H ευρωπαϊκή οικονομία οδεύει προς μία ομαλή προσγείωση αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του, προσθέτοντας ότι τα επιτόκια θα πρέπει να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα καθώς είναι αβέβαιες οι εξελίξεις για τον πληθωρισμό.
«Οι προοπτικές είναι για ομαλή προσγείωση στην Ευρώπη, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί σταδιακά», σημείωσε το ΔΝΤ, προβλέποντας βραδύτερη αύξηση του ΑΕΠ, η οποία θα ανέλθει στο 1,3% το 2023 και το 1,5% το 2024.
Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας η Ευρωζώνη
Η Ευρωζώνη, πάντως, κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, με το ΑΕΠ της να έχει μειωθεί στο γ’ τρίμηνο κατά 0,1% (σε σχέση με το β’ τρίμηνο) μετά από μία οριακή αύξηση 0,1% στο β’ τρίμηνο και στασιμότητα στο α’ και β’ τρίμηνο. Μείωση του ΑΕΠ κατά 0,1% αναμένουν οι αναλυτές και για τη βρετανική οικονομία, για την οποία τα σχετικά στοιχεία θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.
Αναγκαία τα υψηλά επιτόκια
Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι μπορεί να πάρει αρκετά χρόνια η επαναφορά των τιμών σε κανονικά επίπεδα, μετά την εκτίναξη που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και προκάλεσε τις μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων στην ιστορία της Ευρωζώνης.
«Η διατήρηση μίας περιοριστικής νομισματικής στάσης είναι συνεπώς επιτακτική για να διασφαλισθεί ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο (του 2%) σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα… Η αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια του πληθωρισμού είναι μεγάλη και το κόστος της πρόωρης χαλάρωσης είναι σημαντικό», πρόσθεσε το ΔΝΤ.
Οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης αύξησαν το κόστος δανεισμού με πρωτοφανείς ταχύτητες για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, με τον αντίκτυπο να γίνεται όλο και πιο αισθητός σε όλες τις οικονομίες.
Οι αυξήσεις μισθών
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι μισθοί αυξήθηκαν 4,5% στην Ευρωζώνη το α΄ εξάμηνο φέτος και πάνω από 10% σε άλλα μέρη της Ευρώπης, ενώ δεν από τελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν μεγαλύτερες αυξήσεις μετά από δύο χρόνια μείωσης της αγοραστικής δύναμής τους.
Οι υψηλότεροι μισθοί συμβάλλουν στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και ελαφρύνουν τις πιέσεις στο κόστος διαβίωσης, αλλά παράλληλα ενέχουν τον κίνδυνο περαιτέρω πληθωριστικών πιέσεων, ιδιαίτερα αν δεν αντισταθμιστούν από βελτιώσεις στην παραγωγικότητα.
Διαρθρωτικοί παράγοντες, όπως η γήρανση του πληθυσμού και η προτίμηση των εργαζομένων για μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα, κάνουν δυσκολότερο για τις επιχειρήσεις να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας.
Οι κίνδυνοι αυτοί είναι ιδιαίτερα έντονοι σε αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης, όπου οι αμοιβές αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τις πιο αναπτυγμένες οικονομίες της περιοχής.
«Υπάρχει μία λεπτή γραμμή μεταξύ της βοήθειας της οικονομικής ανάκαμψης και της αντιμετώπισης του επίμονα υψηλού πληθωρισμού… Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να έχουν τον νου τους σε ανοδικούς κινδύνους στον πληθωρισμό και να παρακολουθούν στενά τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις και τη συνάφειά τους με τις τάσεις της παραγωγικότητας», αναφέρει η έκθεση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!