Η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης επιταχύνθηκε απροσδόκητα αυτόν τον μήνα, καθώς ο κυρίαρχος κλάδος των υπηρεσιών είδε αύξηση της ζήτησης, αντισταθμίζοντας την εντεινόμενη ύφεση στη μεταποίηση, όπως έδειξαν έρευνες.
Ο σύνθετος δείκτης PMI της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλός δείκτης συνολικά για την υγεία της οικονομίας, εκτινάχθηκε τον Απρίλιο σε υψηλό 11 μηνών, στο 54,4 από 53,7 τον Μάρτιο. Αυτό είναι πολύ πάνω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
«Οι δείκτες για την ευρωζώνη δείχνουν την εικόνα μιας οικονομίας που συνεχίζει να ανακάμπτει», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank.
Χάσμα υπηρεσιών - μεταποίησης
«Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει ότι η ανάπτυξη είναι πολύ άνισα κατανεμημένη. Για παράδειγμα, το χάσμα μεταξύ του εν μέρει ανθηρού τομέα των υπηρεσιών από τη μία πλευρά και του εξασθενημένου τομέα της μεταποίησης από την άλλη έχει διευρυνθεί περαιτέρω».
Για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση οι επιχειρήσεις αύξησαν το προσωπικό με τον ταχύτερο ρυθμό από τον περασμένο Μάιο. Ο δείκτης απασχόλησης αναπήδησε στο 54,7 τον Απρίλιο από 53,3.
Ο δείκτης PMI που καλύπτει τον κλάδο των υπηρεσιών εκτινάχθηκε στο 56,6 αυτόν τον μήνα από 55,0, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της δημοσκόπησης του Reuters για πτώση στο 54,5.
►Διαβάστε επίσης: KPMG: Θετικές οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023
Παρά το υψηλό κόστος διαβίωσης στην Ευρωζώνη, η ζήτηση για υπηρεσίες βελτιώθηκε, καθώς οι καταναλωτές συνέχισαν να ξοδεύουν. Ο δείκτης νέων επιχειρήσεων αυξήθηκε σε υψηλό ενός έτους στο 55,8 από 54,2.
Ωστόσο, στον κατασκευαστικό τομέα, η ζήτηση μειώθηκε με ταχείς ρυθμούς. Ο γενικός δείκτης PMI του τομέα υποχώρησε στο 45,5 από 47,3, το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που η πανδημία του κορονοϊού εδραιωνόταν στον κόσμο πριν από τρία χρόνια.
Παρόλα αυτά, οι περαιτέρω βελτιώσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού σήμαιναν ότι το κόστος των πρώτων υλών μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών. Ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε στο 51,8 από 53,4, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2020.
Σήμα στην ΕΚΤ
Αυτό πιθανότατα θα είναι ένα ευπρόσδεκτο νέο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι αγωνίζονται να φτάσουν τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2%.
Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση στις 4 Μαΐου, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να συγκλίνουν σε μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, αν και το σενάριο για μεγαλύτερη αύξηση δεν έχει απομακρυνθεί από το τραπέζι, σύμφωνα με το Reuters.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!