Εμφαση στη μείωση των φόρων αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση, την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Το στίγμα των προθέσεων έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας για μόνιμες παρεμβάσεις. Στο υπουργείο Οικονομικών επανασχεδιάζουν από αρχή την φορολογική πολιτική που θα ασκήσει στη μετά covid εποχή, η οποία εν πολλοίς θα στηρίζεται στον σχεδιασμό που υπήρχε εξ αρχής.
Πρώτο μέτρο δεν είναι άλλο από τη διατήρηση στο διηνεκές και όχι μόνο για το 2022, της κατάργησης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.
Μέτρο ελάφρυνσης
Το μέτρο αυτό είχε εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πέρυσι τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της ΔΕΘ και είχε προσωρινό χαρακτήρα, αφού αποτελούσε μέτρο ελάφρυνσης απέναντι στις συνέπειες που προκαλεί στην οικονομία η πανδημία. Το πράσινο φως βέβαια δόθηκε από την Κομισιόν, όταν και είχε αποφασίσει να υπάρξει η ρήτρα διαφυγής, δηλαδή να μην ισχύσουν οι δημοσιονομικοί κανόνες για το 2021.
Η Κομισιόν αποφάσισε πρόσφατα ότι η ρήτρα διαφυγής θα ισχύσει και το 2022, κάτι που σημαίνει ότι επεκτείνεται και για του χρόνου η μη ισχύς της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών.
Βέβαια στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν ή για την ακρίβεια ευελπιστούν ότι οι δύο αυτές παρεμβάσεις θα λάβουν μόνιμο χαρακτήρα και δεν θα βρεθεί η κυβέρνηση στην δυσάρεστη θέση να τις επαναφέρει.
Περιμένουν την κατάλληλη στιγμή
Θεωρούν όμως ότι δεν είναι του παρόντος να βάλουν τα παραπάνω ζητήματα στο τραπέζι των δανειστών, δεδομένου ότι αφενός δεν υπάρχει η πολυτέλεια χρόνου και αφετέρου θέλουν από την κυβέρνηση να θέσουν το θέμα, όταν οι συνθήκες θα είναι ώριμες.
Όμως δεν μένουν μόνο εκεί. Ο σχεδιασμός προβλέπει και άλλες μειώσεις παρεμβάσεων που όμως θα γίνουν σε βάθος χρόνου.
- Μείωση φορολογικών συντελεστών: Αποτελεί πάγια θέση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των συντελεστών φορολόγησης, τόσο σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις, όσο και τα φυσικά πρόσωπα.
- ΕΝΦΙΑ: Ίσως και εφέτος υπάρξει μείωση, οριζόντια ή μεσοσταθμική 8%. Στις εξαγγελίες όμως της κυβέρνησης, εκτός της εν λόγω μείωσης, αποτελεί και η μείωση ή ακόμη και κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου.
- Τέλος επιτηδεύματος: Στόχος της κυβέρνησης να καταργηθεί άμεσα, εφάπαξ ή σε διάστημα δύο ετών, ανάλογα με την πορεία των δημοσίων εσόδων.
Να σημειωθεί ότι στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση των φορολογικών παρεμβάσεων, μπορεί αν αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο για την στήριξη της ανάπτυξης, που τόσο πολύ έχει ανάγκη η χώρα για πάρα πολλούς λόγους. Βέβαια θα πρέπει να διατηρηθεί μία εύθραυστη δημοσιονομική ισορροπία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!