Χαμόγελα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το ζήτημα της ενεργειακής αυτάρκειας των χωρών μελών, καθώς τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου βρίσκονται αρκετά κοντά στον προ - χειμερινό τους στόχο με τις χώρες να έχουν δύο ακόμη μήνες για να πετύχουν ακόμη καλύτερα νούμερα.
Η εν λόγω είδηση αποτελεί ένα θετικό νέο και αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στο ενεργειακό χρηματιστήριο μιας και η διακοπή των ενεργειακών δεσμών με τη Ρωσία μετά και την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία έχει απομακρύνει τις Βρυξέλλες από τη Μόσχα.
►Διαβάστε επίσης:«Μαύρα σύννεφα» στην Ε.Ε. - Η Γερμανία, τα επιτόκια και ο «πονοκέφαλος» της ΕΚΤ
Οι αριθμοί
Οι πιο πρόσφατοι αριθμοί σημαίνουν ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης της ΕΕ θα μπορούσαν σύντομα να γεμίσουν τη χωρητικότητά τους περίπου 100 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, καλύπτοντας περίπου το 25% έως 30% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην ΕΕ κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του μπλοκ.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρείχε ο βιομηχανικός όμιλος Gas Infrastructure Europe, τα επίπεδα αποθήκευσης της ΕΕ ήταν 89,9% την Τρίτη, με 11 από τα 27 κράτη μέλη του μπλοκ πάνω από το επίπεδο του 90% και τα περισσότερα άλλα κοντά σε αυτό.
Ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου του μπλοκ είναι η Γερμανία, όπου οι αποθηκευτικοί χώροι ήταν γεμάτοι κατά 91,6%. Η Λετονία κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό πλήρωσης αποθήκευσης στο 77%.
Τα επίπεδα αποθήκευσης αερίου της ΕΕ αυξήθηκαν από 56% χωρητικότητα στα τέλη Μαρτίου 2023
Αβεβαιότητα στην Ευρώπη για τις τιμές
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως η κατάσταση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη παραμένει εύθραυστη και εξαρτάται από τις διακυμάνσεις στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου , οι οποίες μπορεί να είναι αβέβαιες με τις τιμές να προκαλούν «πονοκέφαλο» στις Βρυξέλλες.
Οι κανόνες της ΕΕ για ενεργειακή ασφάλεια
Λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η ΕΕ θέσπισε νέους κανόνες που έδιναν αυστηρά χρονοδιαγράμματα στα κράτη μέλη να γεμίζουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου τουλάχιστον στο 90% της χωρητικότητάς τους έως την 1η Νοεμβρίου κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το 2023.
Οι ανησυχίες για σημαντικές ελλείψεις ενέργειας τον περασμένο χειμώνα οδήγησαν τα κράτη μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα τη Γερμανία, να σπεύσουν να γεμίσουν τα ενεργειακά τους αποθέματα το 2022.
Η ταχεία συσσώρευση φυσικού αερίου μείωσε τις τιμές, βοηθώντας την Ευρώπη να αποφύγει τη βαθιά ύφεση που πολλοί φοβόντουσαν πέρυσι. .
Η στροφή της ΕΕ στο LNG
Η κατάσταση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ παραμένει εύθραυστη ενόψει του νέου χειμώνα, με τον πόλεμo να μην φαίνεται πως θα υποχωρήσει στο άμεσο διάστημα αναγκάζονας τη Γηραιά Ήπειρο να αντικαταστήσει την εξάρτηση της από τον κρατικό ενεργειακό γίγαντα της Ρωσίας Gazprom και να προσκολλήσει σε μια νέους είδους εξάρτηση, εκείνη των φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου που εισάγονται από τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και αλλού.
Μέχρι στιγμής φέτος, οι προμήθειες έχουν πλημμυρίσει στην Ευρώπη, εν μέρει επειδή οι οικονομικές δυσκολίες της Κίνας έχουν περιορίσει την ασιατική ζήτηση, όμως αρκετοί αναλυτές από τις ΗΠΑ σημειώνουν ότι οι τυφώνες στον Κόλπο του Μεξικού θα μπορούσαν να περιορίσουν τις εξαγωγές των ΗΠΑ στην Ευρώπη και ένας εξαιρετικά κρύος χειμώνας σε ολόκληρη την Ευρώπη θα μπορούσε να επιβαρύνει τις προμήθειες.