Αυξάνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των ξένων επενδυτικών τραπεζών για να αναλάβουν βασικοί ανάδοχοι στις ελληνικές εκδόσεις χρέους. Τα τελευταία πέντε χρόνια, το ελληνικό κράτος είχε αναθέσει τις βασικές μελέτες σε Goldman Sachs, Morgan Stanley και Deutsche Bank προκειμένου να κρατά ισορροπίες μεταξύ Ε.Ε και Αμερικής.
Μικρότερες επενδυτικές συμφωνίες κλείνονταν με Citi, JP Morgan, UBS, Rothchild και Lazard και άλλους μικρότερους επενδυτικούς οίκους. Γενικότερα και οι κυβερνήσεις Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ (2012-2014) και ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2016 μέχρι και το α' εξάμηνο 2019 προσπαθούσαν να κρατούν γεωπολιτικές ισορροπίες στους συμβούλους εκδόσεων.
Θέλει να γίνει βασικός σύμβουλος
Η Citi κάνει επίθεση φιλίας στην τωρινή κυβέρνηση και προσπαθεί να γίνει ο βασικός σύμβουλος έκδοσης ομολόγων της Ελλάδας αυτή την περίοδο. Σε επίπεδο συμβουλών, εκθέσεων, αναβαθμίσεων και αξιολογήσεων η Citi αβαντάρει συστηματικά την Ελλάδα και την οικονομική πολιτική, με την Morgan Stanley να συνεχίζει να έχει βασική θέση στις προτάσεις για τα ελληνικά ομόλογα. Το υπουργείο Οικονομίας καλείται τώρα -μέσω του ΟΔΔΗΧ- να διαχειριστεί την «επίθεση» φιλίας των επενδυτικών τραπεζών και να μοιράσει όσο το δυνατόν πιο ισότιμα την «πίτα των δισεκατομμυρίων» που προέκυψε από το ράλι των νέων εκδόσεων ελληνικών κρατικών αλλά και μεγάλων εταιρικών ομολόγων.
Ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο
Η επενδυτική «όρεξη» για ελληνικά ομόλογα έχει παγιωθεί από το β' εξάμηνο 2020 όταν ξεκίνησε και η μεγάλη υποχώρηση των αποδόσεων του 10ετούς. Από το 1% περίπου έχει υποχωρήσει στο 0,6% που αποτελεί ίσως μία από τις μεγαλύτερες αποκλιμακώσεις αποδόσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε επίπεδο ζήτησης, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές τον Νοέμβριο ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 60% αυτών αφορούσαν εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,62 έναντι - 0,54% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το spread να διαμορφωθεί στο 1,16%.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!