Τέλος στα σενάρια περί επέκτασης των ημερομηνιών για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης έβαλε από την Αθήνα ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ και της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.
Ο ευρωπαίος αξιωματούχος έκοψε κάθε συζήτηση για πιθανή παράταση, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι το χρονοδιάγραμμα είναι αμετάβλητο και ζητώντας από τις ελληνικές Αρχές να παρουσιάσουν σε χρόνο εξπρές και ειδικότερα μέχρι τον Απρίλιο, σχέδια για την αναθεώρηση του Σχεδίου Ελλάδα 2.0, που αξιοποιεί τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Το 2026 σηματοδοτεί το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και, όπως τόνισε ο Κοστέλο, η προθεσμία αυτή είναι «σκληρή και άκαμπτη». Υπενθυμίζεται πως κυβερνητικοί κύκλοι είχαν αφήσει να εννοηθεί πως ίσως δοθεί μια παράταση από την Κομισιόν, προκειμένου τα κράτη-μέλη να εκμεταλλευτούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων πόρων.
Σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης της απορρόφησης των κονδυλίων, η ελληνική κυβέρνηση συνέδεσε πολλά έργα -ακόμη και εκείνα που δεν εντάσσονται στις στρατηγικές επενδύσεις και έχουν βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα- με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, παρουσία των Νίκου Παπαθανάση και Άκη Σκέρτσου, ο Ντέκλαν Κοστέλο ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο παράτασης ή αλλαγής στο πλαίσιο άντλησης των κονδυλίων.
Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα πρέπει να απορροφήσει 18 δισ. ευρώ μέσα σε 19 μήνες. «Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να επιστρέψουν σε εμάς και να παρουσιάσουν συγκεκριμένα σχέδια για την αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάκαμψης μέχρι τον Απρίλιο. Θα χρειαστεί σκληρή δουλειά για να επιτευχθεί αυτό», πρόσθεσε.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη διαθέσει πάνω από 360 δισ. ευρώ από τα συνολικά 650 δισ. που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης. Αν και η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην αξιοποίηση των πόρων και την υλοποίηση έργων, εξακολουθεί να υστερεί σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τον Κοστέλο, 240 ορόσημα (milestones)από τα 471 του ελληνικού προγράμματος παραμένουν σε εκκρεμότητα. Αυτά τα έργα συνδέονται με κονδύλια ύψους 17-18 δισ. ευρώ, τα οποία η χώρα πρέπει να διασφαλίσει πριν τη λήξη του προγράμματος.