Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος των οριζόντιων μέτρων στήριξης της οικονομίας. Το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, της εστίασης αμέσως μετά το Πάσχα, αλλά και του τουρισμού στις 15 Μαΐου, σημαίνουν αυτομάτως ότι ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας είναι ξανά στις ράγες και δεν χρειάζεται να τύχουν οριζόντιας στήριξης από την Πολιτεία.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ότι η παράταση που δόθηκε με τις επιταγές είναι η τελευταία, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, με την επανεκκίνηση της οικονομίας θα πρέπει το σύστημα να ισορροπήσει. Διαφορετικά θα υπάρξει πρόβλημα και με τους κομιστές των αξιογράφων.
Την Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η εφαρμογή για την Επιστρεπτέα 7 και την Μ. Πέμπτη θα γίνουν οι πληρωμές. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αυτή αναμένεται να είναι η τελευταία μεγάλη και οριζόντια Επιστρεπτέα. Στην περίπτωση που υπάρξει και άλλη, δηλαδή Επιστρεπτέα 8, τότε αυτή θα είναι απόλυτα στοχευμένη.
Δύσκολα θα υπάρξει Επιστρεπτέα 8
Πάντως, οι πιθανότητες, αυτή τη στιγμή, είναι να μην υπάρξει άλλη Επιστρεπτέα. Και αυτό διότι στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι οι βαριά πληγέντες κλάδοι όπως της εστίασης και του τουρισμού, καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από τα στοχευμένα προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί μέσω ΕΣΠΑ, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα ανάλογα, για κλάδους που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα όπως γυμναστήρια, παιδότοποι κ.λπ.
Μαζί με τα παραπάνω, ξεκινάει η σταδιακή απόσυρση και άλλων οριζόντιων μέτρων όπως για παράδειγμα των αναστολών συμβάσεων. Ήδη ανακοινώθηκε ένας νέος «κόφτης» για τον Μάιο, τρίτος κατά σειρά, για τους μερικώς απασχολούμενους με ωράριο κάτω των τεσσάρων ωρών ημερησίως.
Φόβοι για έξαρση απολύσεων
Με την σταδιακή απόσυρση των οριζόντιων μέτρων στήριξης δημιουργείται χώρος προκειμένου να υπάρξουν περισσότερα στοχευμένα μέτρα προς επιχειρήσεις και εργαζομένους.
Μεγάλο ζητούμενο από εδώ και μπρος είναι να μην υπάρξει έξαρση στις απολύσεις και στα λουκέτα, πράγμα που είναι και ο μεγαλύτερος φόβος για την οικονομία.
Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν διάφορες προτάσεις που για την ώρα είναι στο στάδιο της εξέτασης.
Η ισχύς της ρήτρας διαφυγής και για το 2022, δημιουργεί επιπλέον χώρο στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε δράσεις στήριξης με διαφορετικό χαρακτήρα. Στην «μάχη» αυτή θα πέσουν και οι τράπεζες, αλλά το μέγα ζητούμενο είναι το τι θα συμβεί με τις επιχειρήσεις ζόμπι.
Θα αποσωληνωθούν οι εταιρίες ζόμπι;
Θα συνεχίσει η Πολιτεία να στηρίζει επιχειρήσεις που είναι μη βιώσιμες διαιωνίζοντας το πρόβλημα ή θα προχωρήσει στην αποσωλήνωση στηρίζοντας τους κανόνες του υγειούς επιχειρείν; Για το κρίσιμο αυτό ερώτημα δεν υπάρχει για την ώρα κάποια οριστική απάντηση, αλλά θα πρέπει να υπάρξει άμεσα.
Το θέμα δεν είναι ελληνικό, αλλά διεθνές. Ήδη στην ΕΕ, πληθαίνουν οι φωνές, ότι μάλλον έφτασε η ώρα να τραβήξει κάποιος την πρίζα επιβίωσης για τις εταιρίες «ζόμπι», που λειτουργούν εις βάρος της υγιούς επιχειρηματικότητας, απομυζούν κεφάλαια από το τραπεζικό σύστημα και στερούν από τους φορολογούμενους χρήματα που θα μπορούν να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς (π.χ. κοινωνική πολιτική).
Η Ελλάδα σε αυτό το κομμάτι δείχνει να είναι «πρωταθλήτρια» εντός της ΕΕ, με ποσοστό των εταιριών «ζόμπι» να ανέρχονται στο 26% του συνόλου. Η απόσταση μάλιστα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι μάλλον χαώδης, αφού στην δεύτερη θέση βρίσκονται Ιταλία και Βουλγαρία με μόλις 10%.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!