Οι τιμές του αργού πετρελαίου το 2023, έπειτα από έντονες διακυμάνσεις, έκλεισαν το έτος με πτώση 10%, καθώς η αύξηση των προμηθειών των ΗΠΑ αντιστάθμισε τις περικοπές από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Οι βασικές δυνάμεις που καθοδηγούν τις αγορές πετρελαίου επεφύλασσαν μεγάλες εκπλήξεις κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους και αποτελούν σημαντικές πηγές αβεβαιότητας για το 2024.
►Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Πού θα κυμανθούν οι τιμές το 2024 - Δημοσκόπηση Reuters
Το Business Insider παρουσιάζει απόψεις αναλυτών σχετικά με το τι θα μπορούσε να ταράξει την αγορά πετρελαίου: από τον εξασθενημένο έλεγχο του ΟΠΕΚ+ επί των τιμών έως την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας.
ΟΠΕΚ+
Το καρτέλ απέτυχε να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου μειώνοντας την παραγωγή, εν μέρει επειδή χώρες εκτός ΟΠΕΚ, όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Γουιάνα, συνέχισαν να γεμίζουν το κενό. Οι νέες υποσχέσεις του ΟΠΕΚ+ για παράταση των μειώσεων έως τις αρχές του 2024 πέφτουν στο κενό.
«Δεν θέλω να πω ότι τους τελείωσαν τα πυρομαχικά, αλλά... τους τελείωσαν», δήλωσε στο Business Insider η Rebecca Babin, ανώτερη χρηματιστής μετοχών της CIBC Private Wealth.
Οι αναλυτές αναφέρουν ότι αμφισβητείται η ικανότητά του ΟΠΕΚ για καλή συνεργασία και διαχείριση της αγορά. Η τελευταία συνεδρίαση του ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο ήταν χαοτική, με τα μέλη να δυσκολεύονται να συμφωνήσουν σε περικοπές. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Αγκόλα ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την ομάδα.
«Νομίζω ότι ο κύριος κίνδυνος για την αγορά ενδεχομένως είναι η συνοχή ή η έλλειψη συνοχής του ΟΠΕΚ ενδεχομένως», δήλωσε ο Hunter Kornfeind, αναλυτής πετρελαίου της Rapidan Energy.
Σαουδική Αραβία
Ο de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ παρεμβαίνει παραδοσιακά για να αποκαταστήσει την τάξη στον Οργανισμός αλλά και στη συνολική αγορά. Ενας ειδικός σε θέματα ενέργειας προειδοποίησε ότι η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να διεξάγει πόλεμο μεριδίων αγοράς με τις ΗΠΑ το επόμενο έτος για να ανακτήσει τον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου.
Όμως το Ριάντ έχει άλλες προτεραιότητες που μπορεί να το εμποδίσουν από το να αυξήσει την προσφορά για να μειώσει τις τιμές και τα κέρδη, αναγκάζοντας άλλους παραγωγούς να αποχωρήσουν από την αγορά.
Η Σαουδική Αραβία έχει μπροστά της πολλά τεράστια έργα υποδομών, που θα ξεκινήσουν στο τέλος αυτής της δεκαετίας, επισήμανε ο Homayoun Falakshahi, αναλυτής πετρελαίου της εταιρείας ερευνών Kpler. Το βασίλειο φιλοξενεί τους Χειμερινούς Ασιατικούς Αγώνες το 2029, την Παγκόσμια Έκθεση το 2030 και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2034, τα οποία θα απαιτήσουν πολλά χρήματα και ο προϋπολογισμός της χώρας εξαρτάται από το πετρέλαιο.
Κίνα
Ο κορυφαίος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο έχει ταρακουνηθεί από την κατάρρευση του τομέα ακινήτων, την κρίση χρέους και τη χλιαρή ανάπτυξη, τα οποία έχουν αμβλύνει τη ζήτηση.
Για κάποιους οι αμφιβολίες σχετικά με την πορεία της οικονομία της Κίνας θα είναι η μεγαλύτερη ανησυχία της αγοράς πετρελαίου το 2024, ακολουθούμενη από τον φόβο ότι η παραγωγή των ΗΠΑ θα συνεχίσει να υπεραποδίδει. Παρόλα αυτά, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί στην Κίνα, καθώς τα νέα διυλιστήρια αυξάνουν τη δραστηριότητά τους, δήλωσε ο Falakshahi στο Business Insider.