Η παγκόσμια οικονομία, η οποία ταλανίζεται από χρέη – ρεκόρ, υψηλό κόστος δανεισμού και δυσλειτουργικούς ή ανεπαρκείς θεσμούς αντιμετωπίζει τώρα και νέους κινδύνους από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς επισκίασε τις εργασίες της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ) την περασμένη εβδομάδα στο Μαρακές του Μαρόκου.
Ειδικότερα, επισκίασε τις εκκλήσεις να δοθεί πρόσθετη χρηματοδότηση στις φτωχότερες χώρες για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και για την ελάφρυνση του χρέους τους, μία προσπάθεια που έχει ήδη γίνει δύσκολη λόγω της πολιτικής δυσλειτουργίας σε πλουσιότερες χώρες και του ανταγωνσμού ΗΠΑ-Κίνας.
«Ζούμε σε έναν κόσμο με προβλήματα σε επίπεδο συναγερμού, αλλά σε μία περίοδο εντεινόμενης πόλωσης και των άκρων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΤ, Ατζάι Μπάνγκα, την Παρασκευή, αναγνωρίζοντας την «κατανοητή» απογοήτευση στο Νότιο Ημισφαίριο. «Ανησυχούν ότι οι υπεσχημένοι πόροι δεν θα δοθούν, αισθάνονται ότι οι ενεργειακοί κανόνες δεν εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο και ανησυχούν ότι η νέα γενιά θα είναι κλεισμένη σε μία φυλακή φτώχειας», είπε.
Κυρίαρχο θέμα ο πόλεμος
Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έγιναν το κυρίαρχο θέμα στις συζητήσεις στο πλαίσιο της συνόδου. Στις αρχές της εβδομάδας, με την έκταση της σύγκρουσης να μην είναι ακόμη ξεκάθαρη και την αντίδραση των αγορών σχετικά συγκρατημένη, υπήρχε η αίσθηση ότι ίσως η παγκόσμια οικονομία αποφύγει μία μεγάλη ζημιά.
«Παρακολουθούμε τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις από την κρίση, αλλά δεν θεωρώ ότι αυτή είναι ένας πιθανός μεγάλος παράγοντας που θα επηρεάσει τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε την Τετάρτη η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.
Αυξήθηκαν οι ανησυχίες τις τελευταίες ημέρες
Καθώς, όμως, συνεχίζονταν οι εργασίες της συνόδου, η απαίτηση του Ισραήλ για την απομάκρυνση των αμάχων από τη Γάζα, η απειλή ενός νέου μετώπου στο Βορρά και οι διαμαρτυρίες σε όλη την περιοχή ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι η σύγκρουση θα διευρυνθεί και ο οικονομικός αντίκτυπος θα μεγαλώσει.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, δήλωσε ότι «οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία τώρα», μία αίσθηση που μεγάλωνε καθώς περνούσαν οι ημέρες. Ωστόσο, στην κοινή ανακοίνωση των κορυφαίων οικονομικών αξιωματούχων του κόσμου δεν υπήρχε καμία άμεση αναφορά στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!