σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο πεντάμηνο κατέγραψε η ασφαλιστική αγορά σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΑΕΕ. Η συνολική παραγωγή πενταμήνου διαμορφώθηκε στα τέλη Μαΐου 2021 στα 1,765 δισ. Ευρώ. Δύο χαρακτηριστικά είχε το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2021. Τη ραγδαία άνοδο των τοποθετήσεων σε προϊόντα unit linked και την παρατεταμένη υποχώρηση τιμών στις ασφαλίσεις αυτοκινήτων.
Οι ασφαλίσεις Ζωής είχαν σημαντική αύξηση παραγωγής 20,2% που αποδίδεται κυρίως στην συνεχιζόμενη αύξηση παραγωγής των ασφαλιστικών-επενδυτικών προϊόντων (unit linked) αλλά και στα συμβόλαια των κλασσικών προϊόντων ζωής.
Οι ασφαλίσεις κατά ζημιών είχαν αύξηση 2,5% παραγωγή στο 5μηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα 2020 με αυξήσεις στους λοιπούς κλάδους ζημιών και με οριακή υποχώρηση (-2,5%) στην αστική ευθύνη οχημάτων (ασφάλιστρα αυτοκινήτου). Οι ασφαλίσεις οχημάτων διαμορφώθηκαν στα 295,3 εκατ. ευρώ και η οριακή υποχώρηση σε σχέση με την αντίστοιχη (5μηνο) περυσινή περίοδο μάλλον δείχνει ότι συνεχίστηκαν οι μειώσεις τιμολογίων για προσέλκυση πελατείας. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο μισός Μάρτιος, ο Απρίλιος και ο Μάιος ήταν μήνες που υπήρχε lockdown, αλλά παρ' όλα αυτά η περσινή παραγωγή ήταν υψηλότερη της εφετινής.
Στις ασφαλίσεις ζωής ο κλάδος συλλογικών συνταξιοδοτικών συμβολαίων (ομαδικές) αυξήθηκε κατά 7,1% έναντι του περσινού 5μήνου, στα 93,028 εκατ. ευρώ, καθώς τα ομαδικά ασφαλιστήρια έχουν κάποιες φοροαπαλλαγές για τις εταιρείες.
Στις Γενικές Ασφαλίσεις πλην της αστικής ευθύνης οχημάτων, συνεχίζεται η αύξηση παραγωγής στα Ατυχήματα και τις Ασθένειες (αποτελούν τον κλάδο Υγείας) και με νέα παραγωγή και με αύξηση τιμολογίων ενώ στους υπόλοιπους κλάδους ξεχωρίζουν η αύξηση στον κλάδο Βοηθείας (13,1%) στα 51,4 εκατ. ευρώ, οι διάφορες χρηματικές απώλειες (14,5%) στα 29,89 εκατ. ευρώ και η Γενική Αστική Ευθύνη (1,75%) στα 47,011 εκατ. ευρώ.
Τι λένε στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς
Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς έχουν δύο απόψεις για την εικόνα του πενταμήνου 2021. Η πρώτη είναι ότι η αγορά αναπτύσσεται και η δεύτερη ότι συνεχίζονται τα φαινόμενα οικονομικής παθογένειας όπως είναι ο τιμολογιακός ανταγωνισμός. Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα unit linked είναι σαφές ότι οι ασφαλιστικές που διαθέτουν τέτοια προϊόντα (συνδέονται και επενδύουν με χρηματιστηριακούς δείκτες και ομόλογα) στρέφουν πολλούς ενδιαφερόμενους καταθέτες προς τα προϊόντα αυτά προκειμένου να έχουν καλύτερες αποδόσεις από τις προθεσμιακές καταθέσεις. Ταυτόχρονα θα πρέπει να επισημάνουμε ότι πολλοί κλάδοι όπως οι χρηματικές απώλειες συνδέονται και με το bancassurance (τραπεζο-ασφαλίσεις) δίκτυο που εμφανίζεται ενισχυμένο κατά το τελευταίο διάστημα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!