Το πρώτο βήμα για την επαναλειτουργία της αγοράς πραγματοποιήθηκε εδώ και μία εβδομάδα με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων. Αυτό σημαίνει ότι μαζί με τη λειτουργία των επιχειρήσεων ξεκινούν να τρέχουν και οι υποχρεώσεις.
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στο τέλος του μήνα οι ιδιοκτήτες καταστημάτων θα πρέπει να είναι σε θέση να καταβάλουν μισθούς και το αναλογούν δώρο Πάσχα, αφού σε κάποιο ποσοστό φεύγει η κρατική ομπρέλα ασφαλείας για επιχειρήσεις εν λειτουργία.
Με λίγα λόγια οι επιχειρηματίες θα πρέπει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να βρουν την απαραίτητη εκείνη ρευστότητα που θα τους επιτρέψει να μη δημιουργήσουν νέες «μαύρες τρύπες».
Επιδείνωση της κατάστασης στις μικρομεσαίες
Η παραπάνω πραγματικότητα προβληματίζει έντονα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφού το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε είναι να δει έξαρση στα λουκέτα και στην ανεργία. Η αλήθεια είναι ότι περιμένουν να επιδεινωθούν κάποιοι δείκτες, όπως αυτός της απασχόλησης και των «λουκέτων», αλλά σε διαχειρίσιμα επίπεδα.
Η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, πάντως, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία. Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι έγιναν μικρότερες, φτωχότερες και κυρίως δεν έχουν ρευστότητα για να στηρίξουν την επόμενη ημέρα. Συγκεκριμένα, όσες επιχειρήσεις είχαν ετήσιο τζίρο κάτω από 50.000 ευρώ αντιπροσώπευαν το 44,6% του συνόλου το 2020, όταν το 2019 το ποσοστό αυτό ήταν 34,1%.
Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα σε ό,τι αφορά το τελικό αποτέλεσμα. Πέρυσι οι μισές σχεδόν επιχειρήσεις κατέγραψαν ζημιές, κατά πολύ περισσότερες από αυτές του 2019. Πιο συγκεκριμένα, το 47,8% των επιχειρήσεων ήταν ζημιογόνες το 2020, ενώ το 2019 το ποσοστό αυτό ήταν στο 27,6%.
Χωρίς ρευστότητα μία στις δύο επιχειρήσεις
Επίσης, μία στις δύο μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχει ταμειακά διαθέσιμα το πολύ για έναν μήνα. Δυσμενέστερη είναι η εικόνα όσον αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή. Το 36,1% δεν έχει καθόλου ρευστότητα, ενώ για το 22,5% τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν το πολύ για έναν μήνα.
Ακόμη χειρότερη φαίνεται πως είναι η κατάσταση για τις επιχειρήσεις εστίασης, καθώς το 44,1% δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα.
ΤτΕ: Οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι
Πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, κατά την παρουσίαση της έκθεσης για την ελληνική οικονομία το 2020, ανέφερε ότι δύο είναι οι μεγάλοι κίνδυνοι. Ο ένας έχει να κάνει με την εμφάνιση μεγάλου αριθμού πτωχεύσεων μη βιώσιμων επιχειρήσεων και ο άλλος με την κατάργηση πολλών θέσεων εργασίας, κυρίως σε υπηρεσίες διαμεσολαβητικού χαρακτήρα και σε κλάδους εντάσεως εργασίας χαμηλής εξειδίκευσης.
Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας τονίζει στην έκθεση ότι είναι αναγκαία η διατήρηση της επιλεκτικής οικονομικής στήριξης προς εκείνους τους κλάδους παραγωγής και εκείνες τις ομάδες των εργαζομένων που επλήγησαν βαρύτερα.
Και σημειώνει ότι τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να είναι εξειδικευμένα και στοχευμένα ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας για τις βιώσιμες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα ρευστότητας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!