Τον δρόμο για εκταμίευση δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ ανοίγει η 10η έκθεση για τη μεταμνημιακή αξιολόγηση της Ελλάδος, καθώς επισημαίνει ότι η χώρα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις δεσμεύσεις της, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία. Η Κομισιόν προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάκαμψης βραχυπρόθεσμα είναι πιθανό να είναι κάπως βραδύτερος από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως, λόγω της παράτασης των μέτρων περιορισμού, αλλά η αναμενόμενη έναρξη της εφαρμογής του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα ενισχύσει την ανάπτυξη.
Ωστόσο η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές παραμένει υψηλή. Όπως αναφέρεται θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα για την ανάκαμψη το 2022 και την ανακούφιση από τη φορολογική επιβάρυνση των εταιρειών. Σύμφωνα με την έκθεση η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος και 6% το 2022, το πρωτογενές έλλειμμα θα παραμείνει σε αρνητική τροχιά το 2021 και το 2022 και θα διαμορφωθεί στο 7,3% του ΑΕΠ και το 0,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα ενώ το χρέος στο 169% έως το τέλος της δεκαετίας και θα μειωθεί κάτω από το 100% του ΑΕΠ έως το 2047 στο βασικό σενάριο της επικαιροποιημένης “ανάλυσης βιωσιμότητας”.
Δημοσιονομικοί κίνδυνοι
Παράλληλα η έκθεση καταγράφει σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με την αβεβαιότητα για εξέλιξη της πανδημίας και την περαιτέρω δημοσιονομική στήριξη που ενδέχεται να καταστεί απαραίτητη για τον μετριασμό του κοινωνικού και οικονομικού κόστους της κρίσης υγείας. Πρόκειται για το πραγματικό κόστος των κρατικών εγγυήσεων και των επιστρεπτέων προκαταβολών που παρατάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το σύστημα πώλησης και εκμίσθωσης ακινήτων που ανήκουν σε ευάλωτους οφειλέτες και ενδέχεται να φέρει σημαντικό φορολογικό κόστος εάν καταταχθεί στον τομέα της γενικής κυβέρνησης,τις ενστάσεις κατά της ΕΤΑΔ και τις συνεχιζόμενες νομικές προκλήσεις κατά των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων, αλλά και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών που θα επιδεινώσει το δημοσιονομικό ισοζύγιο στο μέλλον”.
Μεταρρυθμίσεις
Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, εκτιμάται ότι οι τράπεζες έχουν κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της συγκράτησης των κόκκινων δανείων αλλά καταγράφονται καθυστερήσεις όπως στην περίπτωση του Φορέα πώλησης και επαναμίσθωσης ακινήτων αναμένεται να διαρκέσει σημαντικά περισσότερο από το αρχικά αναμενόμενο . « Παρά την ουσιαστική
πρόοδο στη νομοθεσία περί αφερεγγυότητας, οι διαταραχές που σχετίζονται με την πανδημία στις δικαστικές διαδικασίες συνέχισαν να επιβαρύνουν την εφαρμογή άλλων μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα το πρώτο τρίμηνο του 2021»αναφέρεται.
Η περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η κλίμακα εισροών νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι οικονομικές συνθήκες και οι συνθήκες της αγοράς.Αναφορές γίνονται σε μεταρρυθμίσεις που τίθενται σε εφαρμογή από τον τρέχοντα μήνα,όπως η στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το νέο πλαίσιο για τις Δημόσιες Συμβάσεις ,τη μετάθεση της αναπροσαρμογής του ΕΝΦΙΑ το 2022. Η διαδικασία για τον κατώτατο μισθό αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου ενώ το εργασιακό νομοσχέδιο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και προγραμματίζεται να υποβληθεί στο Κοινοβούλιο κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Επίσης η διευκόλυνση προετοιμασίας των μεγάλων επενδυτικών έργων είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή έναρξη του μηχανισμού ανάκτησης και ανθεκτικότηταςΓια τις μεταρρυθμίσεις του επόμενου διαστήματος ,υπογραμμίζονται οι παρεμβάσεις στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και στα επιδόματα αναπηρίας. Όπως αναφέρεται οι αρχές θα νομοθετήσουν τον Σεπτέμβριο ένα νέο σύστημα παροχών για τα άτομα με αναπηρία . από το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
Βιώσιμο το χρέος
Από την επικαιροποίηση της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους μετά τις ενημερωμένες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές στις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής 2021 πρκύπτει ότι το χρέος προβλέπεται να φτάσει το 169% έως το τέλος της δεκαετίας και να μειωθεί κάτω από το 100% του ΑΕΠ έως το 2047 στο βασικό σενάριο”.
Σημειώνει ακόμα ότι “οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης παραμένουν αυξημένες βραχυπρόθεσμα κυρίως λόγω του υψηλού πρωτογενούς ελλείμματος. Η εφαρμογή της Δανειακής Διευκόλυνσης που παρουσιάζεται στο Σχέδιο Ανάκτησης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να συμβάλει στις υψηλότερες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες το 2021-2022, αν και αυτή η πρόσθετη χρηματοδοτική ανάγκη καλύπτεται από την υποτιθέμενη εκταμίευση του δανείου για την Ανάκτηση και την Ανθεκτικότητα”.
«Τα επόμενα χρόνια, οι ανάγκες χρηματοδότησης αναμένεται να είναι μέτριες και να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ έως το 2030 και να φτάσουν το 13% του ΑΕΠ έως το 2060 τονίζει».
Κατά την επικαιροποίηση της έκθεσης εξετάστηκαν δύο εναλλακτικά σενάρια:
- Στο πρώτο που προβλέπει «υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου», η πορεία του χρέους είναι συνολικά υψηλότερη, αλλά παραμένει μειωμένη καθ 'όλη την υπό εξέταση περίοδο. Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες είναι υψηλότερες μακροπρόθεσμα και οριακά υπερβαίνουν το 20% του ΑΕΠ κατά τα τελευταία έτη της προβολής”.
- "Στο σενάριο «χαμηλής ανάπτυξης», τα επίπεδα χρέους παραμένουν υψηλά μακροπρόθεσμα και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες αυξάνονται σε όλο τον ορίζοντα, ξεπερνώντας μόνιμα το 20% του ΑΕΠ από τα μέσα της δεκαετίας του 2040".
Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι “η σύνθεση και το προφίλ λήξης του δημόσιου χρέους μετριάζει την ευπάθεια του χρέους, ενώ ενδέχεται να προκύψουν πρόσθετοι κίνδυνοι από ενδεχόμενες υποχρεώσεις” αλλά η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη τον αναμενόμενο θετικό αντίκτυπο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στην ανάπτυξη τα επόμενα έξι χρόνια”
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!