Μια τολμηρή συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που ναι μεν θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των ταμείων, αλλά θα διαγράψει αδικίες που είχαν δρομολογηθεί προ δεκαετίας (ήτοι δηλαδή στην εποχή των μνημονίων) ετοιμάζεται να επικυρώσει απόψε η ισπανική βουλή.
Το ενδιαφέρον δεν βρίσκεται μόνο στο βασικό σκεπτικό της μεταρρύθμισης που στηρίζεται στη λογική πως οι νεότεροι ηλικιακά θα πληρώσουν περισσότερα και θα επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος των αλλαγών, αλλά και στο γεγονός πως θα περάσει σχετικά… αναίμακτα.
Κοινώς την ώρα που η γειτονική Γαλλία εξακολουθεί να… φλέγεται υπό τη σκιά του Συνταξιοδοτικού, η αριστερή κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ κατάφερε να διασφαλίσει την έγκριση των προτάσεων τόσο από την Κομισιόν (που ήταν ο πρώτος σκόπελος) όσο και από τα συνδικάτα (που ήταν ο δεύτερος και κυριότερος σκόπελος). Ειδικά για την Κομισιόν, η μεταρρύθμιση ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την απελευθέρωση της επόμενης δόσης των κονδυλίων που θα λάβει η Μαδρίτη από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Έτσι παρά το γεγονός ότι η δεξιά αντιπολίτευση του Λαϊκού Κόμματος αμφισβητεί πως μακροπρόθεσμα το σχέδιο θα… βγει οικονομικά, το τελικό αποτέλεσμα είναι πως το νομοσχέδιο θα επικυρωθεί, δίχως φασαρίες, αφήνοντας και τις Βρυξέλλες ευχαριστημένες και την ισπανική κυβέρνηση αλώβητη.
Διατηρείται το κοινωνικό κράτος
«Το βασικό είναι πως θα διατηρηθεί ο βασικός πυλώνας του κοινωνικού κράτους» είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της CO.OO, ήτοι της συνομοσπονδίας εργατών της Ισπανίας, Ουνάι Σόρντο, όταν είχε δώσει τα χέρια στις αρχές του μήνα με τον αρμόδιο υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Χοσέ Λουίς Εσκρίβα.
Η μεταρρύθμιση δεν αλλάζει το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, που ήταν ήδη στα 65 χρόνια, ούτε περιορίζει τις κοινωνικές δαπάνες και τα επιδόματα. Όμως, επιχειρεί να ισορροπήσει την διόγκωση του αριθμού των συνταξιούχων που θα «στριμώξει» τα ταμεία ρίχνοντας το βάρος της ευθύνης για την κάλυψη της… μαύρης τρύπας στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.
Κοινώς θα αυξηθούν σημαντικά οι εισφορές, όμως η αύξηση δεν θα είναι οριζόντια αλλά κλιμακωτή επηρεάζοντας κυρίως τους πλέον υψηλόμισθους. Επίσης, όσοι εργαζόμενοι θα πληρώσουν περισσότερες εισφορές θα λάβουν αργότερα και μεγαλύτερη σύνταξη.
Για παράδειγμα, οι αλλαγές θα φέρουν συνολικές αυξήσεις 5.300 ευρώ σε κάποιον που είναι σήμερα 60 ετών και ετοιμάζεται να βγει σε πέντε χρόνια στη σύνταξη και έως και 20.000 ευρώ στον εργαζόμενο που είναι σήμερα 25 ετών.
Επίσης, οι αλλαγές θα διορθώσουν και αδικίες της προηγούμενης μεταρρύθμισης, όπως διαφήμισε και η ισπανική κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η «τιμωρία» που προέκυπτε για το ύψος της σύνταξης σε γυναίκες που έπρεπε να μείνουν για κάποια χρόνια εκτός αγοράς εργασίας για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.
Μηχανισμός ισορροπίας των διαφορετικών γενιών
Η κυβέρνηση περιέγραψε το σχέδιο ως έναν μηχανισμό ισορροπίας των διαφορετικών γενιών, έχοντας υπόψη πως η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γήρανσης του πληθυσμού, αλλά και ένα πολύ υψηλό ποσοστό νεαρών ανέργων.
Μέχρι το 2050, οι μετρήσεις δείχνουν πως οι συνταξιούχοι θα έχουν αυξηθεί από το 20% του πληθυσμού στο 30%.
Μια ακόμη πρωτοτυπία του σχεδίου είναι πως θα αφήσει το δικαίωμα στους εργαζομένους να επιλέξουν αν θα κρατήσουν το παλιό ή το καινούργιο σύστημα βάσει του οποίου θα υπολογιστεί η σύνταξη τους, προσφέροντας στοχευμένα κίνητρα για το δεύτερο.
Ουσιαστικά ο μόνος που διαμαρτύρεται για το σχέδιο, πέρα από την αντιπολίτευση, είναι οι ενώσεις των εργοδοτών που θεωρούν πως τα μέτρα θα βλάψουν τις προσλήψεις, καθώς αυξάνουν το οικονομικό βάρος για τις επιχειρήσεις.
Όμως, σε ένα διάστημα που στον ευρωπαϊκό Τύπο οι διαδηλώσεις στη Γαλλία βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα, ο Σάντσεθ έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος και να βλέπει μια ήρεμη προεκλογική εκστρατεία εν όψει των επικείμενων τοπικών και περιφερειακών εκλογών που θα λάβουν χώρα στις 29 Μαϊου, αλλά και την κρίσιμη εθνική κάλπη που πρέπει να στηθεί γύρω στο Δεκέμβριο.
Παρά το γεγονός ότι οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και οι οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά έχουν επηρεάσει τα ποσοστά απήχησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Σάντσεθ προσωπικά, το προβάδισμα που έχει πάρει το Λαϊκό Κόμμα στις δημοσκοπήσεις είναι μικρό και σίγουρα δεν του χαρίζει αυτοδυναμία στην περίπτωση των γενικών εκλογών. Μάλιστα, στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε να βασιστεί στην κοινοβουλευτική στήριξη της φασιστικής δεξιάς του Vox, κάτι που όσο πλησιάζει η κάλπη του Δεκεμβρίου εκτιμάται πως θα επηρεάζει τις τάσεις στο κοινό.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!