Νωρίτερα από το 2041 αναμένεται η αποπληρωμή των δανείων του πρώτου Μνημονίου, σύμφωνα με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος, από την Ουάσιγκτον, όπου συμμετέχει στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επιβεβαίωσε, σε δήλωσή του στο ERT News, την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επιταχύνει τη διαδικασία εξόφλησης των συγκεκριμένων δανειακών υποχρεώσεων.
Όπως τόνισε, η απομείωση του δημόσιου χρέους συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση της κοινωνίας, καθώς τα πρωτογενή πλεονάσματα επιστρέφουν με ταχύτερο και ουσιαστικότερο τρόπο στους πολίτες.
Να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση του υπουργού συμπίπτει χρονικά με την 15η επέτειο από την ένταξη της Ελλάδας στο πρώτο Μνημόνιο. «Έπειτα από μία χαμένη δεκαετία τριών μνημονίων, βρισκόμαστε στο μέσο μίας κερδισμένης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Πιερρακάκης, υπογραμμίζοντας ότι, παρά τις προόδους, η κυβέρνηση αποφεύγει θριαμβολογίες, καθώς η οικονομική πρόοδος επιτεύχθηκε μέσα από σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού.
Ρεαλιστικός στόχος η πρόωρη εξόφληση
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι υπάρχει η πρόθεση τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου να αποπληρωθούν έως και δέκα έτη νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά:
«Τα δάνεια προς το ΔΝΤ εξοφλήθηκαν ήδη τρία χρόνια νωρίτερα. Θέλουμε να ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο και με τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου. Εφόσον οι συνθήκες παραμείνουν ευνοϊκές, αυτό δεν αποτελεί πλέον σενάριο, αλλά ρεαλιστικό στόχο».
Σε σχέση με την πορεία του ελληνικού χρέους, ο Κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε πως οι προβλέψεις δείχνουν ταχεία αποκλιμάκωση. «Εφόσον διατηρηθούν οι τρέχοντες ρυθμοί, η Ελλάδα δεν θα συγκαταλέγεται πλέον στις πλέον υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης», επισήμανε, προσθέτοντας ότι ήδη το δημόσιο χρέος διαμορφώνεται στο 153% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.
Πρόωρες αποπληρωμές και κοινωνικό μέρισμα
Αναφορικά με την πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ, ο υπουργός επεσήμανε ότι την αρμοδιότητα φέρει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ο οποίος επιτελεί, όπως ανέφερε, εξαιρετικό έργο. Τόνισε, ωστόσο, πως οι πρόωρες αποπληρωμές συνιστούν πράξεις κοινωνικής απόδοσης, καθώς μειώνουν τα δημοσιονομικά βάρη και διευκολύνουν την υλοποίηση μέτρων ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε και στην πρόσφατη υπεραπόδοση των εσόδων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, χαρακτηρίζοντάς την ως «κοινωνικό μέρισμα».
«Το συγκεκριμένο πλεόνασμα κατευθύνεται προς μέτρα στήριξης των πολιτών. Ήδη προχωρήσαμε σε στοχευμένη παρέμβαση υπέρ των ενοικιαστών, που αφορά περίπου 950.000 νοικοκυριά — δηλαδή το 80% όσων μισθώνουν κατοικία», σημείωσε.
Το μέτρο, όπως εξήγησε, έχει διαρθρωτικό χαρακτήρα, καθώς αποκαλύπτει και διαμορφώνει μια πιο σαφή εικόνα της αγοράς ενοικίων, όπου ο μέσος δηλωμένος μισθωμένος χώρος πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης καταγράφεται στα 255 ευρώ.
«Παρακολουθούμε διαρκώς την αποτελεσματικότητα του μέτρου στην πράξη και θα προχωρούμε σε συνεχείς βελτιώσεις, στη βάση πραγματικών δεδομένων», ανέφερε.
Ο υπουργός κατέληξε επισημαίνοντας πως η επίτευξη του πρόσφατου πλεονάσματος δεν προήλθε από υπερφορολόγηση, καθώς η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 70 μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών τα τελευταία χρόνια.
Ευελιξία στις αμυντικές δαπάνες
Τέλος, αναφορικά με τις αμυντικές δαπάνες, ο Κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν πρόσβαση στη ρήτρα διαφυγής για εξαιρέσεις στον υπολογισμό των δημοσιονομικών στόχων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ευελιξία σε ζητήματα άμυνας. «Η Ελλάδα, λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, έχει αυξημένες ανάγκες στον τομέα αυτό», κατέληξε.