Νέες ημερομηνίες δημοπράτησης έχουμε για δύο "ταλαιπωρημένα" έργα που αφορούν νέες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, στις περιοχές της Σητείας και της Κέρκυρας.
Πιο συγκεκριμένα, την τέταρτη του παράταση πήρε ο διαγωνισμός για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Σητεία, καθώς η δημοπράτηση μετατέθηκε για τις 31 Μαΐου 2021. Η αναθέτουσα αρχή του έργου είναι ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης. Το έργο με την υλοποίηση του θα περάσει την περιοχή της Ανατολικής Κρήτης στη σύγχρονη και ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.
Η δημοπράτηση του έργου εντάσσεται στον προγραμματισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών που έχει ανάγκη η χώρα με την απορρόφηση του συνόλου των διαθέσιμων πόρων από την ΕΕ για τη χρηματοδότησή τους.
Στο ΕΣΠΑ 2014-2020
Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Σητείας έχει προϋπολογισμό 19,37 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%) και έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020”. Θα έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται 15.000 τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων ανά έτος και 300 τόνους αφυδατωμένης ιλύος (λυματολάσπης) ανά έτος, εξυπηρετώντας έτσι τους Δήμους Σητείας και Ιεράπετρας, σύμφωνα και με το εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Κρήτης.
Η διάρκεια της κατασκευής θα είναι 18 μήνες, 6 μήνες η δοκιμαστική λειτουργία ενώ επιπλέον 60 μήνες θα δοθεί η λειτουργία του ΜΕΑ Σητείας. Ο Ε.Σ.Δ.Α.Κ. διατηρεί το δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης τής σύμβασης, κατά το μέρος που αφορά στη λειτουργία, για επιπλέον χρονικό διάστημα 5 ετών (δικαίωμα προαίρεσης). Σε αυτήν την περίπτωση, ο προϋπολογισμός τής προαίρεσης λειτουργίας του έργου για πέντε (5) έτη, ανέρχεται σε 5 140 035,00 EUR πλέον ΦΠΑ.
Η Μονάδα της Κέρκυρας
Ένας πιο …βασανισμένος διαγωνισμός αφορά στην Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Α.) Κέρκυρας με το κόστος του να ανέρχεται στα 52.6 εκ. ευρώ με ΦΠΑ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 43.9 εκ. ευρώ). Εκεί ο διαγωνισμός έχει νέα ημερομηνία δημοπράτησης την 11η Ιουνίου 2021.
Πρόκειται για την επαναδημοπράτηση του έργου που και πάλι συνάντησε ενστάσεις με αποτέλεσμα να διολισθαίνει συνεχώς χρονικά.
Η κατασκευή της μονάδας θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ, ενώ η λειτουργία και η συντήρηση θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους του κυρίου του έργου, και το έργο αναμένεται να διαρκέσει 96 μήνες από την ημερομηνία της υπογραφής της σύμβασης.
Φυσικό αντικείμενο του έργου
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, συνολικής δυναμικότητας 35.000 τόνων Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων (Α.Σ.Α.) Ανά έτος. Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού.
Επιπροσθέτως, επειδή είναι αναγκαία η προώθηση συστημάτων για την επεξεργασία οργανικών αποβλήτων, με χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων από μαζικά σημεία εστίασης ή και νοικοκυριά (οργανικά κουζίνας), καθώς και άλλων οργανικών αποβλήτων (πράσινα κ.λπ.), εντός του ως άνω γηπέδου θα κατασκευαστεί και Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος, δυναμικότητας 12.500 τόνων ετησίως.
Σε δοκιμαστική λειτουργία η ΜΕΑ Ηλείας
Παράλληλα ανακοινώθηκε πως περνάει σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων που κατασκευάστηκε μέσω Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα, στον ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς στην Ηλεία, η πρώτη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και στην Πελοπόννησο.
Πρόκειται για ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έργο που πλέον μπαίνει σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας μετά την ολοκλήρωση του συνόλου των υποδομών. Η συνολική ετήσια δυναμικότητα της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (MEA) όπου θα εφαρμοστεί μηχανική ανακύκλωση για την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και αναερόβια κομποστοποίηση του υπολειπόμενου κλάσματος υπολογίζεται στους 80.000 τόνους και καλύπτει στο σύνολό του το νομό Ηλείας.
Πλησίον της νέας ΜΕΑ έχει προβλεφθεί η κατασκευή Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), το οποίο έχει χωροθετηθεί στην περιοχή, ώστε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα να αξιοποιούνται κοντά στο σημείο παραγωγής και να μην απαιτείται η μεταφορά τους στην Πάτρα, με ότι αυτό συνεπάγεται με την μείωση κόστους.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 39 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 17 εκατ. ευρώ αποτελούν χρηματοδότηση της Ε.Ε., ενώ 22 εκατ. ευρώ προέρχονται από ιδιωτική χρηματοδότηση. Ανάδοχο σχήμα είναι η Ένωση Εταιρειών ΑΒΑΞ ΑΕ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ.