Στην πώληση ομολόγων προχωρά η Γαλλία, λίγες ημέρες αφότου ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ περιέγραψε λεπτομερώς το σχέδιο της κυβέρνησής του για να τεθεί υπό έλεγχο το ολοένα και διογκούμενο έλλειμμα και να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας στοχεύει να αντλήσει έως 12 δισ. δολάρια σήμερα, προσφέροντας τέσσερις τίτλους με ωρίμαση 10 έως 30 έτη. Αξιωματούχοι της γαλλικής κυβέρνησης μιλώντας ανώνυμα στο Bloomberg αυτή την εβδομάδα, υπολόγισαν ότι χρειάζεται εξοικονόμηση περίπου 60 δισ. ευρώ για να επανέλθει το έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ.
Η Γαλλία παλεύει με πολιτική αναταραχή στο εσωτερικό από τότε που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο. Αυτή η αναταραχή εμπόδισε τις προσπάθειες για έλεγχο των οικονομικών της χώρας, ενισχύοντας το ασφάλιστρο που πρέπει να πληρώσει η Γαλλία για να δανειστεί έναντι ορισμένων ομολόγων της και ωθώντας ορισμένους επενδυτές στο εξωτερικό να εγκαταλείψουν τα γαλλικά ομόλογα.
«Η Γαλλία δεν έχει ξεφύγει ακόμα και αν η παρουσίαση του προϋπολογισμού είναι την επόμενη εβδομάδα, αλλά ο πρωθυπουργός Μπαρνιέ μπορεί να αναπνεύσει με ανακούφιση που η πώληση έγινε χωρίς προβλήματα», δήλωσε η Evelyne Gomez-Liechti , επικεφαλής της Mizuho International Plc.
Ωστόσο, η αγορά είναι νευρική καθώς τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας έχουν επιδεινωθεί απότομα τους τελευταίους μήνες και η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να εγκρίνει τον προϋπολογισμό που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα. Ο Μπαρνιέ πιθανότατα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει συνταγματικά εργαλεία για να παρακάμψει την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, μια κίνηση που αυξάνει την πιθανότητα πρότασης μομφής για την ανατροπή της κυβέρνησής του.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να διευρυνθεί στο 6,1% του ΑΕΠ φέτος, υπερδιπλάσιο από το όριο που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εν τω μεταξύ, η πρόσθετη απόδοση (spread) που ζητούν οι επενδυτές για να έχουν στην κατοχή τους γαλλικά ομόλογα έναντι των ασφαλέστερων γερμανικών τίτλων κυμαίνεται κοντά σε επίπεδα που τελευταία φορά καταγράφηκαν στη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.
Τον Ιούλιο, όταν η ανησυχία για τις δημοσιονομικές προοπτικές ήταν στο αποκορύφωμά της, οι αξιωματούχοι μείωσαν τον στόχο έκδοσης στα 10,5 δισ. ευρώ από 12 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Αύξησαν ξανά τον στόχο τον Σεπτέμβριο καθώς η αστάθεια της αγοράς μειώθηκε.
Η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί τώρα σε έναν καταρράκτη αξιολογήσεων για τις αξιολογήσεις της Γαλλίας , με τη Fitch Ratings στις 11 Οκτωβρίου, τη Moody's Ratings στις 25 Οκτωβρίου και την S&P Global Ratings στις 29 Νοεμβρίου. Οι Fitch και S&P έχουν τη χώρα σε θέσεις AA- και Moody's είναι μια βαθμίδα πάνω από το Aa2, όλα με σταθερή προοπτική.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!